Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak vybrat vanu

Přestože již v římských domech najdeme vany, ještě v 18. století byla koupelna luxusem. Dnes je výběr materiálů, doplňků i možností instalace široký. Při výběru vany je nutno zvolit materiál a doplňky vany v souladu s armaturami a požadavky na používání.

Při výběru vany si nejdříve odpovězte na otázku, co budete ve vaně dělat. Zní to jako nesmyslná otázka, ale:
  • Bude vana sloužit pro běžné koupání a očekáváte příjemný komfort? Zvolte velikost vany podle největšího člena rodiny, aby se ve vaně cítil pohodlně a vyberte z široké nabídky akrylátových van.
  • Bude vana sloužit pro koupání dětí? Pak zvolte protiskluzný povrch, materiál nebo řešení, které udrží dlouho teplou vodu. Vhodná je vana s madlem, což nabízí akrylátové vany, ale pak kontrolujte, aby hračky do vody neměly ostré hrany.
  • Bude používat vanu starší osoba? Pak vyberte rozhodně vanu s protiskluznou úpravou, madlem, s kolmější stěnou a u vany myslete na bezpečný přístup, případně další madla v okolí vany pro výstup z vany.
  • Budete ve vaně koupat psa? Pak zapomeňte na akrylát, nebo se smiřte s jeho kratší životností díky poškrábání.
  • Budete používat léčivé, bylinné a kosmetické přísady do koupele? Vyberte smaltovanou vanu, které jsou odolné proti zabarvení.
  • Chcete skutečný relax? Opravdu budete mít čas na klid, pohodu, vychutnání vůní a odpočinek? Pak zvolte větší vanu a materiál nebo řešení, které udrží teplotu vody. Zvolte designovou vanu, armaturu i okolí, hydromasáž, chromoterapii, perličku... Relax, který něco stojí, ale také stojí za to.

Pokud plánujete nákup vany, rozhodně využijte služeb koupelnových studíí na plánování koupelen. I výměna vany může být příležitostí k překvapivé změně. Studia nabízejí nejen plánování na papíře, ale i model v reálu. Perfektně si tak můžete vyzkoušet skutečnou realitu pohybu v plánovaném prostoru. Častým omylem je například představa, že rohová vana uspoří místo.


Rohová vana v malé koupelně naprosto zablokuje prostor. Vana délky 160 cm v malé koupelně umožní zachování samostného WC nebo komunikačního prostoru v koupelně. Řešení s velkým sprchovým koutem 110/90 uvolní dispozici, zaručí komfort a umožní krásné designové řešení.

Vana je stále považována za standardní vybavení koupelny, přestože sprchování ušetří vodu i energii a novinky pro sprchování nabízí možnosti nádherné relaxace. Pokud je místo, často je řešením umístění sprchy i vany, nebo alespoň sprchové zástěny u vany (ke konkrétním typům van jsou doporučovány konkrétní typy zástěn). Je třeba zvážit rozmístění zařizovacích předmětů s ohledem na minimální vzdálenosti od stěn a mezi předměty navzájem.

Materiály

Pro vany pro domácí použití platí ČSN EN 14516+A1 Koupací vany pro domácí použití a celá řada dalších norem pro jednotlivé materiálové varianty.
Jako materiál pro výrobu van sloužila dlouho litina. Přechod k pozinkovanému plechu a lisovanému ocelovému plechu snížil hmotnost vyráběných van a rozšířil nabídku jejich tvarů.


Dřevěná vana (cdp-praha.cz), na druhém obrázku Vana Matrix na dřevěném podstavci Polysan, třetí obrázek - akrylátová vana Ravak

Litinové vany si zachovávají své místo u některých výrobců (např. Roca), kteří využívají její výjimečně dobré tepelněizolační vlastnosti – voda po napuštění zůstává velmi dlouho teplá, vany mají velkou pevnost, tvarovou stálost a dlouhou životnost. Nevýhodou je poměrně velká hmotnost, která může komplikovat převoz a instalaci vany.

Ocelové smaltované vany také nejsou minulostí a dnes se nabízejí i v luxusním provedení. U tohoto materiálu je velmi důležitá tloušťka oceli. Obvykle jsou vany vyráběny s tloušťkou 2 mm, luxusní vany až z 3,5 mm silné oceli (např. veškeré vany značky Kaldewei, které jsou samonosné a sklovitý smalt Kaldewei je velmi tvrdý – dokonce tvrdší než ocel, a tudíž je téměř nemožné jej poškrábat materiály obvykle užívanými v koupelně). Děti si ve vaně mohou hrát, psi se zde mohou bez rozpaků koupat. Je odolný proti všem kosmetickým a lékařským koupelovým přísadám a parfémům, které snáší lidská pokožka. Ani barvy na vlasy a odlakovače nezanechávají žádné stopy. Při domovním požáru nevznikají žádné jedovaté plyny a ve srovnání s akrylátovými vanami mají ocelové smaltované vany vzornou ekologickou bilanci.

