Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dešťovka - příjem žádostí začíná v pondělí 29.5.2017

V pondělí 29. května v 10:00 začíná elektronický příjem žádostí do zcela nového, pilotního a celorepublikového programu určeného na hospodaření s dešťovou vodou – Dešťovka.


Elektronický příjem žádostí začne v pondělí na stránkách www.dotacedestovka.cz.

Státní fond životního prostředí ČR, který stránky i program spravuje, posílí nejenom svůj IT systém, ale i provoz na krajských pracovištích, která budou došlé žádosti vyřizovat. Vše se tedy obejde bez front. Žadatelé nejdříve odešlou žádost elektronicky a pak už stačí jen do 5 dnů doručit žádost a její přílohy osobně nebo poštou na kterékoli z třinácti krajských pracovišť SFŽP ČR.
„Podle předběžných indicií může být zájem o dotace v pondělí obrovský. Za poslední 3 týdny od spuštění našeho webu www.dotacedestovka.cz navštívilo tuto stránku přes 15 tisíc unikátních zájemců. Na dvou veletrzích v Brně jsme v průběhu pěti dnů zodpověděli bezmála tisíc dotazů jen na téma nové dotace Dešťovka, stovky lidí se obrací i na naše call centrum a krajská pracoviště,“ komentuje zájem veřejnosti ředitel SFŽP ČR Petr Valdman.

„100 milionů korun, které máme v první vlně pro program vyčleněny, stačí odhadem na 3 – 5 tisíc žádostí. Na základě zájmu, ale také podle kvality žádostí, které nám fyzicky přijdou, budeme uvažovat o přidání dalších peněz. Každopádně jsou pracovníci SFŽP ČR připraveni hodnotit žádosti okamžitě a do tří neděl můžeme mít jasno,“ upozorňuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

O podmínkách dotace Dešťovka


Jak podat žádost v Dešťovce

V pondělí se na stránkách www.dotacedestovka.cz přesně v 10 hodin u každého ze tří nabízených podporovaných systémů zprovozní tlačítko „Podat žádost“. To zájemcům umožní vstup do systému.

  • Zájemce nejdříve vyplní základní údaje. Ty budou zahrnovat zejména kontaktní údaje žadatele, údaje o domě z katastru nemovitostí a technické parametry systému hospodaření s dešťovou vodou.
  • Technické parametry najdou lidé v odborném posudku, který jim zpracoval dodavatel nebo projektant. Jde o stejné údaje, které zadávají do on-line kalkulačky, která je rovněž dostupná na webových stránkách. Na dotační kalkulačce si mohou zájemci již nyní spočítat, jak velkou nádrž si budou muset pořídit a kolik mohou na vybraný systém získat peněz.
  • Čerpání alokovaných prostředků bude možné sledovat on-line na stránkách programu. Příjem žádostí bude automaticky zastaven vyčerpáním alokace programu (100 milionů korun). Žádosti do zásobníku zatím nebudou přijímány. Od podání elektronické žádosti mají žadatelé o dotaci 5 dní na doručení podkladů v papírové podobě.

Dotace na nejjednodušší nádrže na zalévání jen v suchem postižených obcích

„O dotaci si mohou požádat lidé po celé České republice. Jen ten nejjednodušší systém, spočívající v pořízení nádrže na dešťovou vodu, kterou budou lidé využívat pouze na zalévání zahrady, podpoříme jenom v oblastech, ve kterých se již nyní potýkají s kritickým nedostatkem vody. Například tam, kde bylo v posledních třech letech zásobování vodou nutné zajistit cisternami nebo platil zákaz zalévání a napouštění bazénů," informuje ministr Brabec a dodává, že dotace se v případě tohoto nejjednoduššího systému může vyšplhat až na 55 tisíc korun.
Zda konkrétní obec patří dle kritérií programu mezi suchem postižené oblasti, lidé doloží v rámci žádosti o dotaci buď formou písemného stanoviska obce, nebo odkazem na veřejně dostupné dokumenty (např. na webových stránkách obce).

Pro získání dotace na nádrž pro akumulaci vody jen na zálivku musí být naplněno alespoň jedno z následujících kritérií. Pokud v obci bylo od roku 2014:

  • nutné alespoň jednou zajistit náhradní zásobování pitnou vodou;
  • místní vyhláškou opakovaně omezeno používání pitné vody minimálně ve dvou letech;
  • místní vyhláškou dlouhodobě omezeno používání pitné vody minimálně na dobu 3 měsíců v jednom roce.


Seznam obcí postižených suchem

Zájemci mohou nahlédnout do “živého“ seznamu již ověřených obcí, který pro ně SFŽP ČR vede. Sem jsou postupně zapisovány informace z obcí podle toho, zda spadají či nespadají do suchých oblastí a zda již tuto informaci podaly na SFŽP ČR.

Seznam obcí postižených suchem

„Abychom žadatelům usnadnili hledání, zda právě jejich obec leží v oblasti s akutním nedostatkem vody, zpracovali jsme dotazník, který jsme prostřednictvím Svazu měst a obcí České republiky rozeslali na všechny obce i městské části v ČR. Na základě došlých odpovědí průběžně aktualizujeme seznam prověřených obcí, který je k dispozici na webových stránkách programu. Pokud žadatel najde v seznamu informaci, že jeho obec spadá do suchem postižené oblasti, nemusí již spolu s žádostí tuto informaci dokládat a podání žádosti tak pro něj bude ještě snadnější,“ upřesňuje ministr Brabec.

„Seznam je samozřejmě závislý na obcích, tedy zda již tuto informaci předaly na SFŽP ČR. Pokud žadatel svou obec v seznamu nenajde, nemusí to ještě znamenat, že jeho obec do suchem postižené oblasti nespadá, ale , že jsme od dané obce ještě neobdrželi vyjádření. V takovém případě musí žadatel individuálně doložit naplnění kritérií stanoviskem obce nebo odkazem na webové stránky,“ doplňuje Petr Valdman, ředitel SFŽP ČR.

Rubrika Dešťová voda na TZB-info

 
 
Reklama