Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

S důrazem na hygienu: moderní toalety a bidety

Hygiena na toaletě je klíčová pro naše zdraví a prevenci nemocí, ať už hovoříme o osobní hygieně nebo hygienicky čistém prostředí. I proto se pozornost zákazníků i výrobců sanitární keramiky stále více ubírá směrem k moderním technologiím a řešením, která chrání zdraví a přispívají k maximální čistotě.

Osobní hygiena bez limitů

Zatímco v některých zemích je bidet zcela nezbytnou součástí každé koupelny, do těch českých si svou cestu zatím stále tak trochu hledá. Přesto ale můžeme sledovat, že začíná narůstat poptávka a Češi více vyhledávají některé z bidetových řešení. Příčinou této změny je dlouhodobá osvěta a rostoucí pozornost věnovaná péči o zdraví. Očista intimních partií vodou je k tělu šetrnější než použití toaletního papíru, protože zamezuje možnosti vzniku drobných oděrek, a současně je o poznání efektivnější a lépe si poradí s různými mikroby a nečistotami. Díky tomu může užívání bidetu fungovat i jako prevence před různými onemocněními, jako jsou například záněty. Tím ale jeho zdravotní benefity nekončí. Ženám může pomoci také stimulovat svaly pánevního dna a tím do určité míry pomoci předcházet inkontinenci. Sprška vody totiž během užívání způsobuje instinktivní sevření svalů pánevního dna a tím dochází k jejich nevědomému posilování.

Pokud chcete svému tělu ještě větší péči dopřát i vy, na výběr navíc máte hned z několika variant a můžete tak zohlednit vaše konkrétní potřeby, preference, ale například i dispozice koupelny. „V současné době je na trhu celá řada možností. Vybírat můžete z klasických keramických bidetů, a to závěsných nebo stojících, ale zvolit můžete i bidetová sedátka, klozety s integrovanou bidetovou sprškou nebo samotné bidetovací soupravy, které šetří místo v koupelně,“ uvádí Iva Šedivá, vedoucí marketingové komunikace společnosti Laufen CZ, pod níž spadá i česká značka JIKA.

V případě, že se rozhodnete pro klasický keramický bidet, měli byste při výběru zohlednit nejen to, jestli preferujete závěsnou nebo stojící variantu, ale zaměřte se i na zdánlivé drobnosti, které vám mohou dále pomoci udržovat vysoký hygienický standard v koupelně. „Příkladem mohou být povrchové úpravy. Značka JIKA například využívá speciální povrchovou úpravu JIKA Perla, která dále prodlužuje životnost výrobku a současně značně zjednodušuje údržbu. Celkový úklid vám pak také usnadní i jednoduchý hladký design výrobků bez řady záhybů, v nichž by mohly ulpívat nečistoty,“ vysvětluje Iva Šedivá.

Tipy značky JIKA:

Bidet Cubito Pure značky JIKA je dostupný v závěsné variantě. Na první pohled zaujme méně tradičním designem, který vhodně doplní nadčasově vybavené interiéry a který je v harmonii i s dalším vybavením ze série Cubito Pure – od baterií až po nábytek.

Bidet Cubito Pure značky JIKA
Bidet Cubito Pure značky JIKA

Jemné linie a příjemný harmonický design jsou charakteristické pro celou sérii značky Mio, jejíž součástí je i moderní bidet. Jeho oblý tvar i masivní provedení zaručují maximální pohodlí. Povrchová úprava JIKA Perla pak zajišťuje dlouhou životnost a vysokou hygienu.

Série značky Mio
Série značky Mio

Bidetovací sada Rio Jika

Pokud v koupelně nemáte dostatek místa pro klasický bidet a hledáte prostorově praktičtější variantu, nebo jen preferujete spršku ihned po ruce, má pro vás značka JIKA řešení – bidetovací sadu Rio, kterou lze instalovat ihned vedle toalety.

Pro perfektní čistotu

Vyšší hygienický standard vnesou do koupelny i rimless toalety, tedy toalety s technologií splachování bez oplachového kruhu, která značně zjednodušuje údržbu. „Tradiční klozety mají po svém vnitřním obvodu oplachový kruh, pod nímž se může držet velké množství nečistot a bakterií a jejichž likvidace během úklidu je náročnější kvůli horší dostupnosti. S technologií rimless je tak údržba snazší. Mísa je hladká bez těžko přístupných míst, takže ji lze jednoduše vyčistit, a zároveň je během každého spláchnutí rovnoměrně umyta,“ vysvětluje benefity inovativní technologie Iva Šedivá.

Tipy značky JIKA:

Design klozetu Mio evokuje úsměv. Jeho oblé a elegantní tvary působí příjemně, do koupelny vnáší harmonii a zajímavým prvkem je i kontrast plného těla klozetu a ultratenkého sedátka. Perfektně padne do minimalistických interiérů a vynikne v kombinaci s černými doplňky, ale skvěle doplní i klasičtější koupelny. Jeho benefitem je technologie splachování rimless, díky níž nabízí vysoký stupeň hygieny. Novinkou pro letošní rok je WC Mio s viditelným uchycením.

Klozet Mio
Klozet Mio

Lyra Plus rimless v sobě spojuje klasický design a moderní technologie a splňuje všechny současné náročné požadavky na hygienu. Výhodou je i úsporné splachování v podobě 3 nebo 4,5 l vody.

Vedle závěsného klozetu je ve variantě rimless dostupný i kombiklozet Lyra Plus.

Lyra Plus rimless
Lyra Plus rimless
Lyra Plus rimless

Pro klozet ze série Deep by JIKA jsou charakteristické jednoduché čisté linie a měkce zaoblené hrany. Klozet disponuje technologií rimless a vedle toho také úsporným splachováním 4,5/3 l nebo 4/2 l. Novinkou je elegantní kapotovaná varianta toalety s viditelným bočním uchycením na stěnu, která disponuje stejnými vlastnostmi jako klasická verze.

Deep by JIKA
Deep by JIKA

Klozety a bidety JIKA, společně s dalšími kolekcemi JIKA, si můžete prohlédnout v pražském showroomu LAUFEN space Prague v blízkosti náměstí I. P. Pavlova.

www.jika.cz