Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rodinný bazén - věrný přítel (VI)

Důležitou otázkou při rozhodování o stavbě rodinného bazénu je volba optimální velikosti. Zde je potřeba prohovořit s klientem, k čemu mu bude bazén sloužit, má-li dostatečný zdroj vody k napouštění bazénu a je-li kam použitou vodu vypustit. Je vhodné mu dopředu spočítat si množství vody, které k provozu bazénu spotřebuje. Velikostí bazénu a tím i objemu vody narůstají náklady nejen na vodě, ale i spotřeba chemikálií k potřebné úpravě a zabezpečení vody, spotřeba energie na výkonnější čerpadlo úpravny vody, spotřeba tepla pro temperaci vody. U vnitřních bazénů zvětšením plochy narůstají požadavky na výkon klimatizace.

Malý bazén na druhou stranu nesplní očekávání klienta při koupání. Způsobí sice radost jeho dětem, ale ty odrostou a pak bude postrádat možnost si ve svém bazénu zaplavat. U venkovních bazénů lze uvažovat se zvětšením bazénového tělesa, u vnitřních bazénů to však je téměř vždy nemožné.


Jak můžeme dělit rodinné bazény podle velikosti, hloubky a použití?

Bazén dětský
Měl by mít takovou hloubku, aby v něm děti stačily. Pro malé děti volíme hloubky 30-60 cm, bazény většinou malé s možností častější výměny vody a snadnější temperace. Ovšem i do malého přenosného dětského bazénku o průměru 1,5 m s hloubkou 30 cm se vejde 530 l vody! Bazénky bývají převážně bez úpravy vody, někdy se v nich voda chemicky stabilizuje, aby se prodloužila jejich životnost. Dětské bazénky jsou většinou demontovatelné, protože děti velmi brzy odrostou a celá rodina zatouží po něčem větším a hlubším.



Oválný zahradní bazén

Bazén "namáčecí"
Většinou sezónní, kruhové o průměru cca 3 m nebo oválný či obdélníkový do délky 5 m, hloubce 0,9 až 1,4 m,. Tyto bazény s objemem vody 10-15 m3 patří k nejběžnějším sezónním bazénům pro svoji relativně nízkou cenu i provozní náklady. Umožňují běžné vyžití rodiny ve vodě, jejich rozměr ale neumožňuje plavání. Ani instalace protiproudu není řešením, ten může pouze zpříjemnit pobyt ve vodě. Pro tyto bazény se již osazují jednoduché úpravny vody, které umožní prodloužení životnosti vodní náplně bazénu. Nejčastěji se jedná o závěsné nebo mimobazénové filtry s molitanovou nebo kartušovou výměnnou vložnou a malou čerpací jednotkou. Voda v bazénu tak vydrží i několik týdnů bez nutnosti výměny.


Interiérový bazén s protiproudem
Bazén "plavecký"
V kategorii rodinných bazénů jde hlavně o bazény s délkou nad 7 m s instalovaným zařízením na plavání proti proudu. Tyto bazény jsou převážně zřizovány jako bazény stálé, doporučuje se volit i kvalitnější způsob čištění s pískovou filtrací, aby nebylo nutné provádět častou výměnu vody - do takového bazénu se vejde i několik desítek metrů krychlových vody!

Protiproudé zařízení bazénu umožňuje i kondiční plavání, kdy koupající plave v provzdušněném proudu vody, který je proti němu puštěn z trysky čerpadla s průtokem 25-80 m3/h.

U velkých rodinných "plaveckých" bazénů se většinou uvažuje s takovým umístěním, aby bylo možné bazén používat co nejdéle. Proto se běžně u venkovních bazénů zřizuje zastřešení v podobě skleníku nebo fóliovníku, případně se budují do zimních zahrad nebo se v domku uvažuje s bazénovou halou a bazén je pak k použití po celý rok.

Bazén vířivý (whirlpool)
Je speciální kategorií rodinných bazénů. Není určen ani k plavání ani k velkému dovádění díky svým poměrně malým rozměrům - půdorysně 1,5 x 1,5 m až 2 x 2 m, s hloubkou cca 60 cm. Ve vířivkách uživatel převážně sedí nebo v polosedě leží a nechává se jemně masírovat podvodní nebo perličkovou masáží. Účelem těchto bazénků je klidová relaxace. Jejich výhodou je poměrně malý obsah vody - 1-2 m3. Rodinné vířivky jsou dodávány převážně jako výrobek vcelku včetně masážního čerpadla a dmychadla a s malou úpravnou vody, která udržuje kvalitu vody i stálou teplotu vody ve vířivce. Součástí dodávky bývá i kryt na vířivku pro snížení výparu a tepelných ztrát v mimoprovozní době.



