Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Světový den vody 22. 3.

Světový den vody je mezinárodní akcí a koná se každoročně již od roku 1992, kdy byla na jednání UNCED v Rio de Janeiru vyhlášena organizací OSN. V letošním roce je tématem "Voda a energie". Již tradičně se zapojila např. stará čistírna odpadních vod v Praze 6, letošní zajímavostí je akce Voda pro Kamerun.

Místo konání: stará čistírna odpadních vod v Praze 6 – Bubenči, Papírenská 6, Praha 6
Čas:
  • Pátek 21. 3. od 09:00 do 18:00 (dopoledne vyhrazeno především školním skupinám)
  • Sobota 22. 3. od 10:00 do 17:30
Program:
  • Součástí prohlídek bude ukázka spuštěných parních strojů a dalších obnovených technických zařízení (stavidlo, česle), promítání krátkého filmu z roku 1943 o provozu staré čistírny a průchod historickou stokou.
Jako doprovodný program k prohlídkám zde budou probíhat
  • jištěné výstupy na komín (přístupné osobám starším 18 let a osobám ve věku 15 - 18 let s doprovodem zákonného zástupce),
  • odborné přednášky vztahující se k tématu této akce „Voda a energie“,
  • promítání historického dokumentu o pražských krysařích a stokařích - Muži pod Prahou (1947) a dokumentu „Koloběh vody ve vodárenství“.
  • Pro děti máme připravenou výtvarnou dílnu, ukázku fyzikálních pokusů a netradiční interaktivní představení s vizualizací v přímém přenosu.

Vstupné: dospělé - 150 Kč, zlevněné (dítě, student, senior) - 80 Kč, školní skupiny - 50 Kč za žáka + pedagogický doprovod zdarma



Akcí ke světovému Dni vody je každoročně celá řada. Některé jsou přímo 22. 3., jiné následující víkend, ale mnohé z nich jsou i v dalších dnech.

Letošní zajímavostí je akce nazvaná „Voda pro Kamerun“.

Přijďte v týdnu od 22. 3. do 5. 4. 2014 do své oblíbené kavárny a dejte si vodu z kohoutku. Zaplatíte za ni tentokrát dvacet korun za litr. Na dvacku pak přijde vysazení jednoho nového stromu zpět do mizejících horských mlžných lesů v africkém Kamerunu. Akce nazvaná „Voda pro Kamerun“ bude probíhat ve více než 60 kavárnách napříč Českou republikou. Pořádá ji občanské sdružení Kedjom- Keku, které se snaží zachránit a obnovit horský mlžný les ve stejnojmenné oblasti na severozápadě Kamerunu, kde zároveň provozuje školu pro děti místních farmářů.
Letošní novinkou je aplikace do mobilu s OS Android. Najde zde seznam kaváren, které se zapojily do druhého ročníku Vody pro Kamerun. Díky této aplikaci zjistíte Vámi nejbližší kavárnu, kde se točí „Voda pro Kamerun“. Aplikace je ke stažení na Google Play.

Světový den vody je oslavou úcty a pokory k vodě

Celý svět si každoročně 22. března připomíná význam vody jako takové. Světový den vody (angl. World Water Day, něm. Weltwassertag) byl poprvé vyhlášen v roce 1992 na konferenci Organizace spojených národů v brazilském Riu de Janeiru.

Průměrný občan ČR spotřebuje přes 3000 litrů vody denně. Přes 90 % této vody bylo použito na zavlažování a výrobu našich potravin a to často v Asii, Africe a Americe (říká se jí virtuální voda). Včetně regionů, kde je vody nedostatek pro místní obyvatele.
Na zeměkouli je 1,4 miliardy km2 vodní plochy, ale 97,5 % této vody je příliš slané na to, aby se dala použít jako pitná nebo na zavlažování. Jen 0,26 % připadá na jezera a řeky, z kterých bereme vodu na zavlažování a pro naši potřebu. Na světě je 1,1 miliardy lidí, 18 % světové populace, kteří mají obtížný přístup k pitné vodě.

Pár čísel:
  • Na produkci jednoho bavlněného trička bylo potřeba 2700 litrů vody.
  • Průměrný Evropan za den „vypije“ kolem 3000 litrů vody. 92 % této vody bylo potřeba na produkci jeho jídla. Z toho největší díl připadl na maso a mléčné výrobky.
  • Produkce pugetu růží (20 ks) spotřebuje 100 l vody, vypěstování 1 hektaru růží v Keni je potřeba 10 - 30 000 litrů vody, za rok se z Keni doveze do EU 85 000 tun květin
  • Už v roce 2030 bude podle OECD v oblastech s obtížným přístupem k životodárné tekutině žít téměř polovina všech lidí

Neplýtvejte jídlem | Dejte přednost oblečení z materiálů mírného pásma (len, vlna, konopí) před bavlnou | Omezte nákup plodin vypěstovaných v zemích s nedostatkem vody.

Další náměty k zamyšlení a ke snížení spotřeby vody


 
 
Reklama