Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Voda, kanalizace / od 17.12.2012 do 23.9.2013


zpět na aktuální články

23.9.2013
Ing. Jakub Vrána, Ph.D., VUT Brno, Ústav TZB, Ing. Vladimír Valenta

V chladném období odtéká dešťovým odpadním potrubím studená dešťová voda, která s sebou strhává studený venkovní vzduch. Je nutné, z důvodu tepelných ztrát a zabránění kondenzace na vnějším povrchu trub, dešťová odpadní potrubí vedená uvnitř budovy tepelně izolovat?

9.9.2013
Ing. Vladimír Stehlík, výrobní náměstek Vodovody a kanalizace Mladá Boleslav, a. s.

Po několika požárech v Čechách, kde vznikly problémy se zprovozněním a účinností hydrantů, začaly hasičské záchranné sbory preventivně vyžadovat provádění kontrol hydrantů na množství a tlak vody v souladu s normou ČSN 73 0873 Požární bezpečnost staveb – zásobování požární vodou. Bohužel, v tento moment se dostáváme do kolize s normou ČSN 75 5401 Navrhování vodovodního potrubí.

26.8.2013
Ing. Tomáš Kučera, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav vodního hospodářství obcí

Mikrofiltrační a ultrafiltrační membránové procesy představují jednu z možných alternativ ke klasickým technologickým postupům úpravy vody. Rovněž lze o těchto technologiích uvažovat pro případ intenzifikace stávajících úpraven vody.

12.8.2013
RNDr. Pavel Punčochář, CSc., CSc.,, vrchní ředitel Sekce vodního hospodářství Ministerstva zemědělství

Z diskuse v posledních 2-3 letech vyplývá, že finanční plány obnovy nejsou vesměs připraveny s odpovídající pečlivostí. Uplatnění teoretického procentuálního vyjádření roční potřeby („odpisu“) z hodnoty infrastrukturního majetku je obvykle zavádějící a vede ke zkresleným názorům.

29.7.2013
Ing. Jakub Vrána, Ph.D., VUT Brno, Ústav TZB

Účelem revize ČSN 73 6660 bylo uvést národní normu pro vnitřní vodovody do souladu s normami evropskými (především ČSN EN 806-1 až 5 a ČSN EN 1717) a vytvořit z ní zbytkovou normu k těmto evropským normám, která by obsahovala požadavky, jež nejsou v evropských normách zpracovány dostatečně podrobně nebo vůbec.

22.7.2013
Doc. Ing. Jiří Lukavský, CSc., Ústav procesní a zpracovatelské techniky Strojní fakulty ČVUT v Praze

Problematika zajištění těsnosti přírubových spojů vznikla již při zavádění nových měkkých bezazbestových těsnicích materiálů začátkem 80. let minulého století. Zcela nové materiály těsnění ještě po více než 30 letech přinášejí nové problémy do jejich navrhování, výpočtů jak zpracování, tak i montáže přírubového spoje.

8.7.2013
Ing. Karel Plotěný, ASIO, spol. s r.o.

V současnosti je připravována norma ČSN 75 6780 zabývající se komplexně touto problematikou. V této normě jsou popsány požadavky na předčištění, skladování a zacházení s těmito vodami. Norma vychází z anglické normy BS 8525-1 [1] a je doplněna v duchu moderního přístupu k vodám i o část využití energie z šedé vody.

24.6.2013
Ing. Renata Biela, Ph.D., Ing. Tomáš Kučera, Ph.D., Ing. Pěkný Mojmír Pěkný, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav vodního hospodářství obcí

Nikl není pro člověka významně toxický, ale patří mezi potenciální karcinogeny. Toxicita pro některé vodní organismy je poměrně vysoká a z tohoto důvodu je jeho přípustná koncentrace ve vodárenských tocích přísněji limitována než v pitné vodě.

27.5.2013
Ing. Jiří Skuhra, CSc., MMR ČR

Centralizované poskytování teplé vody v bytovém domě je spojeno se čtyřmi specifiky (nebytový prostor, neměřené množství tepla k přípravě a distribuci teplé vody, limity měrných spotřeb tepla, technologie dodávky tepla pro přípravu teplé vody prostřednictvím bytových předávacích stanic).

