Nejnavštěvovanější odborný portál
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odborné recenzované články

Voda, kanalizace / od 15.12.2021 do 16.1.2023


zpět na aktuální články

16.1.2023
Ing. Viacheslav Shemelin, Ph.D., doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., ČVUT v Praze, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov

Analýza centrálního a decentrálního solárního systému přípravy teplé vody pro bytový dům ukazuje, že využitelný solární zisk a celoroční účinnost jsou podobné, ale zásadně se liší solární pokrytí a potřeba energie záložního zdroje tepla.

12.1.2023
Ing. Jana Křivánková, Ph.D, ENVI-PUR, pracoviště Praha

Příspěvek představuje náplň a výsledky projektu „TITOMPO941 Hospodárnější využívání vod v průmyslu a energetice ČR“ v programu BETA2 vyhlášeného a zaštítěného MPO ČR a TA ČR. Projekt byl zaměřen na několik oblastí s cílem charakterizace jednotlivých průmyslových odvětví z hlediska nakládání s vodami. Cílem projektu bylo definovat věcná zaměření programů podpory v konkrétních oblastech průmyslové výroby a energetiky, která přispějí k úsporám vody a podpoří odolnost uvedených odvětví vůči výskytům sucha způsobeným změnami klimatu. Jedním z výstupů projektů byla Metodika hodnocení využívání vody na úrovni podniků, tzv. Vodní audit.

22.12.2022
RNDr. Martin Procházka, geologické dozory staveb, SG Geotechnika Praha

Přibývá případů podezření na ovlivnění hladin a s tím souvisejících sporů. Pracovníci vodoprávních úřadů zpravidla nemají jinou možnost, než spolehnout se na zkušenost geologa, který projekt připravil. Po stránce formální může být projekt zpracován kvalitně, po stránce fungování může nevhodně navržený vrt způsobit fatální problémy. Zvláštní kapitolou jsou vrty pro tepelná čerpadla se všemi svými nedostatky i technickými problémy s injektážemi cementovou směsí vyplývajícími z malých průměrů. Tento příspěvek má za cíl především informovat o širokých možnostech karotáže při zjišťování skutečných příčin problémů souvisejících s poklesy hladin, jejímž závěrem je návrh optimálního způsobu nápravy.

15.12.2022
Mgr. Jan Beneda, Mgr. Michaela Janči, Mgr. Eva Pařízková, CHEMCOMEX, a.s., Divize geologie a sanace, Praha Zbraslav

Není málo obcí v Česku, kde jsou stávající zdroje pitné vody nedostačující. Důvodem může být zejména zvýšení spotřeby pitné vody v obci nebo zhoršení kvality podzemní vody a nesplnění hygienických parametrů pro pitnou vodu dle vyhlášky č. 252/2004 Sb. V rámci projektu „Zlepšování kvality vody“ financovaného z Operačního programu Životního prostředí SFŽP ČR provedla společnost CHEMCOMEX, a.s. hydrogeologický průzkum pro obce Řenče, Libákovice, Ovesné Kladruby, Česká Olešná, Bolehošť, Lnáře a Věžnice a poskytla tak obcím nové zdroje pitné vody.

8.12.2022
Mgr. Jakub Mareš, doc. RNDr. Jiří Bruthans, Ph.D., Jakub Koutník, Ústav hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova

Stopovací zkoušky (indikační či indikátorové zkoušky, využití značkovačů) jsou klíčovou technikou pro určení preferenčních drah proudění a vymezení povodí v krasu. Hojně se používají i pro ověření proudění a určení transportních charakteristik na kontaminovaných lokalitách. Článek takto sleduje a popisuje vybrané lokality.

1.12.2022
Mgr. David Hibler, Ing. Jakub Průša, Společnost Severočeské vodovody a kanalizace, a.s.

Globální pandemie, která proběhla světem v posledních dvou letech, postihla většinu populace. Ovšem pandemie měla i nepřímý vliv na vodní zdroje ve vodárenství. Jedním takovým příkladem je téměř hraniční vyčerpání zásob podzemní vody na lokalitě Koberovy, okres Jablonec nad Nisou. Článek shrnuje navržená řešení.

