Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nebojte se plastu ani pro vnitřní rozvody vody velkých průměrů

Plastové potrubní systémy pro rozvody vody nejsou žádnou novinkou. Pro jejich výrobu se nejčastěji využívá polypropylen PP-R, rozmach zažívá i jeho nový typ, PP-RCT s vylepšenou tlakovou odolností při vysokých teplotách. Zatímco ještě donedávna se běžně používalo plastové potrubí z PP-R v maximálním rozměru DN110 mm, dnes nejsou výjimkou ani větší průměry, a to až do DN250 mm, které dříve bývaly doménou polyethylenových rozvodů (PE). Velké průměry najdou uplatnění jak v průmyslových komplexech, či na zimních stadionech, tak stále častěji i v nákupních střediscích, hotelových komplexech či zábavních centrech.

Kratší montáž, nižší náklady

Polypropylenové potrubí velkých dimenzí o rozměrech 110 až 250 mm se v případě těchto typů staveb využívá zpravidla pro páteřní rozvody. Odbočky z páteřního rozvodu k jednotlivým odběrným místům a spotřebičům pak bývají obvykle z potrubí o průměru DN32 až DN50. Velkou výhodu tohoto řešení představuje mimo jiné i ověřený způsob propojování potrubí, kterým je technologie navařovacích sedel. Jedná se o metodu, která výrazně sníží nároky na čas montáže, délku stavby a cenu oproti klasickým tvarovkám, jako jsou T kusy a redukce. Obecně lze konstatovat, že náklady na tvarovky klesnou průměrně min. o 50 %. Při použití běžného způsobu odboček vysazených T kusem z velkých průměrů na malé je zapotřebí mnohem více svarů než při použití navařovacích sedel. Celý systém pak silně konkuruje ocelovému potrubí, jehož montáž je podstatně náročnější, a to z pohledu času, bezpečnosti práce i zabezpečení celého pracoviště.

PP-R anebo PP-RCT?

Asi nejrozšířenějším materiálem pro výrobu plastových trubek a tvarovek pro rozvody vody a topení je dnes polypropylen PP-R, typ 3. Ten nabízí celou řadu výhod – dlouhou životnost, bezpečnost spojů a snadnou montáž. Navíc se trubky tak snadno nezanáší a při průtoku vody nezpůsobují tolik hluku, jako je obvyklé u trubek kovových. Odolnějším nástupcem tohoto materiálu je polypropylen nové generace, tzv. PP-RCT, typ 4, který se v poslední době pro výrobu trubek využívá stále častěji. Hlavní výhodou tohoto materiálu je totiž tlaková odolnost při vysokých teplotách. Nový typ polypropylenu také umožňuje zmenšit tloušťku stěn, čímž se u trubek zvětší průtok a výrazně se zmenší rozdíl mezi vnějším průměrem trubky a tvarovky. Na rozdíl od trubek nese záměna materiálu z P-PR na PP-RCT u tvarovek nemalé investice do nových výrobních forem. Wavin Ekoplastik letos přichází s prvními tvarovkami z PP-RCT, a to v průměrech 125 mm pro polyfúzní svařování. Postupně budou nahrazovány i ostatní průměry. Novinkou jsou též trubky a tvarovky z PP-RCT pro průměry 160 – 250 mm určené pro svařování natupo.

Ukázka svařování natupo (stroj), řez svarem natupo + řez svarem polyfúzním
Ukázka svařování natupo (stroj), řez svarem natupo + řez svarem polyfúzním

Svařování natupo

Polypropylen (PP-R, PP-RCT) se klasicky spojuje polyfúzním svařováním, a to až do průměru potrubí 125 mm včetně. Větší průměry je nutné spojovat technologií svařování natupo, která je známá a běžně používána spíše pro potrubí z polyetylenu (PE). Metoda svařování natupo vyžaduje použití svářecího přípravku a zejména proškolené a zkušené pracovníky, kteří absolvovali kurz pro sváření natupo ve svářečské škole a získali platný svářečský průkaz. Při svařování natupo tvoří spoj pouze čelní hrany trubek nebo trubky a tvarovky, je proto nutné dodržet nejen teplotní a tlakové parametry pro sváření, ale zejména souosost.

Sedlové svařování

V případech, kdy je potřeba na potrubí velkých průměrů (110 mm – 250 mm) vytvořit odbočky malých průměrů (20-50 mm), lze využít navařovací sedla. Tato technologie urychlí a usnadní práci. Spojování se provádí takzvaným sedlovým svařováním. Je to metoda, kdy se používá speciální sedlový svařovací nástavec, pomocí kterého se nataví otvor vyvrtaný v potrubí většího průměru a zároveň i takzvaná sedlová část povrchu potrubí. Na povrch potrubí se pak přivaří navařovací sedlo, čímž se vytvoří odbočka na menší požadovaný průměr. Výsledný spoj zabere méně místa než T-kus s redukcemi a výrazně se sníží náklady na materiál i práci.

Foto: Ukázka sedla – navařeného i rozříznutého.







Wavin Czechia s.r.o.
logo Wavin Czechia s.r.o.

Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku ...