Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vodní hospodářství je pro ČR z pohledu investic jednou z prioritních oblastí

MŽP rozdělilo dalších téměř 5 miliard Kč. Obcím pomohou zajistit pitnou vodu i zlepšit péči o krajinu. Hlavnímu městu Praze nedostatek vody nehrozí díky mimořádné akumulační kapacitě zdrojů.

Ministr životního prostředí Richard Brabec upozornil na to, že problém je v současnosti i v podzemní vodě.

"Začalo léto a my máme problém. Přibližně pětina všech sledovaných toků u nás dosahuje úrovně stavu sucha. V případě podzemních vod je ve stavu sucha 45 %sledovaných vrtů a polovina pramenů. Problém má i půda, která není dostatečně nasycená vodou zejména v oblastech jižní a střední Moravy a v západní polovině Čech a Polabí. Východní Čechy jsou postiženy suchem, dá se říci, nepřetržitě už od roku 2015," uvedl pro ČTK Brabec.
Podle něj stát v minulosti udělal hodně chyb, nyní se však snaží vodu v přírodě zadržet. Zadržovací kapacita zemědělské i lesní půdy je asi na 50 %.

Obcím pomůže zajistit pitnou vodu i zlepšit péči o krajinu dalších téměř 5 miliard

Ministerstvo životního prostředí aktuálně schválilo finanční prostředky z evropského Operačního programu Životní prostředí 2014–2020 na 214 projektů. Většina z nich přispěje obcím k posílení vodohospodářské infrastruktury a zlepšení úrovně čištění odpadních vod. Mezi schválenými žádostmi jsou ale i projekty na podporu ochrany přírody a krajiny a na zdroje a infrastrukturu pitné vody.

„Vodní hospodářství je pro Českou republiku z pohledu investic jednou z prioritních oblastí. Poslední Zpráva o stavu životního prostředí ČR uvádí, že stav této oblasti stále není příznivý a díky evropským fondům máme šanci ho změnit. Podpora proto putuje nejvíce tam, kde je zapotřebí investovat do zlepšení kvality vod a jejich čištění. Zároveň v souladu se strategií boje se suchem posíláme investice i na zkvalitňování zdrojů pitné vody a propojování vodárenských soustav,“ uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec ke schváleným projektům.

Miliarda na zkvalitnění zdrojů pitné vody a zvýhodněná půjčka na dofinancování projektu až do výše 100%

Evropské dotace tak pomohou obcím a vodohospodářům zejména k výstavbě a modernizaci úpraven vody a vodovodních sítí.
„Naším cílem je nejen zvyšovat počet obyvatel zásobovaných kvalitní pitnou vodou, ale i zabezpečit stabilitu dodávek pitné vody. Proto posíláme evropské peníze do 59 lokalit, kde není vybudován veřejný vodovod, nejsou kvalitní vodní zdroje, anebo v nich dochází k problémům s dodávkou v době sucha. Dnešní miliarda obcím pomůže právě k plnění požadavků na kvalitu vod,“ upřesňuje ke schváleným dotacím ministr Brabec.

„Úspěšným žadatelům, kteří získali evropskou dotaci na projekty vodohospodářské infrastruktury, nabízíme navíc zvýhodněnou půjčku na dofinancování projektu až do výše 100% způsobilých nákladů. Žádat je možné v podstatě kdykoliv do zahájení realizace projektu, po dobu stavby je půjčka bezúročná, dále má fixní úrok 0,45 %, s čerpáním půjčky nejsou spojené žádné další skryté poplatky a zajištění půjčky je možné i předmětem podpory,“ vypočítává výhodu úvěru, kterým lze pokrýt další část výdajů na projekt, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

V současném Operačním programu Životní prostředí 2014–2020 bylo již vyhlášeno 8 výzev zaměřených na výstavbu vodovodů a kanalizací (včetně výzev ITI). Státní fond životního prostředí ČR, který dotace administruje, v nich dostal 518 žádostí s požadavkem dotace z EU na 12 miliard korun. Z toho bylo schváleno 382 projektů s dotací ve výši 9,7 miliardy korun. „Díky tomu se podpoří 180 čistíren odpadních vod, vybuduje 1 281 km stokových systémů, 231 km rozvodů pitné vody a 29 úpraven pitné vody,“ bilancuje aktuální stav Petr Valdman.

Tisková zpráva MŽP rozdělilo dalších téměř 5 miliard.

Komentář ministra Brabce, který natočila redakce TZB-info po tiskové konferenci na téma cena vody a iniciativa Voda 300 na veletrhu FOR ARCH Praha 2016:

Praze pomáhá akumulační kapacita zdrojů

"Hlavnímu městu Praze nedostatek vody nehrozí díky mimořádné akumulační kapacitě zdrojů, ze kterých se odebírá voda k úpravě. Z vyjádření hydrometeorologů je zřejmé, že v budoucnu bude problémem nerovnoměrné rozdělení srážek, které budou mít často přívalový charakter," řekl ČTK generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petr Mrkos. Ředitel ujistil Pražany, že není problém ani s vodní nádrží Švihov, ani s úpravnou vody Želivka. Vlastníkem PVK je francouzská Veolia.

 
 
Reklama