Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Polsku zemřelo již 14 lidí v souvislosti s nákazou bakterií legionella

Úřady se stále snaží zjistit zdroj nákazy. Na 159 mezitím vzrostl počet lidí, u nichž testy legionellu prokázaly, upozornila agentura PAP.

První oznámení o nákaze legionellou obdrželi hygienici přibližně v polovině srpna ve městě Rzeszów na jihovýchodě země, které je dosavadním ohniskem šíření nákazy. Bakterie se později objevila i v některých dalších regionech. Obětmi byli většinou senioři, kteří měli i jiné choroby.

V Rzeszówě se podle zjištění hygieniků našla v některých z dosud prozkoumaných vzorků vody z vodovodů. Šíření nákazy začala vyšetřovat i kontrarozvědka ABW, která prověřovala, zda nejde o úmyslný zásah do vodovodního systému. 1)

Aktuálně je popsáno přibližně 60 bakterií, které se řadí do rodu legionella. Zdravotní problémy většinou vyvolává Legionella pneumophila. Ve vodě se vyskytuje poměrně běžně, ale ne v množství, které by nás mohlo ohrozit na zdraví. Nebezpečná není ani pokud dojde k požití kontaminované vody. V trávicím traktu člověka je neškodná, problém ovšem nastává při jejím vdechnutí.

Přečtěte si také Jak si vedla bakterie Legionella v roce 2021 Podrobnosti k legionellám a výskyt v roce 2021

Zdroj 1) ČT24

 
 
Reklama