Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Využijte během sucha maximální množství srážek, které nám příroda dává

Pořiďte si podzemní nádrž na dešťovou vodu. Třeba i s využitím dotace. Plastové nádrže mají velkou výhodu z hlediska manipulace a rychlosti montáže. Monolitické samonosné nádrže se nemusí obetonovávat a oproti svařovaným nádržím přináší značnou úsporu na armování, bednění a vlastním betonu.

Pořiďte si podzemní nádrž na dešťovou vodu. Třeba i s využitím dotace.

Plastové nádrže mají velkou výhodu z hlediska manipulace a rychlosti montáže. Monolitické samonosné nádrže se nemusí obetonovávat a oproti svařovaným nádržím přináší značnou úsporu na armování, bednění a vlastním betonu. Uložit menší nádrže je možné v několika lidech ručně. Větší nádrže vyžadují instalaci pomocí stavební mechanizace. Velmi důležité je zvolit správnou velikost nádrže. Ta se odvíjí od odvodňované plochy (půdorysná velikost střechy) a ročním srážkovém úhrnu v dané lokalitě. Důležitý je účel využívání dešťové vody (zda ji chcete využívat pouze pro zálivku zahrady, nebo chcete užitkovou vodou nahradit pitnou vodu například pro splachování toalet v domě.) Typ nádrže dále závisí na geologických podmínkách, jiné nádrže máme pro jílovité podloží a vysokou hladinu podzemní vody. Připravili jsme pro Vás online kalkulátor, který vám po zadání několika základních údajů pomůže orientačně spočítat vhodnou velikost podzemní nádrže na dešťovou vodu, kterou dále můžete využívat na zahradě i v domácnosti.


Na úrovni domácností tuto aktivitu podporuje také Ministerstvo životního prostředí se svým dotačním programem Dešťovka, který podporuje nákup podzemní nádrže na dešťovou vodu a příslušenství. „Dešťovka pokryje domácnosti až polovinu výdajů na zavedení systému využívající srážkovou či odpadní vodu, což může být podle zvolené varianty až 105 tisíc korun,“ vypočítává úsporu ministr životního prostředí Richard Brabec a dodává: „Nádrže na srážkovou vodu majitelé domů ocení zejména při přívalových deštích, které jsou v jarních a letních měsících častější než v jiných obdobích. Voda z nich se do vyschlé půdy vsakuje jen těžko, zatímco nádrže na vodu naplní a vodu lze používat ještě několik týdnů poté. Nejenom že domácnosti ušetří díky nižší spotřebě pitné vody, ale v domácnostech bude voda díky nádržím dostupná i v suchých obdobích.

V aktuální výzvě s alokací 340 milionů korun si polovinu peněz lidé už rozebrali. Největší zájem je o dotované systémy na dešťovou vodu určenou pro splachování a současně zalévání zahrady, ty tvoří zhruba 70 % všech žádostí. „Zatím máme za celou dobu trvání programu přijato přes 4 000 žádostí za 185 milionů. Nyní se startem stavební sezóny počet žádostí opět postupně roste a s nástupem teplých dnů očekáváme nárůst ještě výraznější. Rozpracováno je v systému aktuálně více než tři tisíce žádostí. Zájemci o dotaci by proto neměli s podáním žádosti příliš váhat,“ komentuje aktuální výsledky programu Richard Brabec.




Podání žádostí lze provést jednoduše: elektronicky přes formulář na webových stránkách programu www.destovavoda.cz, kde jsou také k dispozici vzory všech základních dokumentů, a poté žádost písemně do 30 dnů doložit spolu s jednoduchým odborným posudkem na jakémkoli pracovišti Státního fondu životního prostředí ČR.

Přijďte si na veletrh FOR ARCH 2019 ve dnech 17. – 21. 9. nádrže prohlédnout, nechat si připravit návrh velikosti nádrže a sestavy příslušenství a můžete také nakoupit s veletržní slevou 10 %. Všechny objednávky poputují také do slosování o nádrž v hodnotě 35 000,- Kč s DPH. Můžete ji tak mít nakonec zdarma nebo jen s doplatkem.

Sledujte na www.destovavoda.cz nebo našem Facebooku.

Podívejte se, jak nádrž správně uložit:


Aliaxis Česká republika s.r.o.
logo Aliaxis Česká republika s.r.o.

Aliaxis Česká republika je dodavatel plastových materiálů pro přepravu médií a energií a také pro hospodaření s dešťovou vodou a odvodnění budov. Od 1. 3. 2022 došlo také k přejmenování společnosti Nicoll Česká republika s.r.o. a nyní již vystupuje na trhu ...