Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ACO Industries oslaví dvacetileté výročí dalším růstem obratu

Se zákazníky, jakými jsou potravinářské závody po celém světě a kuchyně v hotelích velkých mezinárodních řetězců, jsme udělali slibný krok na této cestě. ACO Přibyslav má už nyní vedoucí postavení, pokud jej porovnáte s jeho přímými konkurenty. Produkty společnosti ACO ale nenacházejí uplatnění pouze v průmyslových provozech.

Zatímco výkon české ekonomiky klesá, přibyslavská společnost ACO Industries letos překoná hranici jedné miliardy Kč obratu a dalším růstem tak završí oslavy dvaceti let od svého založení v České republice. Firma s téměř šesti sty zaměstnanci patří dlouhodobě k nejstabilnějším zaměstnavatelům v kraji Vysočina, kde se počet lidí bez práce blíží osmi procentům.

ACO Industries je celosvětovým výrobcem drenážní technologie a zařízení pro čištění a kontrolované vypouštění a recyklaci vody. V Přibyslavi provozuje společnost závod téměř se 600 zaměstnanci a sídlí zde také světové ústředí strategické obchodní oblasti pro vnitřní odvodnění budov.

„Spojení německého kapitálu a globálních kontaktů, české invence, šikovnosti a spolehlivosti se ukazuje jako efektivní a spolehlivé řešení, které prosperuje i v dobách krize,“ uvedl Hans-Julius Ahlmann. „Nesmírně si vážíme obětavé spolupráce českých odborníků a zaměstnanců, na nichž naše společnost závisí. Náš celosvětový dosah naopak zajišťuje stabilitu a prosperitu i v obtížných dobách. Jsme rádi, že jsme takového cíle společně dosáhli.“




Fakta a čísla o skupině ACO

Skupina ACO je výrobcem prvků pro stavebnictví s vedoucím postavením ve svém oboru v Evropě. Změny klimatu pro ni znamenají výzvu, jak účinně reagovat a pracovat s novým prostředím. Díky jednotnému přístupu je ACO zkratkou pro profesionální, efektivní čištění, kontrolované vypouštění a opětovné využití vody. Mezi její produkty patří odvodňovací kanály a kanalizace, separátory oleje a mastnoty, systémy zpětného toku, čerpadla, tlaková vodotěsná sklepní okna a světelné šachty. Největší silou skupiny ACO je inovace, která spočívá v intenzivním výzkumu a vývoji a technických znalostech zpracování polymerbetonu, plastu, litiny, nerezové oceli a železobetonu.

Roční obrat skupiny, působící ve 28 zemích, je cca 600 milionů euro. Disponuje 26 výrobními místy  ve 12 zemích a 60 distribučními společnostmi. Celkově společnost zaměstnává kolem 4 000 zaměstnanců. ACO je rodinným podnikem se sídlem v Rendsburgu v severním Německu, založena byla v roce 1946 Josefem-Severinem Ahlmannem. ACO dosáhlo celosvětově vedoucí postavení v oblasti zpracování polymerického betonu při výrobě systémů odvodnění zpevněných ploch a po spojení s částí skupiny Passavant výrazně posiluje pozice na trhu odvodnění budov a odlučovací techniky.

Skupina ACO ve zkratce

  • V roce 1946 Josef-Severin Ahlmann založil společnost ACO
  • 3900 zaměstnanců ve více než 40 zemích (Evropa, Amerika, Asie, Austrálie, Afrika)
  • 29 výrobních závodů v 15 zemích
  • Obrat 2012: 615 milionů Euro

Historie ACO

V roce 1780 se námořní kapitán Otto Friedrich Ahlmann pustil do podnikání na pevnině. To se ukázalo jako skvělý tah: jeho synové a vnuci se stali bankéři a majiteli velkého skandinávského podniku pro zpracování železa. Obchodní činnost rodiny Ahlmannů se brzy zaměřila na slévárnu Carlshütte v Büdelsdorfu, vybudovanou v roce 1827. Tato slévárna byla vůbec prvním průmyslovým podnikem se sídlem ve Šlevicku-Holštýnsku.


Setkání s předsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou a poslankyní Janou Fišerovou

O století později, v roce 1937, přebrala po smrti svého manžela Julia vedení slévárny Käte Ahlmann (1890-1963). Přes všechny problémy vedla společnost k růstu a stala se jednou z nejslavnějších byznysmenek své doby. Mezi mnoho jejích úspěchů patří i to, že byla jednou ze zakládajících členek a první prezidentka Asociace německých podnikatelek (VdU).

V roce 1946 založil Josef-Severin Ahlmann (1924-2006) na místě původní slévárny Carlshütte novou společnost ACO. Nejmladší syn Julia a Kate Ahlmannových přišel na nápad vyrábět konkrétní konstrukční prvky. V šedesátých letech v továrně spustili výrobu prvních odvodňovacích kanálů a v sedmdesátých letech se na trhu objevily inovativní ACO DrainŸ polymerbetonové žlaby. V tomto období se ACO rozrostlo a expandovalo na další trhy. Na začátku roku 1980 postupně předal Severin Ahlmann otěže svému synovci Hans-Juliovi Ahlmannovi, pod jehož vizionářským vedením zažila skupina ACO významný růst a světovou expanzi. Dodnes však zůstala rodinnou firmou.

ACO reference

Produkty společnosti ACO nenacházejí uplatnění pouze v průmyslových budovách. Zásluhou prvotřídní kvality výroby byly použity při výstavbě mnichovského olympijského stadiónu před LOH v roce 1972 a od té doby vybavila společnost ACO dalších deset z jedenácti olympijských stadionů odvodňovacími systémy a konstrukční prvky speciálně konstruovanými pro sportovní zařízení. Kromě toho se společnost zapojila do budování infrastruktury dalších olympijských projektů a teď je před ní další výzva – olympiáda v Brazílii 2016.

Důkazem světové kvality ACO DrainŸ systémů povrchového odvodnění je také jejich užití na novodobých závodních motoristických okruzích po celém světě - od Šanghaje přes Dubaj až po Indianapolis. Rozvoj dopravní infrastruktury v Indii, Číně, na Blízkém východě a v Jižní Americe je vynikající obchodní příležitostí. ACO odborníci v těchto světových regionech poskytují poradenství v plánování a výběru prvků pro odvodnění silničních komunikací, průmyslových areálů, přístavů, letišť, tunelů a mostů.

ROZHOVOR s panem Hansem-Juliem Ahlmannem

Kdo vás přivedl na myšlenku, aby vaše společnost investovala v České republice?

Po pádu železné opony jsme si přáli, aby společnost ACO zapustila kořeny v některé ze zemí, které byly pro nás do té doby uzavřené, a to se nám podařilo. Hlavním impulsem pro založení výroby v České republice byla skutečnost, že se nám navzdory příslibům nepodařilo získat společnost ETU v Ulmu. Byli jsme rozhodnuti získat co možná nejdříve vlastní závod na výrobu z nerezové oceli. Když se nám podařilo koupit bývalou továrnu Agrostroje v Přibyslavi a začali jsme s panem Jiřím Haberlem na jeho budování.

Vzpomenete si ještě na svoji první cestu do České republiky? Jaké jste měl tehdy pocity a jak na vás zapůsobila Přibyslav a její obyvatelé?

Cestovali jsme tehdy s manželkou a s oběma ještě malými syny. Projeli jsme větší část České republiky a kromě toho, že jsme hledali továrny, které by byly na prodej, tak jsme taky naši cestu pojali trochu turisticky. Mimo jiné jsme navštívili propast Macochu nebo Krkonoše se Sněžkou, nedaleko níž pramení Labe. Když jsme pak koupili přibyslavskou továrnu, tak jsme se vydali do našeho rekreačního střediska v Nekoři, kde nám paní Mirka uprostřed noci otevřela dveře. Lidé k nám byli velice milí a vřelí, ale také jsme se potkali s některými, kteří na nás shlíželi skepticky a nevěděli, co od nás mají očekávat.

Kde byste rád viděl vaši společnost za dalších dvacet let? Jaké nové výrobky chcete nabídnout? Uvažujete o rozšíření výroby v České republice?

Cílem Jana Císka a jeho manažerského týmu je stát se světovým leaderem v oblasti nerezových drenážních systémů. Se zákazníky jakými jsou potravinářské závody po celém světě a kuchyně v hotelích velkých mezinárodních řetězců jsme udělali slibný krok na této cestě. ACO Přibyslav má už nyní vedoucí postavení, pokud jej porovnáte s jeho přímými konkurenty. Ale pořád existuje další prostor pro možnou expanzi. Jsem přesvědčen, že ACO Přibyslav má před sebou skvělou budoucnost. Hnací silou mohou být pouze lidé a náš zdejší tým je velice profesionální a má velkou motivaci.

Já jsem začal pro ACO pracovat v roce 1981, když mě tehdy můj strýc požádal, zda bych se nechtěl stát jeho společníkem. Celá skupina tehdy měla obrat asi 25 miliónů Euro a, pokud si dobře vzpomínám, zaměstnávala tehdy dvě stě lidí. Teď naše tržby dosahují šest set miliónů Euro a máme 3 900 zaměstnanců. ACO mělo vždycky velké štěstí na skvělé šéfy, například Huberta Schnella, který sehrál tak důležitou roli při koupi našeho závodu v Přibyslavi, na Jiřího Haberle, Lukáše Kaislera a teď na Jana Císka, Pavla Čížka, Volkera Harbse a Geralda Dirnböcka. Bez lidí jako jsou oni v čele firmy by nebyl takový vývoj možný. Moje vize v tom sehrály určitě taky nějakou roli.

Hans-Julius Ahlmann: ACO Přibyslav směřuje správným směrem a stalo se členem „rodiny, na níž se může spolehnout“. Pokud budete jako zaměstnanci ACO Přibyslav pracovat se stejným nadšením jako doposud, můžete si být jisti, že vás vaše práce bude těšit a že rozvoj firmy bude pokračovat stejným tempem. Živě si ještě pamatuji, jak jsme společně slavili desáté výročí. Chtěl bych vám poděkovat za těch dalších deset let. A můj syn Iver i já se těšíme na příštích dvacet let, které jsou před námi.


Svou činností ACO podporuje i umění. Její nezisková nadace Kunstwerk Carlshütte spojuje průmyslovou tradici rodiny Ahlmannových s moderní kulturou a uměním. Každoročně pořádá uměleckou výstavu NordArt v areálu sídla společnosti ACO v Rendsburgu a Büdelsdorfu. V roce 2012 vybrala odborná porota z dvou tisíc přihlášených děl reprezentativní práce všech výtvarných forem a žánrů od 245 umělců z 50 zemí světa.

ACO podporuje umělce i přímo. V případě české pobočky můžeme zmínit rozsáhlou spolupráci s Davidem Černým. Ve spolupráci s ACO vytvořil prozatím tři skulptury - In Utero, monumentální osmimetrovou nerezovou sochu, která byla jeden čas vystavena i u centrály firmy v německém Rendsburgu, Krychloids, tři postavy zdobící okolí hotelu MIURA v Beskydech a Metalmorphosis, obří kovovou hlavu o výšce 7 metrů a hmotnosti 13 tun s pohybujícími se částmi, která je od roku 2007 umístěna u sídla společnosti American Asset v Charlotte v  Severní Karolíně.