29.4.2013
Ing. Renata Biela, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav vodního hospodářství obcí

I v ČR se již realizoval první projekt na využití šedé vody. Hotel Mosaic House v Praze má dvojitý systém vodovodních a kanalizačních trubek, šedá voda je oddělována a využívána na splachování WC a při úklidu. Mosaic House je 1. certifikovanou budovou BREEAM In Use v ČR s hodnocením Excellent.

22.4.2013
Ing. Tomáš Kučera, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav vodního hospodářství obcí, Ing. Petra Potyšová

Obsahem příspěvku je praktická ukázka provedení rizikové analýzy vodovodu obecního typu, čímž je myšlen vodovod provozovaný obcí. K realizaci rizikové analýzy byla použita metodika WateRisk, stejně tak jako stejnojmenný software.

15.4.2013
Ing. Renata Biela, Ph.D., Bc. Lucie Šopíková, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav vodního hospodářství obcí

V dnešní době se k dezinfekci pitné vody kromě chloru rovněž využívá ozon a UV záření, při jejichž použití nevznikají vedlejší chlorované produkty. Méně známou možností dezinfekce pitné vody je technologie MIOX, která je využívána především v zahraničí, i když u nás má již své zastoupení.

1.4.2013
Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., redakce

Nová norma ČSN 75 5409 platí od 1. 3. 2013. Technická zpráva k ochraně proti legionelám bude platit od 1. 5. 2013. V případě konfliktu úspory energie a hygieny má přednost hygiena. Velikost zásobníku teplé vody se volí podle požadavku TČ. Velikost akumulace u solárních soustav je cca 50 l/m2 kolektorové plochy.

25.3.2013
RNDr. Jaroslav Šašek, Státní zdravotní ústav, Praha

UV záření k dezinfekci pitné vody se používá v případě vody podzemní, povrchové, v zařízeních na úpravu pitné vody v místě spotřeby (filtry kombinované s UV lampou), pro rozvody teplé vody, v přístrojích s následnou možností tvorby aerosolu v různých lékařských přístrojích a v dalších aplikacích.

25.2.2013
Ing. Gabriel Markovič, PhD., Ústav pozemného staviteľstva, SvF, TU v Košiciach

Na kvalitu zrážkovej vody z povrchového odtoku resp. jej zloženie, vplýva najmä kontakt zrážkovej vody zo záchytnou plochou. Organické a anorganické zloženie zrážkovej vody, preto závisí na povrchu záchytnej plochy, miestnych podmienkach a látkach a materiáloch nachádzajúcich sa na záchytnej ploche povodia.

11.2.2013
Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.

Inovativní přistup hodnotí míru skutečně efektivně využité energie (v teplé vodě) u nejrůznějších typů zásobníkových ohřívačů – tím jsou postaveny na jednotnou hodnotící základnu. Tento přistup je značně odlišný oproti dnes v tuzemsku zavedenému hodnocení energetické náročnosti ohřívačů, dle nějž jsou sledovány a hodnoceny pouze tepelné ztráty v klidovém stavu.

7.1.2013
Ing. Stanislav Piňos, ASIO, spol. s r.o.

Odpadní voda obsahuje organické látky, tepelnou a kinetickou energii, jejíž množství je zhruba 9× vyšší než je potřeba na její čištění. Největšími zdroji tepelné energie jsou mimo čistíren odpadních vod, hotely, školy, restaurace, ubytovny, administrativní budovy a další veřejná zařízení. Také wellness centra, bazény, lázně a nemocnice.

17.12.2012
Ing. Roman Vavřička, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí

Autor vyhodnocuje jednotlivé metody výpočtu a porovnává vhodnost jejich použití pro čtyři různé objekty (rodinný dům, bytový dům 23 bytů, bytový dům 105 bytů a sportovní centrum).


zpět na aktuální články
 
 
Reklama