Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Voda, kanalizace / od 6.6.2016 do 21.8.2017


zpět na aktuální články

21.8.2017
Ing. Karel Plotěný, ASIO NEW, spol. s r.o.

Modely, kdy jediným řešením je buď centrální čištění, nebo jímka na vyvážení (přičemž toalety jsou splachovací), jsou již dávno překonané i v Evropě, a to hned po několika liniích. Například Německo oficiálně ustoupilo od snahy odkanalizovat celou zemi centrálně už v devadesátých letech, kdy si vyhodnotilo, že by takové počínání bylo jak neekonomické, tak i neekologické a „neudržitelné“.

7.8.2017
Ing. Martina Beránková, Ing. Dagmar Vološinová, Mgr. Lada Stejskalová, Ing. Elžbieta Čejková, VÚV TGM, v.v.i.

V souvislosti se stále delšími obdobími sucha v posledních letech už i v ČR musíme myslet na to, jak šetřit vodou. V našich domácnostech přitom lze na splachování nebo zalévání znovu použít tzv. šedou vodu. Při jejím užívání je však nutné dodržovat určité zásady.

Vodoměrná šachta
31.7.2017
Ing. Jakub Vrána, Ph.D., Ústav TZB, Fakulta stavební VUT v Brně

Změna Z1 ČSN 75 5411 byla zpracována zejména z důvodu včlenění požadavků na vodoměrné šachty bez nutnosti vstupu osob (tzv. mikrošachty) do této normy. Stávající znění ČSN 75 5411 z dubna 2006 se o vodoměrných šachtách bez nutnosti vstupu osob vůbec nezmiňovalo a vznikaly tak pochybnosti, jestli jsou takové vodoměrné šachty na vodovodních přípojkách přípustné.

24.7.2017
Ing. Martina Beránková, VÚV TGM, v.v.i.

Decentralizované zneškodňování odpadních vod se stává alternativou centralizovaného čištění, které v mnoha případech není optimální variantou nejen z ekologického, ale ani ekonomického pohledu.

8.5.2017
Jarmila Trčková, vedoucí rozúčtovacího oddělení společnosti ista Česká republika

Pro rozúčtování nákladů na přípravu teplé užitkové a případně dodávku studené vody potřebujeme fakturu dodavatele tepla, která obsahuje celkové náklady na objekt v Kč a množství odebraných GJ, a fakturu dodavatele vody, která obsahuje celkové náklady za vodné a stočné. Pro výpočet pak potřebujeme informaci o odečtených hodnotách na vodoměrech.

20.3.2017
upraveno podle J. B. Hall, Ph.D., Ing. Petr Blasinski, Ph.D., Ing. Jakub Vrána, Ph.D., Ústav TZB, Fakulta stavební VUT v Brně

V článku je shrnut přehled způsobů zabezpečení ohřívačů vody v Evropě, který se stal základem pro návrh jednotné metodiky uplatněné i u nás.

27.2.2017
Mgr. Martin Vyšvařil, Ph.D., RNDr. Markéta Rovnaníková, Ph.D., VUT Brno, Fakulta stavební, Ústav chemie

Síranová koroze velmi snižuje životnost železobetonových konstrukcí, a to především v částečně zaplněných kanalizačních sítích, kde jsou betonové stěny kanalizačních trubek vystaveny nejen síranům z odpadní vody, ale i kyselině sírové vznikající během biogenní síranové koroze činností bakterií. Článek sleduje odolnosti různých typů jemnozrnných betonů vůči síranové korozi.

foto autor
26.12.2016
Ing. Gabriel Markovič, PhD., Ústav pozemného staviteľstva, SvF, TU v Košiciach

Příspěvek popisuje možnosť využití dešťové vody ve školní budově na základě nameřených objemů srážkové vody z povrchového odtoku odtékající ze střešní konštrukce. Dané údaje byly porovnány s teoretickými hodnotami potřeby vody pro daný objekt.

foto autor
19.12.2016
Ing. Gabriel Markovič, PhD., Ústav pozemného staviteľstva, SvF, TU v Košiciach

Příspěvek představuje naměřené údaje a vyhodnocení spotřeby vody v rodinném domě, kde byl zavedený sekundární zdroj vody – voda ze studny. Voda z vodovodu byla na účely splachovaní toalet a praní prádla plně nahrazena vodou ze studny.