Akrylátové vany jsou v současné době nejběžnější volbou. Je možné vybírat z široké nabídku tvarů a originálních designů. Akrylátové vany mají výborné tepelně izolační vlastnosti a akrylát umožňuje snadnou instalaci madel a podhlavníků, baterií a dalšího příslušenství, pro které je třeba do vany navrtat otvory. V široké nabídce akrylátových van jsou samostatné vany asymetrické, rohové nebo obdélníkové. Akrylát (PMMA) vzhledem ke svým vlastnostem umožňuje vytvoření prakticky jakéhokoli tvaru vany. Pro výslednou pevnost a tuhost jsou vany vyztužené sklolaminátem (LA) nebo polyuretanovou pěnou (PU Plus). Vany vyztužené PU Plus jsou díky své tuhosti a tepelně i zvukově izolačním vlastnostem vhodné zejména pro montáž hydromasážních systémů.

Vany z Quarylu jsou z unikátního konstrukčního materiálu vyvinutého firmou Villeroy & Boch. Díky technologii lití do formy, kterou se QUARYL zpracovává, jsou možná dříve nemyslitelná designová řešení, dokonale přesné úhly a hrany, stejně jako hladké tvary, zaoblení a přechody. QUARYL® je homogenní, neporézní materiál, s plně probarvenou vnitřní strukturou a vysokým leskem. Má vysokou odolnost proti mechanickému namáhání, je otěruvzdorný, odolný proti všem běžně používaným chemickým látkám. Povrch je protiskluzný, je snadno omyvatelný a dobře se udržuje. QUARYL působí na dotyk teple, má vysokou akustickou pohltivost a dobré termoizolační vlastnosti.


vany z umělého mramoru mají neomezené možností tvarů a barev

Dále se nabízejí vany z litého umělého mramoru, který umožňuje stálé probarvení, je velmi odolný proti oděru a také teplotě a nabízí neomezené možnosti anatomického tvarování van od rohových až po oválné či kruhové.

Do designových interiérů se hodí i vany ze specálních dřev.

Zajímavostí je Vana Soft bath firmy Ideal Standard, tzv. měkká vana. Je vyrobena z materiálu, který vlivem tepla a vody částečně změkne a voda zůstává teplejší téměř 2x déle než u klasické akrylátové vany. Vnější polyesterová vrstva chrání vnitřní polyuretanovou výplň a vytváří tak efekt roztažnosti díky němuž tento materiál dosahuje maximální měkkosti. Výsledkem je materiál sendvičového charakteru, který je odolnější, lesklejší a pružnější než akrylát a na dotek ještě příjemnější.

Rozdělení

  • koupací vany – klasické vany umožňující koupání vleže
  • sprchové vaničky – mělké vany pro sprchové kouty
  • sedací vany – vany se stupňovitým dnem usnadňujícím vstup a výstup z vany starším nebo tělesně postiženým
  • hydromasážní vany - masážní vany umožňují relaxaci a odpočinek pomocí vodní a vzduchové masáže. Pro zvýšený požitek z relaxace se doporučuje použití tzv. chromoterapie - léčba barvami a aromaterapie - zvýšení relaxačního účinku pomocí vonných esencí

Výběr vany


Ke správnému výběru vany slouží takzvaný „vanový test“. Díky němu můžete snad po všech stránkách vyzkoušet, který typ vany je pro vás nejvhodnější. Sami zjistíte, kolik místa vám nabízí různé velikosti a ostatní modifikace. Vanový test nabízí například koupelnová studia velkobchodů Richter+Frenzl.
Při výběru vany by měly padnout otázky např.: z jakého je vana materiálu, v jakých barvách se vyrábí, jaké jsou možnosti usazení do prostoru, zda se k dané vaně vyrábí i přední panel, případně originální zástěna.
Dobré je se také rozhodnout, zda si pořídíte rohovou vanu (pro koupel většinou pojme mnohem víc vody než běžná vana), nebo klasickou. Jakkoliv rohová vana vypadá v obchodě lákavě, zvažte, zda pro ni budete mít dostatek vody a jak často budete chtít do tohoto množství vody investovat.
Nejrozšířenější je šířka 75 cm, ale stále více se vyrábějí vany široké 80, 90 i 100 a více cm. Dříve nejpopulárnější vana délky 160 cm se pomalu stává okrajovým sortimentem a nahrazují ji vany dlouhé 170 až 190 cm.

Z průzkumu vyplynulo, že vana je klíčová pro přibližně 60% populace, ale vanu napouštíme většinou jednou nebo 2-3x týdně.