Bazén a vířivka


Polyfunkční bazény s atrakcemi
Patří mezi "šlechtu" v rodinných bazénech. Jsou převážně profesionálně navrhovány a vybavovány srovnatelnou technologií s veřejnými bazény. Jejich vybavení odpovídá přání a možnostem uživatele. Mají většinou několik částí - plaveckou, doplněnou chrliči, protiproudem, skluzavkou, skokanským prknem, vodopádem nebo i "mořskými vlnami", a část klidovou s perličkovým lůžkem, či perličkovými nebo podvodními tryskami. Bazén může být navržen i s rozdělením na několik výškových úrovní, kde voda z vyšších částí přepadá vodopádem nebo přetéká po skluzu do nižších částí. Ke zvýšení efektu koupání je možné dovybavení podvodním osvětlením nebo podvodní hudbou. Technologie úpravy vody i obsluhy jednotlivých zařízení odpovídá komfortu celého řešení.



Polyfunkční venkovní bazén


Skokanský bazén
Pro rodinné použití bývá navrhován zcela vyjímečně. Vyžaduje poměrně velikou hloubku a tím nevýhodný poměr plochy k objemu vody a k investičním a provozním nákladům. Je však vyžadován u milovníků skákání do vody a potápění.


Rekapitulace bazénů dle velikosti a použití

DRUH BAZÉNUPOUŽITÍVÝHODYNEVÝHODY
bazén dětský
rozměr 1-2 m
hloubka 0,3-0,6 m
objem 0,2 až 1 m3
hry dětí
převážně sezónní
venkovní
nízká investice
nízké prov. náklady
málo plnící vody
málo vypouštěné vody
malé prostor. nároky
nelze plavat
brzy přestane stačit nárokům rodiny
nutná častá výměna vodní náplně
bazén "namáčecí"
rozměr 3-5 m
hloubka 0,9-1,4 m
objem 10-15 m3
běžné vyžití dětí i dospělých ve vodě
převážně venkovní
dostupná investice
optimální provozní náklady
malé na plavání
bazén "plavecký"
rozměr od 7 m délky
hloubka 1,3-1,6 m
objem od 25 m3
běžné vyžití dětí i dospělých ve vodě
po instalaci protiproudu i kondiční plavání
převážně vnitřní
umožňuje i plavání
lepší technologie
zajistí i lepší kvalitu vody s delší životností náplně bazénu
vyšší investice do bazénu i technologie
vyšší provozní náklady
nutnost protiproudu
prostorové nároky
vířivka
rozměr cca 1,5 x 1,8 m
hloubka 0,60 m
objem 1-2 m3
klidová relaxace
podvodní masáže
celkové uvolnění organizmu
převážně vnitřní
nízká investice
nízké prov. náklady
malý objem vody
malé prostor. nároky
snadná údržba
snadná instalace
malý rozměr
nelze plavat
jen k sezení či ležení
polyfunkční, s atrakcemi
rozměr, hloubka a objem dle přání zákazníka a požadovaného vybavení
kromě plavání i další aktivity ve vodě dle technologického vybavení bazénu
venkovní i vnitřní
splňuje všechny požadavky investora na využití včetně plavání, vodních radovánek, podvodních masáží apod. vysoké investiční náklady
vysoké provozní náklady
vysoké nároky na technologické vybavení bazénu
vysoké prostorové nároky
skokanský bazén
min. 5 m délka
min. 2 m hloubka
objem vody od 40 m3
ke skokům do vody
(běžně se řeší jako součást plaveckého nebo polyfunkčního bazénu
řídké využití samostatně
umožňuje skoky do vody
umožňuje potápění
značné zvýšení objemu vody v bazénu
nároky na zakládání bazénu
nároky na hloubku odvodnění



Příště (v pátek 26.7.) se zaměříme na strojní vybavení úpraven vody pro privátní bazény.


 
 
Reklama