Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Voda, kanalizace / od 15.10.2012 do 22.7.2013


zpět na aktuální články

22.7.2013
Doc. Ing. Jiří Lukavský, CSc., Ústav procesní a zpracovatelské techniky Strojní fakulty ČVUT v Praze

Problematika zajištění těsnosti přírubových spojů vznikla již při zavádění nových měkkých bezazbestových těsnicích materiálů začátkem 80. let minulého století. Zcela nové materiály těsnění ještě po více než 30 letech přinášejí nové problémy do jejich navrhování, výpočtů jak zpracování, tak i montáže přírubového spoje.

Využití šedých a dešťových vod v budovách
8.7.2013
Ing. Karel Plotěný, ASIO, spol. s r.o.

V současnosti je připravována norma ČSN 75 6780 zabývající se komplexně touto problematikou. V této normě jsou popsány požadavky na předčištění, skladování a zacházení s těmito vodami. Norma vychází z anglické normy BS 8525-1 [1] a je doplněna v duchu moderního přístupu k vodám i o část využití energie z šedé vody.

Sorpční materiál Bayoxide E33
24.6.2013
Ing. Renata Biela, Ph.D., Ing. Tomáš Kučera, Ph.D., Ing. Pěkný Mojmír Pěkný, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav vodního hospodářství obcí

Nikl není pro člověka významně toxický, ale patří mezi potenciální karcinogeny. Toxicita pro některé vodní organismy je poměrně vysoká a z tohoto důvodu je jeho přípustná koncentrace ve vodárenských tocích přísněji limitována než v pitné vodě.

Principy poskytování a oceňování teplé vody
27.5.2013
Ing. Jiří Skuhra, CSc., MMR ČR

Centralizované poskytování teplé vody v bytovém domě je spojeno se čtyřmi specifiky (nebytový prostor, neměřené množství tepla k přípravě a distribuci teplé vody, limity měrných spotřeb tepla, technologie dodávky tepla pro přípravu teplé vody prostřednictvím bytových předávacích stanic).

29.4.2013
Ing. Renata Biela, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav vodního hospodářství obcí

I v ČR se již realizoval první projekt na využití šedé vody. Hotel Mosaic House v Praze má dvojitý systém vodovodních a kanalizačních trubek, šedá voda je oddělována a využívána na splachování WC a při úklidu. Mosaic House je 1. certifikovanou budovou BREEAM In Use v ČR s hodnocením Excellent.

Riziková analýza vodovodu obecního typu
22.4.2013
Ing. Tomáš Kučera, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav vodního hospodářství obcí, Ing. Petra Potyšová

Obsahem příspěvku je praktická ukázka provedení rizikové analýzy vodovodu obecního typu, čímž je myšlen vodovod provozovaný obcí. K realizaci rizikové analýzy byla použita metodika WateRisk, stejně tak jako stejnojmenný software.

Netradiční metody dezinfekce pitné vody
15.4.2013
Ing. Renata Biela, Ph.D., Bc. Lucie Šopíková, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav vodního hospodářství obcí

V dnešní době se k dezinfekci pitné vody kromě chloru rovněž využívá ozon a UV záření, při jejichž použití nevznikají vedlejší chlorované produkty. Méně známou možností dezinfekce pitné vody je technologie MIOX, která je využívána především v zahraničí, i když u nás má již své zastoupení.

1.4.2013
Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., redakce

Nová norma ČSN 75 5409 platí od 1. 3. 2013. Technická zpráva k ochraně proti legionelám bude platit od 1. 5. 2013. V případě konfliktu úspory energie a hygieny má přednost hygiena. Velikost zásobníku teplé vody se volí podle požadavku TČ. Velikost akumulace u solárních soustav je cca 50 l/m2 kolektorové plochy.

Použití UV záření pro dezinfekci pitné vody
25.3.2013
RNDr. Jaroslav Šašek, Státní zdravotní ústav, Praha

UV záření k dezinfekci pitné vody se používá v případě vody podzemní, povrchové, v zařízeních na úpravu pitné vody v místě spotřeby (filtry kombinované s UV lampou), pro rozvody teplé vody, v přístrojích s následnou možností tvorby aerosolu v různých lékařských přístrojích a v dalších aplikacích.

srážková voda, foto D.Kopačková
25.2.2013
Ing. Gabriel Markovič, PhD., Ústav pozemného staviteľstva, SvF, TU v Košiciach

Na kvalitu zrážkovej vody z povrchového odtoku resp. jej zloženie, vplýva najmä kontakt zrážkovej vody zo záchytnou plochou. Organické a anorganické zloženie zrážkovej vody, preto závisí na povrchu záchytnej plochy, miestnych podmienkach a látkach a materiáloch nachádzajúcich sa na záchytnej ploche povodia.