Možnosti instalace vany

  • Vana se usadí na připravené místo v koupelně. Jako přední stěna se zvolí panel ze stejného materiálu (doplněk vany). Není nutné žádné velké zdění ani obklady navíc.
  • V prostoru se vyzdí lůžko souběžně s hranou vany nebo o něco větší a tam se vana vloží. Po okraji vany se může vytvořit odkládací prostor. Přední část vany se nejčastěji obloží obkladem.
    Vana s předním panelem a vana s obkladem
    Vana s předním panelem a vana s obkladem
  • Koupací nádoba se uloží do polystyrenové podsady, kterou lze zakoupit společně. Jde o tuhý polystyren, který řemeslník položí na podlahu, vloží do něj vanu a oblepí obkladem. Doporučuje se použít originální formu, univerzální nemusí dobře těsnit. Je to velmi čistý a jednoduchý způsob. Nehledě na to, že polystyren je dobrý tepelný a zvukový izolant.
  • V místě zápachové uzávěrky je nutné ponechat dvířka na čištění zápachové uzávěrky, pokud má vana technologii (např. hydromasáž), pak druhá dvířka musí být v místě motoru.
  • Pro utěsnění spáry vany ke stěně je vhodný speciální profil nebo sanitární silikon.
Příklady umístění vany v interiéru
Příklady umístění vany v interiéru

Armatury


Vanová armatura může být volně, na stěně, v obložení vany i v otvorech vany

Přítok vody na dně vany je absolutně bezhlučný, neboť se nachází díky nízké konstrukční výšce zcela pod úrovní hladiny. Tuto přednost jistě ocení nejen obyvatelé zvukově špatně izolovaných obytných domů.Napouštění ze dna van Viega

 Systém WarmFlow Ravak pro vanu You
Systém WarmFlow Ravak

Zajímavostí je napouštění u vany You Ravak, kdy teplé voda je přiváděna systémem WarmFlow speciálním podhlavníkem. Systém WarmFlow šetří vodu při dopouštění teplejší vody zpod podhlavníku do vany kolem těch partií, kde je to tělu nejpříjemnější a ze zdravotního hlediska i nejpřínosnější. Voda z nejchladnější části objemu vany je automaticky odváděna.

Pro milovníky technických novinek je zajímavostí např. Elektronická armatura s dotykovým ovládáním.

U některých armatur je na ovládací jednotce osazený světelný indikátor, který mění barvu a její intenzitu podle teploty a množství napuštěné vody.

Historie

Sériová výroba litinových van začala ve Spojených státech koncem 19. století, větší zájem však nastal až po 1. světové válce. I tato výroba je dávána do souvislosti s tím, že USA byly zemí s nejrychleji se rozvíjejícím průmyslem, ale ještě v roce 1920 mělo koupelnu s vanou, vodovodem a splachovací toaletou jen 1 % bytů.

Koupání bylo po staletí společenskou událostí. Archeologické vykopávky z různých lokalit i období dokazují význam očisty a její způsoby v podobě veřejných lázní a bazénů.




Na obr. 1 vlevo jsou pozůstatky veřejných lázní v Bulla Regia v Tunisu z r. 189 n.l. Silné zdi se dosud tyčí do patrové výše, nad řadou místností zůstaly klenby. Lázně původně nesly jméno Julie Memmie. Většina lázeňských budov se nachází v podzemí, aby byly chtráněny před letní, žárem. Lázně byly symetricky řešené. Kromě šaten, prohříváren, odpočíváren zde byly i tělocvičny a bazény se studenou a teplou vodou. V chodbách jso poměrně zachovalé mozaiky s motivy krétského Labyrintu.
Obr. 2: Domy v Bulla Regia měly nadzemní a podzemní část, tu v hloubce cca 6 m. V domech byl důmyslným způsobem byl vyřešen přívod světla i vzduchu a shromažďování a vedení vzácné dešťové vody. Nadzemní část domů měla velký význam při ochlazování celého prostoru. V podzemí jednoho z přístupných domů je i vana. Foto: D. Kopačková

Přestože již v římských domech najdeme vany, ještě v 18.století byla koupelna luxusem. Vany, ze kterých se dala voda vypustit do otvoru v podlaze, se začala objevovat poprvé v Paříži koncem 18. století. Jako novinku a senzaci si ji nechal přivést z USA Benjamin Franklin. Širší rozšíření mohlo nastat až s budováním kanalizace ve městech, protože vodu bylo třeba někam odvádět. Teplá voda se ohřívala v měděném kotli, pod kterým se topilo dřevem a voda se nalévala džbánem. Vany měly výpust na vodu ovládanou kohoutkem.

English Synopsis
How to choose a bathtub

Although in the Roman houses bath can be already found, even in the 18th century bathroom was a luxury. Today, the choice of materials, accessories and installation options is wide. When choosing a bathtub it is necessary to choose material and bath accessories in accordance with fittings and application requirements.

 
 
Reklama