5.12.2016
doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze, Ing. Roman Vavřička, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí

Článek ukazuje výsledky laboratorního testování výměníku a jeho nasazení v reálném provozu v domácnosti. Přestože účinnost sprchového výměníku může dosahovat i přes 40 %, úspora energie na přípravu teplé vody se pohybuje mezi 10 až 15 %.

21.11.2016
Ing. Roman Vavřička, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze, Časopis Vytápění, větrání, instalace

Článek se zabývá možnostmi využití tepla z odpadní vody odtékající z připojovacího potrubí zařizovacích předmětů domu. V první části jsou popsány základní možnosti místního zpětného získávání tepla (rekuperace) používané zejména ve sprchách nebo sprchových koutech. Teoretický rozbor účinnosti a souvisejících dosažitelných úspor je podpořen experimentálním měřením vybraného typu rekuperačního výměníku. Vyhodnocení měření je porovnáno s klasifikací podle Passive House Institute. Kromě efektivity a úspory tepla dosažené nasazením rekuperačního výměníku je stanovena i ekonomická návratnost konkrétního výměníku při různých okrajových podmínkách.

14.11.2016
Ing. Karel Plotěný, Ing. Jan Vacek, ASIO, spol. s r.o.

Stále častěji se v praxi setkáváme s lokalitami, které nejsou napojeny na veřejné sítě a je třeba je řešit individuálně. Zároveň přibývá i technických řešení umožňujících se s tímto úkolem vypořádat co nejefektivněji a s přihlédnutím k individuálním požadavkům. Rozsah řešení pak odpovídá potřebě – od malých úspor ve spotřebě až po totální náhradu pitné vody, od využití šedých vod na splachování až po jejich úplnou recyklaci.

31.10.2016
Ing. Roman Vavřička, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze, Bc. Matěj Mazur, ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí

Článek popisuje požadavky na přípravu teplé vody v bytových domech. Zabývá se jednak určením potřeby teplé vody v závislosti na typu objektu, profilem odběru teplé vody v bytových domech a třemi základními metodami pro navrhování zásobníku teplé vody a tepelného výkonu zařízení na přípravu teplé vody.

24.10.2016
Ing. Anna Bradáčová

Legislativní požadavky na přípravu TV zohledňují odlišná, v důsledku někdy protichůdná kritéria. Za otázku stojí, zda není nadhodnocená požadovaná teplota teploty (50 až 55 °C). Zdá se, že ve fázi návrhu potřeby TV je vhodnější vycházet z ČSN EN 15316-3, která lépe reflektuje vyhl. č. 120/2011 Sb.

zdroj: prezentace Ing. František Pavlík, Ph.D., Státní pozemkový úřad, konference Voda v krajině
12.9.2016
Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., redakce

Celkově má do roku 2022 na boj se suchem stát připraveno 28 miliard korun Kč. Zadržení vody v krajině je nejlepší způsob ochrany před suchem i povodněmi, ale způsobů jak pomoci krajině, půdě a vodě, tj. sami sobě, je celá řada.

5.9.2016
Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., redakce

Podle informací projektu Pravda o vodě cena vodného a stočného klesne v převážné části celého Plzeňského kraje. K tématu se vztahuje i otázka ministra Brabce: Kde je celý zbytek vodného, když stát má 2 Kč/m3 vody a kdo na vodě vydělává? Ministr vyzývá k celonárodní debatě o ceně vody.

Reverzní osmóza pro bary a kavárny
22.8.2016
Ing. Jindřich Kotas, VŠCHT Praha – FTOP – Ústav technologie vody a prostředí

Reverzní osmóza je varianta filtrace (mechanického odstraňování nečistot), kdy kapalina protéká otvory tak úzkými, že se do nich obsažené nečistoty nevejdou a tudíž neprojdou přes filtr. Nečistoty se hromadí před filtrem nebo na něm, dále prochází pouze vyčištěná voda.

15.8.2016
Waterwise, překlad Martin Svoboda, Oxijet

Celkem 2000 respondentům byly položeny otázky týkající se spotřeby vody při osobní hygieně a dalších běžných činnostech, znalostí o způsobech úspory vody i jejich vlastní realizaci a také důvodech, proč vlastně vodou šetřit či nikoliv.

6.6.2016
RNDr. Svatopluk Šeda, Asociace pro využití tepelných čerpadel

Abychom se mohli připravit na období nedostatku vody a mohli dokonce tato období v předstihu třeba i více let předpovídat, je třeba souběžně naplnit dva základní předpoklady: mít v pořádku všechna data o jímacích objektech a mít člověka, který se o tato data stará a vyhodnocuje je.


zpět na aktuální články
 
 
Reklama