Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Každodenní návyky Pražanů spojené se spotřebou vody – výsledky průzkumu

Průzkum potvrzuje dlouhodobě vysokou oblibu kohoutkové vody. Patrná je snaha neplýtvat vodou. Více než polovina lidí pravidelně kontroluje těsnění vodovodních kohoutků.

Neperlivou, jemně perlivou nebo perlivou vodu, která skvěle chutná, je filtrovaná a vychlazená na optimální teplotu, můžete mít k dispozici přímo z elegantní kuchyňské baterie GROHE
Neperlivou, jemně perlivou nebo perlivou vodu, která skvěle chutná, je filtrovaná a vychlazená na optimální teplotu, můžete mít k dispozici přímo z elegantní kuchyňské baterie GROHE

Cílem výzkumu, který pro Pražské vodovody a kanalizace (PVK) realizovala v druhé polovině května agentura IBRS, bylo zmapovat každodenní návyky Pražanů spojené se spotřebou vody. Agentura se dotazovala zhruba 500 lidí žijících v pražských domácnostech, výsledky přepočítala na celou pražskou populaci a získala tak data, která stojí za pozornost.

Dostatek vody

Dvě třetiny Pražanů ve výzkumu potvrdila, že v Praze je vody dostatek. Přesto však výrazná většina z nich používá alespoň některé úsporné prvky.

“Nejčastěji používané jsou pákové baterie, které najdeme v 95 % domácnostech. Dále lidé dbají na to, aby zapnuli myčku nebo pračku, až jsou plné (76 %) a také poměrně často používají WC STOP (73 %),” upřesňuje Miloš Rybáček z agentury IBRS, která výzkum již potřetí realizovala.

Více než polovina z nás pravidelně kontroluje těsnění vodovodních kohoutků. Zajímavé je také srovnání s předchozími lety. Patrná je snaha neplýtvat vodou a tak v porovnání s rokem 2016 narostl počet lidí, kteří si uvědomují, že je dobré zavírat vodu při mydlení rukou a používat kelímek při čištění zubů.

„Mezi nejoblíbenější způsoby šetření vodou obecně patří duální splachování pro WC, která jsou samozřejmostí u všech novějších staveb a rekonstrukcí. Atraktivní jsou úsporné sprchy, které šetří vodu bez jakékoliv újmy na pohodlí. Svoji cestu do českých domácností si nacházejí také bezdotykové vodovodní baterie, které zajišťují, že voda teče jen ve chvíli, kdy je potřeba,” říká Václav Kužílek Marketing Activation Manager CZ/SK společnosti GROHE.
  • pro čtyřčlennou domácnost dokáže toaleta s duálním splachováním snížit spotřebu až o 2160 l vody/měs., tedy asi 200 Kč. Úsporná sprchová hlavice za měsíc pro stejnou rodinu ušetří 4600 l, tedy přibližně 440 Kč a perlátor 1m3/měs., tedy 94 Kč.

Oblíbená kohoutková

Výzkum také zjišťoval, zda lidé dávají při pití přednost vodě z vodovodu a běžně ji doma pijí.
„Průzkum potvrzuje dlouhodobě vysokou oblibu kohoutkové vody. Pravidelně ji dnes pije 85 % Pražanů," zdůrazňuje Marcela Dvořáková, ředitelka komunikace Pražských vodovodů a kanalizací. Jejich počet se oproti poslednímu výzkumu v roce 2018 mírně zvýšil a zajímavá je také vyšší obliba kohoutkové u žen.

"Neperlivou, jemně perlivou nebo perlivou vodu, která skvěle chutná, je filtrovaná a vychlazená na optimální teplotu, budete mít k dispozici přímo z elegantní kuchyňské baterie. V nabídce je řešení pro domácnosti i kanceláře," uvádí Václav Kužílek z GROHE.

Sprcha nebo vana?

Co vítězí v pražských domácnostech? Podle výzkumu jednoznačně sprcha. Průměrně se sprchujeme zhruba jedenkrát denně a jen 1,2 krát týdně si najdeme čas na koupel ve vaně.

"Při mytí v plně napuštěné vaně spotřebuje člověk zhruba 100 l vody, kdežto při sprchování jí proteče mezi 20 a 60 litry. Běžná hlavice vs. úsporná - zatímco klasická sprchová hlavice může mít průtok až 15 litrů za minutu, úsporná hlavice začíná třeba už na již 8,5 litrech. Vezmeme-li si, že při šesti minutovém sprchování lze ušetřit až 39 litrů pitné vody - je to skutečně k zamyšlení. Pokud se budeme s úspornou hlavicí sprchovat dvakrát denně, za týden se tak dá ušetřit až 546 litrů vody", uvádí GROHE.

Dřez nebo myčka?

Nádobí doma myjeme přibližně 1,8 krát denně, častěji však ve dřezu než v myčce.
“Dnes ji přitom vlastní už více než polovina pražských domácností. Myčku najdeme spíše u vícečetných rodin, majitelů rodinných domků a lidí s vyšším vzděláním,“ upozorňuje Miloš Rybáček z IBRS.

To, že jde o velmi oblíbený domácí spotřebič, dokládá i fakt, že je v těchto domácnostech používána v průměru 1,2 krát denně. Naopak mytí nádobí ve dřezu preferují starší lidé, dvoučlenné domácnost a lidé bez maturity.

Jak často pereme?

Pračku v pražských domácnostech průměrně pouštíme zhruba každé tři dny, konkrétně 2,3 krát týdně.
“Frekvence praní oproti roku 2018 klesla. Stejně jako dříve však roste přímo úměrně s počtem členů domácnosti,” doplňuje Rybáček.

Zaléváme méně než dříve

V době sucha závlahu potřebují také naše zahrady. Podle výzkumu vodou kropíme zahrady téměř třikrát a květiny v bytech zaléváme téměř dvakrát týdně. Milovníky květin najdeme zejména ve vícečetných domácnostech a opět u lidí s vysokoškolským vzděláním. Celkově však zahrady zaléváme méně než v předchozích letech.

Co nepatří do kanalizace?

Poměrně vysoké procento lidí podle výzkumu neví, že do kanalizace nepatří například odpad z kuchyňských drtičů (21%), zbytky jídel (21%), léky (15%), fritovací oleje (15%), chemikálie (14%) a vlhčené ubrousky (10%).

Jeden den v pražských domácnostech:
  • 1 177 000 x osprchování
  • 638 000 x umytí nádobí v dřezu
  • 406 000 x umytí nádobí v myčce
  • 215 000 x koupelí ve vaně
  • 191 000 x praní prádla
  • 141 000 x zalití pokojových květin
  • 23 000 x zalití zahrad

Zdroj: Tisková zpráva PVK, a.s. a firemní informace GROHE

 
 
Reklama