17.11.2022
Ing. Eva Juranová, Ph.D., Ing. Barbora Sedlářová, RNDr. Diana Marešová, Ph.D., RNDr. Josef Vojtěch Datel, Ph.D., Ing. Irena Pohlová, Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka Praha

Tritium (3H), radioaktivní vodík, který se v nízkých koncentracích vyskytuje na zemském povrchu, lze díky vhodným vlastnostem využít jako stopovací látku. Za tímto účelem bylo tritium sledováno ve vzorcích podzemních vod a srážek. Objemová aktivita tritia zjištěná v podzemní vodě byla nižší než ve srážkách. To je způsobeno radioaktivním rozpadem tritia, infiltrováného z povrchu do podzemních vod, kde je spojení s povrchem omezené. Z hodnot tritia tedy lze usuzovat na úroveň propojení podzemních vod s povrchem a lze je využít pro odhad míry infiltrace nebo pro hodnocení zranitelnosti podzemních vod.

4.11.2022
Ing. Jaroslav Slavíček, VAG, s.r.o

Uzavírací klapky patří mezi nejrozšířenější uzavírací armatury používané v současné době ve vodárenských technologiích. V posledních 25 letech vytlačily z projektů především šoupátka pro menší prostorovou náročnost, jednodušší konstrukci, nižší hmotnost, větší materiálovou rozmanitost a cenovou dostupnost. Cílem přednášky je ukázat na praktických zkušenostech, jak konstrukční prvky ovlivňují životnost a spolehlivost tohoto typu výrobku.

30.9.2022
Ing. Blanka Anderlová, Ing. David Brábník, Vodohospodářský rozvoj a výstavba, a.s.

Cílem příspěvku je popsat problematiku návrhu ocelového potrubí v dimenzi DN 1200 pro distribuci pitné vody. Návrh potrubí je v délce téměř 7 km a je specifický jak způsobem realizace, dimenzí, rozsahem a zejména vybraným materiálem potrubí.

23.9.2022
Ing. Tomáš Sucháček, Ph.D., Ing. Eva Náplavová, AquaSmart Solutions, s.r.o.

Příspěvek se zabývá především hydraulickou analýzou vodovodu s použitím hydraulického simulačního modelu (HSM) a optimalizačních postupů. Příspěvek poukazuje na důležitost provedení hydraulické analýzy ve fázi předprojektové přípravy staveb pro dopravu vody. Součástí je případová studie. Je uveden přehled a zjednodušený popis použitých postupů, tj. definice nutných vstupů. Navazuje popis postupu pro sestavení HSM a ověření jeho věrohodnosti. Dále pak návrh řešení v rámci případové studie a posouzení okrajových podmínek (OP) za pomoci HSM. Následně jsou vyhodnoceny alternativy řešení, které poukazují na výrazný dopad implementace výše uvedeného.

8.9.2022
Ing. Soňa Pilzová, Ing. Jakub Průša, Severočeské vodovody a kanalizace, a.s.

Na území České republiky přetrvávají nepříznivé klimatické podmínky, tj. sucho, v jehož důsledku se ukazují, nebo jsou katalyzovány problémy s nedostatkem podzemní vody. Dalším problémem je neefektivní nakládání se zdroji vody. Příspěvek se věnuje snaze nahradit některé problematické zdroje novými jímacími objekty.

23.8.2022
Dr. Ing. Petr Nowak, Ing. Eva Bílková, Ing. Jiří Souček, ČVUT v Praze, Fakulta stavební, katedra Hydrotechniky

Ekonomicky významnou oblastí jsou a budou energetické úspory při úpravě a dopravě vody včetně energetického využití zbytkových spádů v systémech dopravy surové i pitné vody. Článek dokumentuje dosavadní provozní zkušenosti s provozem Peltonových vodních turbín na systémech pitné vody, včetně ekonomického rozboru, tj. ekonomické náročnosti, výroby elektrické energie, nároků na údržbu a provoz.

8.8.2022
Ing. Roman Vavřička, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, Univerzitní Centru energeticky Efektivních Budov ČVUT v Praze, Ing. Erika Langerová, ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí

Tento článek popisuje využití zátěžových profilů ohřívačů teplé vody definovaných nařízeními Komise č. 811, 812, 813 a 814/2013 k sestavení kumulativní křivky odběru. Dále přináší ukázky chyb projektantů při využívání zátěžových profilů a porovnání křivek získaných ze zátěžových profilů a z reálných měření různých typů domů.

1.5.2022
Ing. Anna Predajnianska, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Stavebná fakulta, Katedra technických zariadení budov

Termálne kúpaliská na Slovensku sú producentmi odpadových vôd, ktoré v sebe ukrývajú značný energetický potenciál. Odpadová voda často prekračuje maximálnu prípustnú teplotu, ktorá môže byť odvádzaná do recipientu bez poškodenia životného prostredia. V mnohých prípadoch je táto teplota prekročená a prevádzkovatelia kúpalísk musia čeliť sankciám za znečisťovanie životného prostredia. Cieľom príspevku je predstaviť možnosti, využitia energetického potenciálu odpadovej vody, čím by bolo možné zabezpečiť jej požadovanú teplotu.

10.4.2022
Ing. Petr Fučík, Ph.D., Ing. Tomáš Hejduk, Ph.D., Ing. Štěpán Marval, Mgr. Antonín Zajíček, Ph.D., Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha, Ing. Radek Roub, Ph.D., Ing. Luděk Bureš, Ph.D., Ing. Lenka Pavlíčková, Ph.D.,, Ing. Petra Sychová, Ph.D., Fakulta životního prostředí, Česká zemědělská univerzita v Praze

Zástupci veřejné správy mají nyní k dispozici softwarové nástroje pro lepší hospodaření s dešťovou vodou na území Prahy. O jaké nástroje se jedná?

27.2.2022
Ing. Stanislav Kotaška, VUT Brno, Ústav vodních staveb

Jednou z častých příčin poruchy vodního díla je vnitřní eroze v tělese hráze. Pro simulaci těchto jevů je k dispozici řada softwarů umožňující výpočet porušení sypaných hrází v důsledku vnitřní eroze zemin. V rámci příspěvku byl zvolen software (SW) A Rapid Embankment Breach Analysis (AREBA), pro který byla provedena jednocestná citlivostní analýza. Příspěvek má za cíl pochopení klíčových geotechnických parametrů vstupujících do SW AREBA a jejich vliv na hydrogram odtoku, velikost průlomového otvoru a také na časové charakteristiky poruchy. Nejvíce citlivými parametry ovlivňující výstupy jsou drsnostní součinitel dle Manninga a koeficient erodibility. Tyto dva parametry by měli být variovány metodou Monte-Carlo v SW AREBA.

14.2.2022
Ing. Štěpán Zrostlík, Ph.D., Ing. Tomáš Hejduk, Ph.D., Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i., Ing. Pavlína Hejduková, Ph.D., Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta ekonomická

Zajištění dodávek pitné vody je obecně v ČR na vysoké úrovni. U menších sídelních celků (do 1000 obyvatel) je však větší riziko problémů se zajištěním dodávek pitné vody. Možností zlepšení zásobování pitnou vodou i na úrovni menších obcí je propojování vodárenských soustav.

25.1.2022
Ing. Ondřej Zedník, Ing. Miroslava Pumprlová Němcová, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav vodního hospodářství krajiny, doc. Ing. Michal Kriška Dunajský, Ph.D., VUT FAST, manažer transferu technologií, Ing. Ondřej Chaloupka, VUT FAST Brno, Ústav vodního hospodářství krajiny

Snížení spotřeby neobnovitelných surovin se v posledních letech stává stále častěji skloňovaným tématem. Při výstavbě přírodních čistíren odpadních vod vzniká značná spotřeba přírodních kameniv, které lze právě mezi neobnovitelné suroviny zařadit. Z tohoto důvodu je nutné se pokusit najít materiál k přírodnímu kamenivu alternativní. Náhradu mohou představovat stavební recyklované materiály, které stále ještě nenacházejí tak širokého uplatnění jako materiály přírodní, a to především díky jejich nízké kvalitě ve smyslu hydraulických charakteristik. Současně dostupné recykláty je nutné zhodnotit z pohledu náhrady hlavního filtračního materiálu vertikálních filtrů, protože právě zde je spotřeba jemnozrnného přírodního kameniva nejvyšší. Cílem je zajistit úsporu finančních prostředků využitím dostupnějších recyklátů, ale také zachovat dostatek přírodních zdrojů pro budoucí generace.

15.12.2021
Ing. Jan Moštěk, VUT FAST Brno

Přinášíme poznatky z výzkumu doby trvání špičkového průtoku vody v bytovém domě při všech dnech měření. V první části příspěvku je popsáno měření průtoků v bytovém domě. V druhé části příspěvku je provedeno vyhodnocení naměřených dat v jednotlivých dnech v bytovém domě. V třetí části článku bude provedena diskuse vyhodnocených výsledků a v závěru příspěvku je provedeno shrnutí autorem.


zpět na aktuální články
 
 
Reklama