Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ACO HD DRAIN® je systém liniového odvodnění z kompozitního betonu

ACO HD DRAIN® je nejnovějším žlabem z rodiny produktů ACO DRAIN®. Jde o zcela výjimečný odvodňovací systém ze speciálně vyvinutého materiálu – kompozitního betonu. Revoluci v produktové řadě představuje především jeho zařazení do kategorie typu I, dle harmonizované normy ČSN EN 1433. Tento žlab je tedy zatížitelný až po F900 kN, a to bez jakékoliv dodatečné stabilizace postranním obetonováním.

ACO HD DRAIN® je zcela výjimečný odvodňovací systém ze speciálně vyvinutého materiálu – kompozitního betonu, který je dodáván ve verzi se zákrytovými deskami z kompozitního betonu se šikmými štěrbinami (CC) a v provedení s litinovými krycími rošty (G).

Díky své jedinečné konstrukci a použitým materiálům je tento odvodňovací systém ACO HD DRAIN® ideálním řešením pro aplikace s extrémním namáháním a vysokým hydraulickým zatížením.

Kompozitní beton

Materiál ACO kompozitní beton – neboli zkráceně CC, byl speciálně vyvinut pro použití v extrémních podmínkách, pro výrobky odolávající zvýšenému namáhání. Jde o vysokopevnostní beton, na základě C35/45, XF4 dle ČSN EN 206-1, vyztužený speciálně navrženými kompozitními vlákny na bázi plastu. Díky této unikátní receptuře materiál odolává jak velkému dynamickému i statickému namáhání, tak i působení chemických látek ropného původu, posypovým solím anebo chemickým rozmrazovacím látkám.

Spodní část HD Drain, tedy odvodňovacího žlabu, je opatřena povrchovou úpravou na epoxydovém základu. Stejný systém povrchových úprav používáme a samozřejmě testujeme podle platných standardů (popsáno v EN 858) pro betonové odlučovače ropných látek a tuků a pro betonové čistírny odpadních vod. Celý systém byl na základě požadavků zákazníků testován a certifikován německým DIBT.

Vzhledem k aplikaci povrchové úpravy uvnitř žlabu dosahujeme podobné hloubky drsnosti jako u polymerbetonových materiálů. HD Drain má díky aplikaci povrchové úpravy zlepšené samočisticí schopnosti a v případě využití k odvodnění ploch se zvýšeným rizikem výskytu ropných látek není riziko vytváření nebezpečného odpadu.

V případě budoucí rekonstrukce lze HD Drain opatřený povrchovou úpravou recyklovat jako klasický beton a vytvrzený epoxyd. Ani jeden z těchto materiálů není nebezpečným materiálem a lze jej recyklovat standardním způsobem. Oproti tomu beton, byť jen povrchově nasycený ropnými látkami, je považován za nebezpečný odpad.

Odstín barvy povrchové úpravy je šedá, velmi podobná klasickému betonu. Odstín lze na základě požadavku zákazníka modifikovat. Minimální nasákavost materiálu je velmi důležitá především s ohledem na mrazuvzdornost celého výrobku. Hloubka drsnosti je zase podstatná pro co nejlepší samočisticí schopnost žlabu.

Výhody systému

  • Konstrukce s betonovým nebo litinovým roštem pro extrémní zatížení. HD Drain® odpovídá všem třídám zatížení dle ČSN EN 1433.
  • Jednoduchý a přehledný systém. Většinu aplikací je možné řešit s pouze několika systémovými prvky, což klade minimální požadavky na skladování.
  • Těsnost dle ČSN EN 1433. Z důvodu vyhovění evropské normě je dána integrovaná možnost těsnění spojů jednotlivých dílů.
  • Šikmá štěrbina zaručuje mnohem větší hltnost, než klasická podélná štěrbina.

Jedinečná konstrukce je zárukou vysoké bezpečnosti a stability ve všech oblastech odvodňování dopravních ploch, včetně příčného a podélného odvodnění rychlostních silnic a dálnic, až do třídy zatížení D400 nebo F900 dle ČSN EN 1433.

Velký průřez vtoků a V-profil žlabu zajišťují rychlé odvedení vody. Jednoduchý, ale ucelený systém přehledně řeší všechny případy aplikací.

Nepropustnost a nenasákavost

Díky vnitřnímu nátěru na epoxidovém základu nemohou do povrchu materiálu kompozitního betonu vniknout tekutiny. Je dosaženo podobné hloubky drsnosti jako u polymerbetonových materiálů.




Instalace do vjezdu výrobny betonových výrobků. Zatěžování plně naloženými kamiony, jeřáby s nosností 40 t a vysokozdvižnými vozíky s nosností 16 t.

Střídání teplot, především včetně těch pod bodem mrazu, nemůže kompozitní beton ACO porušit. Kompozitní beton má vysoký stupeň odolnosti vůči povětrnostním vlivům a je tak ideálním materiálem pro použití v moderním dopravním stavitelství.

Instalace

První praktická instalace HD Drainu CC proběhla v roce 2007, a to za záměrně nestandardních podmínek pro ověření kvality výrobku a jeho odolnosti proti vlivům instalace a provozu v extrémních podmínkách.

Žlaby HD Drain byly instalovány na výjezdu z areálu firmy zabývající se výrobou betonových komponent.

Místo instalace je ve spádu cca 12°, žlab nebyl ukládán do betonu, ani místo instalace nebylo zvláštním způsobem upraveno.

Vzhledem k instalačnímu profilu dochází při přejezdu k brzdění i dynamickým rázům do krycí desky žlabu. Okolí je také částečně znečištěno drtí a písky z betonové výroby, tedy vrchní deska je značně namáhána obrušováním od těchto materiálů.

Do dnešního dne nedoznal HD Drain žádných změn, a to ani z působení abraziva. Konstrukce žlabu je samozřejmě také bez změn.


ACO Stavební prvky spol. s r.o.
logo ACO Stavební prvky spol. s r.o.

Jako lídr na trhu hospodaření s dešťovou vodou a čištěním odpadních vod nabízí společnost ACO vždy řešení této problematiky. Kromě toho podporujeme také projekty v oblasti odvodňování zpevněných ploch a také dodávky stavebních prvků pro pozemní ...