Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Malá, ale designová! Jak sestavit stylovou koupelnu i v menším prostoru?

Návrh a zařízení malé koupelny je vždy nelehkým úkolem. I přesto, že je prostoru málo, není třeba slevovat z nároků na design, estetičnost nebo kvalitu. Moderní koupelnové vybavení je navrženo tak, aby maximálně využilo i ten nejmenší prostor. I malá koupelna tak může působit luxusně, aniž by ztrácela na praktičnosti při každodenním používání. Klíčem je správné rozvržení a kombinace jednotlivých prvků do harmonického celku, který zaujme jak vizuálně, tak funkčně.

Umyvadlo vyberte pečlivě

Správné umyvadlo v malé koupelně je základ a jeho výběru je potřeba věnovat maximální pozornost. Právě od něj se odvíjí uspořádání většiny prostoru v místnosti. Mělo by mít menší rozměry, nijak by ale neměla trpět funkčnost nebo pohodlí uživatelů koupelny. Ideálním řešením jsou umývátka, malá umyvadla nebo umyvadla s odkládacími plochami po stranách. Stylové jsou i umyvadlové mísy, které nabídnou prostorovou úspornost a eleganci zároveň. „Designéři moderní koupelnové keramiky jsou si požadavků na umyvadla pro malé koupelny dobře vědomi. Výsledkem jsou produkty vyznačující se kreativním pojetím, důmyslným designem a praktičností. Skvělým příkladem jsou umyvadla kolekcí INO a VAL, které zaujmou neotřelými křivkami a chytrými odkládacími plochami,“ uvádí Iva Šedivá, vedoucí marketingové komunikace společnosti Laufen CZ.




Sprchové vaničky v úrovni podlahy

Jestliže si v koupelně nemůžete dopřát prostornou vanu, zaměřte se na zařízení moderního sprchového koutu. Jeho základem je ultra plochá vanička zabírající jen minimum místa, ale s nadčasovým designem. Řešením mohou být například vaničky z řady Laufen PRO ve čtvercovém nebo obdélníkovém formátu, které jsou vybaveny chytrým odtokovým řešením a protiskluzovým povrchem. K dispozici jsou v nejrůznějších rozměrech a barevných provedeních (černá, betonově šedá, antracit a světle šedá), které zakomponujete i do nejmenších koupelen a atypických prostor. Vaničky z řady Solutions jsou pak ukázkovým příkladem minimalismu v koupelnovém interiéru. Vyznačují se jednoduchým tvarem s ostrými hranami, bez jakýchkoliv přebytečných linií. Díky materiálu Marbond je jejich povrch hladký, příjemný na dotek a antibakteriální.




Minimalistické baterie

Ač se to na první pohled nemusí zdát, cenný prostor dokážou v malé koupelně šetřit také baterie. Stačí zvolit ty, které nejsou příliš dominantní z hlediska tvaru a velikosti. Pokud potřebujete hlídat každý centimetr kolem umyvadla, zvažte místo klasické stojánkové spíše nástěnnou nebo podomítkovou verzi. „Baterie jsou primárně vnímané jako detail dotvářející podobu celé místnosti, ale v koupelně plní více funkcí. Pokud je správně zvolíte, ušetří místo a prostor ještě více provzdušní. Právě pro malé koupelny jsou určeny baterie z naší kolekce PURE. Vyznačují se subtilním designem, a kromě chromované verze jsou k dispozici ve variantě inox kartáčovaná ocel a černé matné barvě, takže se skvěle hodí do moderních a industriálně laděných interiérů. Jsou navíc vybaveny úsporným systémem Eco+, který snižuje spotřebu vody a energií až o 30 %,“ doplňuje Iva Šedivá.




Skříňky s dostatkem prostoru

Pro maximálně praktickou organizaci malé koupelny jsou klíčovým prvkem úložné prostory. Pomohou s uspořádáním všech hygienických potřeb a doplňků nezbytných pro denní koupelnový režim. Podstatný je nejenom dostatek prostoru, ale také vnitřní členění v podobě poliček, zásuvek a organizérů. Rozmanité prvky nabízí například kolekce ARUN, která dává na výběr mezi skříňkami pod umyvadlo a závěsnými skříňkami, zahrnuje však i umyvadlové desky a další prvky. Je inspirována přírodou, což se projevuje v použitých materiálech jako je dřevo nebo kámen. Vysoká úroveň řemeslného zpracování každé jednotlivé skříňky dodává kolekci na noblese a vytváří z koupelny osobní útočiště s nádechem luxusu a elegance. Vybírat lze z nespočtu materiálů, povrchů a více než 40 barev v hřejivých odstínech západu slunce.

Koupelnový nábytek a sanitární keramiku značky LAUFEN si můžete prohlédnout v showroomu LAUFEN space Prague v blízkosti I. P. Pavlova.

www.laufen.cz