Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Recyklovaná voda pro zalévání kapkovou závlahou

U článku Jak by měli hygienici přistupovat k návrhům na využití vyčištěných odpadních vod? – díl I. se jeden ze čtenářů ptal na zalévání kapkovou závlahou. Nyní si můžete přečíst odpověď odborníka na závlahy.

Článek je reakcí na dotaz u článku Jak by měli hygienici přistupovat k návrhům na využití vyčištěných odpadních vod? – díl I.

Je to hygienicky problematické, technologicky a ekonomicky náročné

"Obecně vodu z domácí čističky nedoporučujeme využívat pro automatickou závlahu", uvádí Ing. Jakub Vejsada z ITTEC, s.r.o.

Je to zejména z hygienických důvodů – takto vyčištěná voda často zapáchá a není úplně zbavena kalů, nečistot a bakterií. Když si vezmeme, že tuto vodu budeme rozstřikovat na trávník na který si později lehnete vy nebo si budou hrát děti, není to příliš vhodné. Další věc, když na tuto plochu zasvítí slunce určitě to také budete cítit.

Další věcí je, že tato voda, aby se dala nějak použít, se musí nějak dočistit před vstupem do zavlažovacího systému – toto čištění je celkem technologicky a ekonomicky náročné. Dále nutné počítat s akumulační nádrží, kde budete tuto vodu uchovávat – když bude pršet, voda se nebude využívat a bude se kazit. Navíc co s touto vodou v zimních měsících.

Vzhledem k nákladům zjistíte, že voda z vodovodu (po odečtení stočného) Vás vyjde levněji. Ještě levněji vyjde vybudování vrtu nebo studny.

Tak že abych to shrnul, ano alternativní zdroje je dobré využívat a měli bychom je vyžívat, ale ne zrovna vodu z domovní čističky. Lepším řešením je využívat vody dešťové nebo podzemní zdroje vody.

K filtru – jedná se pouze o filtr mechanických nečistot o min. filtraci 120MESH (130mikr) – sítový nebo diskový. Jedná se o klasické v 95% mechanické filtry bez automatického proplachu. Spolehlivý automatický proplach u takto malých filtrů prakticky neexistuje nebo je ekonomicky nákladný. Filtry typu Honeywell vč. proplachu jsou vhodné pouze na pitnou vodu, už ne na vodu z jiných zdrojů (nádrž, dešťová voda, drenážní voda,…). Tyto filtry se při větším zanesení nepropláchnou.

U velkých areálů a nádrží se řeší filtrace kombinací několika zařízení (sítový filtr, hrubý filtr na sání, několikakomorové nádrže, jemný filtr sítový a případně UV lampy).

U větších průtoků nad 8 m3/h v systému, využíváme filtrace Amiad, které pochází z Izraele, kde mají z mého pohledu s filtrací vody asi největší zkušenosti.

O společnosti ITTEC, s.r.o.:
Nabízí technologie pro zavlažování a ošetřování trávníků - Irrigation and Turf Technologies.
Od svého založení v roce 1995 je firma Ittec partnerem všech profesionálů, kteří pečují o kvalitní trávníky. Za tuto dobu se naše nabídka rozšířila o výrobky několika světových leaderů na trhu s technikou. Základem je kvalitní servis - o tom vypovídá jak několikanásobné ocenění za nejlepší servis v Evropě od firmy JACOBSEN, tak i spokojenost našich zákazníků.

 
 
Reklama