Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Spotřeba vody v Praze loni mírně klesla na 109 litrů na osobu

Průměrná spotřeba vody v Praze byla v roce 2012 109 l/os., což je pokles o 3 litry, řekl dnes ČTK mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Ondřej Pokorný.

Firma Pražské vodovody a kanalizace v r.2012 vyrobily 117,86 milionů m3 vody, což bylo o 0,2 % méně než v r. 2011e. Spotřeba vody v v hlavním městě v předchozích letech klesala zpravidla rychleji než loni. Podle Pokorného způsobilo zpomalení tempa poklesu velmi suché jaro, kdy Pražané spotřebovávali nadprůměrné množství vody.

"I díky modernizaci podniků a úsporným spotřebičům v domácnostech lze předpokládat, že v následujících letech bude spotřeba pitné vody nadále pozvolna klesat," uvedl Pokorný.

Češi začali šetřit vodou po jejím skokovém zdražení v 90. letech minulého století. Za posledních 20 let klesla denní spotřeba vody na osobu o více než 1/3.
Lidé kvůli rostoucím cenám vody používají úsporné vodovodní baterie či pračky. S rozvojem modernějších technologií se snižuje také spotřeba vody v průmyslu či zemědělství, stále více lidí také využívá vlastní studny. Pražané spotřebovávají v průměru zhruba o 1/4 více vody, než činí celorepublikový průměr.

PVK zásobují vodou obyvatele hlavního města a dalších 200.000 lidí ve Středočeském kraji a na Vysočině. Firma je členem skupiny Veolia Voda, největší vodohospodářské společnosti na světě. Její česká pobočka je zároveň největší společností na tuzemském vodohospodářském trhu. Předloni firma dodala více než 118 milionů m3 pitné vody, což bylo o 3% méně než v roce 2010.

 
 
Reklama