Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ochrana zařízení proti tvorbě vodního kamene

Minerály vápníku jsou důležité pro zdraví člověka. Ne tak pro techniku, kde jsou příčinou tvorby vodního kamene. Jak přesně vodní kámen škodí spotřebičům? A jak vodnímu kameni zabránit bez zbytečné chemické úpravy vody?

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Jak vzniká vodní kámen?

Vylučování minerálů vápníku a vznik vodního kamene ovlivňují čtyři základní parametry: teplota vody, pH, množství iontů vápníku a iontů uhličitanu. Voda se přirozeně udržuje v rovnovážném stavu. Ve chvíli, kdy zvednete teplotu vody při ohřevu v zásobníku nebo ve varné konvici, popřípadě průtokovém ohřívači, změníte rovnovážný stav a voda začne vylučovat ionty vápníku a uhličitanu a tvoří vodní kámen. Důsledkem je tvorba vodního kamene jehož usazeniny nejenom zmenší průtok potrubím, ale při usazení vodního kamene rapidně klesá výkon výměníků na ohřev vody, stačí 0,1 mm vodního kamene, aby se účinnost deskových výměníků snížila až o 30 %. Zároveň se začnou tvořit biofilmy, které jsou ideální pro růst bakterií, zvláště bakterií legionella. Pokud se vám doma usazuje vodní kámen v rychlovarné konvici nebo na vodovodních bateriích, zjevně tento problém budete mít i v ohřívači.

Zdeněk Kratochvíl ze společnosti Duco Tech byl hostem ve studiu estav.tv. Představil řešení BIOCAT. Jedná se o úpravu vody biomineralizací pomocí katalyzátoru, který vyvolá krystalizaci. Vzniklé zárodečné krystalky pak v rozvodech vody zachycují uvolněné ionty minerálů vápníku, které by se normálně usazovali v podobě vodního kamene v zařízeních. BIOCAT se montuje na vstupu do objektu za vodoměr. Účinnost odbourání tvorby vodního kamene je až 98 %.

Systém lze využít pro rodinné domy v malém rozměru, nicméně lze navrhnout i řešení pro větší objekty, bytové domy až o 500 bytech. Úprava vody je bez chemie, jedna náplň vydrží pět let. Před montáží je nutné udělat rozbor vody, zjistit denní průtoky vody atp. S tímto návrhem je nutné se obrátit na firmu Duco Tech.

Rozdíl technologie BIOCAT oproti klasickému změkčování vody je ten, že nedochází k chemické úpravě vody. V běžném změkčování se chemicky mění ionty vápníku např. za ionty sodíku a snižuje se tak podíl minerálů vápníku ve vodě. S technologií BIOCAT ale zachováváte nezměněnou kvalitu vody.

Více informací o principu, jak zařízení BIOCAT funguje a kde jej lze zakoupit a kdo ho umí montovat se dozvíte v záznamu z živého vysílání na estav.tv.

 
 
Reklama