Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak řešit povinnost hospodaření s dešťovou vodou na vlastním pozemku

Řešení pro zalévání zahrady rodinného domu či chalupy rychle a snadno. Poslechněte si v rozhovoru jak nebo se přijďte poradit na FOR ARCH. Aliaxis je až do soboty ve stánku Aquanix.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

V současnosti si i v ČR stále více uvědomujeme, že šetření pitnou vodou, třeba i využíváním dešťové vody, je aktuální téma. Uvědomuje si to i naše legislativa, která již roky ukládá stavebníkům povinnost řešit hospodaření s dešťovou vodou na vlastním pozemku.

„V zásadě jsou 3 možnosti, co s dešťovou vodou na vlastním pozemku dělat: 1. vsakovat ji, 2. zadržet a regulovaně odpouštět anebo 3 ji zadržet a znovu využívat. Pro všechny tyto varianty dodáváme řešení v podobě podzemních samonosných nádrží a vsakovacích bloků, které je možné využít nejen na vsakování, ale také na výstavbu retenční či akumulační nádrže,“ říká v rozhovoru Jan Paulus, produktový a obchodní manažer pro hospodaření s dešťovou vodou Aliaxis.

Akumulace a zpětné využití dešťové vody

„Pro toto řešení máme v naší nabídce plastové podzemní samonosné nádrže řady Garantia od objemu 1 650 l až po opravdu velké nádrže 122 000 l společně s kompletním příslušenstvím,“ říká Paulus a pokračuje:
„Loni jsme nabídku doplnili o nádrže Mono a ploché nádrže Flat do zelené plochy, které představují ekonomickou variantu od stejného výrobce. Jak jsem řekl, tak akumulační či retenční nádrž lze vytvořit i ze vsakovacích modulů, které jsou následně obaleny hydroizolačním souvrstvím a voda je potom čerpána přes šachtu.“

Něco jste se v rozhovoru nedozvěděli?
Jan Paulus vám rád poradí na právě probíhajícím veletrhu FOR ARCH 2023 od úterý 19. 9. do soboty 23. 9. 2023 v PVA Letňany. Aliaxis je na stánku partnera společnosti Aquanix a vystavuje nádrže a bloky.

Řešení pro zalévání zahrady rodinného domu či chalupy, které lze řešit rychle a ideálně svépomocí

„Pro tyto objekty jsou ideální právě nádrže Mono a Flat. Jsou samonosné, není potřeba je obetonovávat, současně jsou monolitické s masivní konstrukcí. Pokud je potřeba šetřit na objemu zemních prací, nebo je znemožněn hlubší výkop, je ideální nádrž Flat. Velkou výhodou těchto nádrží je kromě zajímavého poměru ceny a kvality také velmi jednoduchá instalace. Tyto nádrže je ale možné umístit pouze do zelené plochy.
Pokud je třeba plocha nad nádržemi jako pojízdná, je potřeba zvolit nádrž Cristall, Columbus nebo plochou nádrž Li-Lo, které toto s pojezdovým poklopem bez problémů umožňují. Nádrže Columbus XL snesou také až dvoumetrové krytí zeminou. Kromě toho máme i řešení pro vysokou hladinu spodní vody či skalnaté nebo jílovité podloží. V takovém případě je ideální použít plochou nádrž Li-Lo, která je speciálně pro tyto podmínky konstruovaná,“
říká Paulus.

Snadné použití tvoří materiál a způsob instalace

Výhoda nádrží Aliaxis spočívá především ve 2 věcech:

  1. V materiálu – plastové nádrže jsou lehčí a snadno se s nimi manipuluje,
  2. v samotném technologickém postupu montáže. Monolitické samonosné nádrže se nemusí obetonovávat a oproti svařovaným nádržím přináší značnou úsporu na armování, bednění a vlastním betonu.

„Nádrž ukládáme do připraveného výkopu se štěrkovým podsypem. Následně postupně nádrž plníme vodou a zasypáváme a zhutňujeme. Uložit menší nádrže je možné v několika lidech ručně. Větší nádrže vyžadují instalaci pomocí lehké stavební techniky. Je velmi důležité správně si spočítat výšku usazení nádrže vůči terénu a vůči přívodu vody. Je potřeba dodržet sklon dešťových svodů min. 0,5 %, lépe 1 %, a rozmyslet budoucí výšku terénních úprav. Pokud Vás zajímá celá instalace do detailů, můžete se podívat na videa na našich stránkách,“ přibližuje detaily Paulus.

Nejen nádrž

Základními prvky sestavy jsou nádrž a čerpadlo nebo domácí vodárna pro využití dešťové vody v domě. Dále je potřeba řešit alespoň základní filtraci filtračním košem v nádrži, nebo lépe předsazenou filtrační šachtou. Pro využití vody v domě je ideální ještě přidat filtr na rozvodném potrubí v domě. Každá nádrž také musí mít bezpečností přepad například do vsaku.

Nejvíce informací najdou zájemci na webových stránkách Aliaxis. Máme zde online kalkulátor pro výpočet velikosti nádrže, který nyní aktualizujeme a rozšiřujeme. Návody ke všem nádržím, vzorové sestavy nádrží a příslušenství, zmiňovaná videa a také knihovny a podklady pro projektanty, pokud by potřebovali řešit již ve fázi projektu.

 
 
Reklama