Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

JIKA: Baterie – udržitelnost, úspora i design

Nároky na vodovodní baterie jsou stále větší. Lidé už nehledí jen na design, ale stále více jsou akcentovány také parametry šetrnosti a udržitelnosti, s nimiž jdou ruku v ruce úsporná řešení, chytré technologie i kvalitní materiály. Co vše při výběru sledovat a jaké jsou současné trendy v segmentu vodovodních baterií?

Úsporná řešení a použité materiály

Ekologická kritéria jsou stále významnější a při svém výběru je zohledňuje neustále více zákazníků. Moderní baterie by tak bezpochyby měly splňovat požadavek na úsporu vody. K tomu mohou přispět nejen technologie, ale i použité materiály. Kvalitní materiály současně prodlužují životnost baterie, čímž opět přispívají k udržitelnosti. „Ohleduplnost k životnímu prostředí vstupuje při výběru do popředí a je dobré si uvědomit, že je v tomto případě spojena i s ekonomickými aspekty. Úspora vody a energií šetří přírodu, ale také finance. K tomu přispívají i kvalitní materiály, které eliminují potřebu časté výměny baterií a lze tak předcházet opakovaným výdajům za pořízení nových,“ uvádí Iva Šedivá, vedoucí marketingové komunikace společnosti Laufen CZ, pod níž spadá i česká značka JIKA.

Důležitou součástí baterie je perlátor, který modifikuje tvar proudu, provzdušňuje ho a omezuje průtok vody. Díky tomu šetří přírodu i náklady na vodu, a to bez omezení uživatelského komfortu. Přestože je perlátor poměrně malým komponentem, velmi záleží na jeho provedení. Je důležité, aby byl z materiálů odolných proti usazování vodního kamene. Podstatná je pak také směšovací kartuše. Ta je „motorem“ baterie, který zajišťuje přesné dávkování a směšování vody a díky použitým keramickým materiálům vyniká dlouhou životností bez prokapávání, čímž dále šetří vodu.

Novinkou na poli úspory je funkce Cold Start. Jejím principem je zamezení spuštění ohřevu vody při krátkém otevření kohoutku. Výchozí nastavení ovládací páky při systému Cold Start je ve střední pozici. Pro aktivaci toku horké vody se musí pákou otočit doleva. „Je prokázáno, že pozice směrem dopředu je nejčastější pozicí, v níž lidé páku nechávají a také pouští vodu při rychlém mytí. U standardní baterie se po otevření ve středové poloze automaticky začne smíchávat studená a teplá voda a tím dostane zařízení pro ohřev pokyn k aktivitě, čímž dochází ke spotřebě energie. Pokud tak učiníte u klasické baterie, je tedy ihned spuštěn ohřev vody. Zbytečně tak dochází k plýtvání energií. Právě tomu funkce Cold Start zamezuje,“ vysvětluje Iva Šedivá.

Design i funkčnost

Moderní baterie by pak měly naplňovat také estetická kritéria. Promyšlený design je klíčový nejen pro celkovou harmonii interiéru, ale také pro uživatelský komfort. V současné době je možnost vybírat z celé řady stylů – od minimalistických baterií, přes retro, až po elegantnější kusy. „Trendem, který se začíná na poli baterií prosazovat, jsou barvy. Vedle klasického provedení chrom se tak populárnějšími stávají například černé baterie,“ uvádí Iva Šedivá. Ať už toužíte po klasice nebo barevnější verzi, neměli byste zapomínat na jedno pravidlo – aby byla baterie v souladu se zbývajícím vybavením koupelny.

Tipy značky JIKA:

Baterie Mio Style

Značka JIKA v letošním roce uvedla na trh novinku baterie Mio Style, které jsou dostupné i v trendy černé variantě. Sametově hebký povrch je příjemný na dotek, navíc podtrhuje celkový elegantní design. Vedle vzhledu jsou benefitem baterie i moderní technologie, které šetří vodu. Baterie má kvalitní keramickou kartuši a úsporný perlátor s průtokem 5 l za minutu. Navíc také funkci Cold Start, při které při otevření páky ve střední poloze začne téct studená voda. V rámci série je k dispozici kompletní sortiment koupelnového vybavení – sprchové příslušenství, koupelnové doplňky, sifony i vanové výpusti.

Baterie Cubito-N

Baterie Cubito-N vynikají nadčasovým minimalistickým designem. Zajímavostí je kombinace kulatého těla baterie s hranatou ovládací pákou. S ohledem na udržitelnost disponují perlátorem s nastavitelným proudem vody s průtokem 5 l za minutu a kvalitní kartuší. Na výběr je celá řada baterií od bidetových až po umyvadlové v různých variantách, takže se perfektně přizpůsobí vaší koupelně.

Baterie Pure značky JIKA

Baterie Pure značky JIKA mají do detailu promyšlený vzhled, díky němuž splňují nejen nejvyšší požadavky na design, ale také na praktičnost. Za povšimnutí stojí speciálně tvarovaná páčka pro lepší uchopení a jednodušší ovládání. Obdobně jako další baterie JIKA, pak i baterie ze série Pure disponují kvalitním perlátorem s nastavitelným proudem vody a průtokem 5 l za minutu a kvalitní keramickou kartuší.