Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

FIXBLOC je šikovný pomocník při rekonstrukcích a sanaci PE potrubí

Společnost FRIATEC v roce 2018 představila zajímavou novinku, která usnadní a urychlí práci stavebním firmám při provádění rekonstrukcí a sanací potrubí bezvýkopovými technologiemi. Bezvýkopové technologie jsou stále více na vzestupu a díky svým výhodám bude jejich použití do budoucna určitě ještě dál vzrůstat. Pomocí bezvýkopových technologií lze provádět rekonstrukce inženýrských sítí ve městech s mnohem menšími dopady na komfort života rezidentů.

Použití bezvýkopových technologií pokládky má samozřejmě také svá úskalí a jedním z nich je nebezpečí zatáhnutí nového protahovaného potrubí zpět do původního starého sanovaného potrubí. V cílové jámě nebo šachtě není mnoho prostoru pro velké povytažení nové trubky a velký rozdíl teplot může způsobit teplotní smrštění polyetylenové trubky, která se pak zatáhne zpět do staré trubky. Stará trubka se pak musí ručně vykopat, oříznout a nová trubka se musí opět povytáhnout, což je vše spojené s vícenáklady a také časovou náročností.

To samé úskalí se objevuje také při sanaci původního potrubí technologií Close-fit, při které se používá polyetylenová trubka předdeformovaná do tvaru „C“ nebo „U“. Tato trubka se zatáhne do sanovaného potrubí a pomocí páry se trubka opět navrátí do původního kruhového tvaru. Účinkem ochlazování se pak nová trubka také smrští a hrozí nebezpečí zpětného zatáhnutí do staré trubky.

Tomuto jevu lze zabránit pomocí nového navařovacího pásu FIXBLOC, který se navaří na vnější povrch PE trubky a mechanicky tak brání zpětnému vtažení protahované trubky zpět do staré sanované trubky. FIXBLOC je vhodný pro PE-HD trubky tlakové třídy SDR 11 až SDR 33 a lze jej použít pro rozměry trubek od d 160 mm do d 1600 mm. Díky své konstrukci, odkryté topné spirále a velmi široké svařovací zóně mohou být bez problémů zachycovány velké tažné a tlačné síly až do 40 kN na jeden FIXBLOC. Při použití více navařovacích pásů FIXBLOC na jedné trubce mohou být absorbovány i větší síly.





Použití navařovacího pásu není pouze jako zábrana proti vytažení či vtažení trubky při sanacích či protahování v rámci inženýrských sítí, ale také např. k vytvoření pevného bodu v technologických rozvodech uvnitř budov, kde je zapotřebí zamezit pohybu potrubí například v místě kotvení potrubí do stěny nebo pod strop objektu.

Montáž je velice snadná a rychlá pomocí standardního textilního upínacího popruhu s ráčnou nebo tam, kde není dobře přístupný celý obvod trubky pomocí upínacího zařízení FRIATOOLS FIXBLOC FWFB. To se stává například při sanaci kanalizačního potrubí technologií Close-fit, kdy spodní část protažené trubky těsně dosedá na dno betonové šachty a trubku je potřeba zafixovat, aby se účinkem ochlazování nevtáhla zpět do staré trubky. Pomocí upínacího zařízení lze pak FIXBLOC upnout od konce trubky, a to u trubek od d 160 mm do d 500 mm. Svařování se provádí pomocí standardních svařovacích automatů určených pro elektrotvarovky.


Aliaxis Česká republika s.r.o.
logo Aliaxis Česká republika s.r.o.

Aliaxis Česká republika je dodavatel plastových materiálů pro přepravu médií a energií a také pro hospodaření s dešťovou vodou a odvodnění budov. Od 1. 3. 2022 došlo také k přejmenování společnosti Nicoll Česká republika s.r.o. a nyní již vystupuje na trhu ...