11.2.2013
Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.

Inovativní přistup hodnotí míru skutečně efektivně využité energie (v teplé vodě) u nejrůznějších typů zásobníkových ohřívačů – tím jsou postaveny na jednotnou hodnotící základnu. Tento přistup je značně odlišný oproti dnes v tuzemsku zavedenému hodnocení energetické náročnosti ohřívačů, dle nějž jsou sledovány a hodnoceny pouze tepelné ztráty v klidovém stavu.

21.1.2013
Ing. Gabriel Markovič, PhD., Ústav pozemného staviteľstva, SvF, TU v Košiciach

Pomocou hydrogeologického prieskumu projektant môže jednoznačne predpokladať či vsakovanie je v danej lokalite vôbec možné vzhľadom na geologický profil a poskytne mu údaje o hydrologických pomeroch taktiež potrebných pre návrh, umiestnenie a dimenzovanie vsakovacieho zariadenia.

7.1.2013
Ing. Stanislav Piňos, ASIO, spol. s r.o.

Odpadní voda obsahuje organické látky, tepelnou a kinetickou energii, jejíž množství je zhruba 9× vyšší než je potřeba na její čištění. Největšími zdroji tepelné energie jsou mimo čistíren odpadních vod, hotely, školy, restaurace, ubytovny, administrativní budovy a další veřejná zařízení. Také wellness centra, bazény, lázně a nemocnice.

Potřeba tepla pro přípravu teplé vody
17.12.2012
Ing. Roman Vavřička, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí

Autor vyhodnocuje jednotlivé metody výpočtu a porovnává vhodnost jejich použití pro čtyři různé objekty (rodinný dům, bytový dům 23 bytů, bytový dům 105 bytů a sportovní centrum).

10.12.2012
Ing. Zdeněk Žabička

V projektech se způsobu provádění tlakových zkoušek, dezinfekce a zejména činnosti dodavatele při předání vnitřního vodovodu nevěnuje potřebná pozornost. Všichni účastníci výstavby (od projektanta přes dodavatele po stavebníka) považují provoz vnitřního vodovodu za „bezúdržbový“.

26.11.2012
Ing. Renata Biela, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav vodního hospodářství obcí

Sloučeniny železa a manganu především v podzemních vodách bývají ve vysokých koncentracích. Sloučeniny železa a manganu nejsou pro zdraví člověka a živočichů škodlivé, jelikož se jedná o přírodní znečištění podzemní vody, způsobují však hygienické a zejména technologické závady.

porucha vodovodu, oprava přípojky
12.11.2012
Mgr. Ivan Kováčik na základě zkušeností Ing. Aleše Zapletala z INSTA CZ

Poruchy na vodovodní síti zjišťuje provozovatel i na základě sledování křivky nerovnoměrnosti denní spotřeby pitné vody. V případě menších obcí je v noci spotřeba vody téměř nulová. Pokud tomu tak při dlouhodobějším sledování není, musí se příčina zvýšené spotřeby zjistit a porucha vyhledat.

29.10.2012
Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D.

Přestože již v římských domech najdeme vany, ještě v 18. století byla koupelna luxusem. Dnes je výběr materiálů, doplňků i možností instalace široký. Při výběru vany je nutno zvolit materiál a doplňky vany v souladu s armaturami a požadavky na používání.

separační proces úpravy vody
15.10.2012
Ing. Tomáš Kučera, Ph.D., Ing. Petra Vašalovská, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav vodního hospodářství obcí

Účinnost flotace jako separačního procesu používaného při úpravě vody je ovlivněna celou řadou faktorů. V příspěvku jsou prezentovány dílčí výsledky výzkumu na toto téma, konkrétně je demonstrován vliv nasycení upravované vody vzduchem a poloha přepážky mezi kontaktní a separační zónou.


zpět na aktuální články
 
 
Reklama