Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak zajistit kvalitní pitnou vodu? Vnitřní vodovody a hygiena pitné vody

Pitná voda je potravina a proto je téma hygieny tak důležité pro nás všechny a proto je to velké téma i pro Viegu. Jaké teploty vody musíme dodržet, aby voda zůstala bez zdravotního rizika? Vedle teploty důležitou roli hrají materiály potrubí a geometrie rozvodu.

Pitná voda je potravina a proto je téma hygieny tak důležité pro nás všechny a proto je to velké téma i pro Viegu. Jaké teploty vody musíme dodržet, aby voda zůstala bez zdravotního rizika? Vedle teploty důležitou roli hrají materiály potrubí a geometrie rozvodu.

U vícevrstvého potrubí jsou výhodou tvarovky s malou tlakovou ztrátou a optimálním proudění, jednoduché a rychlé montáži. Nicméně i kovová potrubí mají stále své místo ve vnitřním vodovodu. Jsou nehořlavá, což je důležité pro potrubí v chráněných únikových cestách a jednodušeji se řeší délková roztažnost. Více korespondují s životním cyklem stavby. Tradičním materiálem je měď, která má baktericidní účinky a dlouhou životnost, ale je citlivá na pH vody a rychlost proudění, při velkých rychlostech může vzniknout důlková koroze. Ušlechtilá ocel pro pitnou vodu od Viegy má min. 2 % molybdenu.

To je důležité, aby byla ušlechtilá ocel korozivzdorná i při vyšším obsahu chlóru a chloridů. Na trhu jsou i slitiny s jiným podílem nebo bez molybdenu pro jiná použití. Jak poznáte potrubí vhodné pro pitnou vodu? Výhodou tohoto systému je velmi hladký povrch potrubí, který využijeme při proudění vody. Jak materiály kombinovat? Kdy který zvolit? A jaké je finanční srovnání ceny potrubí pro vodovod? Například ve velkých průměrech je ušlechtilá ocel levnější než vícevrstvé potrubí, pro připojovací potrubí s malými průměry je zase vhodnější kompozit, který můžeme i podle potřeby ohýbat. A kolik stojí okružní instalace a proč ji dělat?

Vše v souvislostech ve videu:

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Společnost Viega chce chránit nejdůležitější ze všech potravin, pitnou vodu. Zachování kvality pitné vody je jednou z našich základních cílů. K udržení kvality pitné vody přispíváme nejen našimi kvalitními potrubními systémy, vyrobenými z různých materiálů, ale také inovativními řešeními a nápady.

Plánování, projektování a instalace v souladu s hygienickými požadavky. Vlažná, stagnující voda je živnou půdou pro bakterie. Pitná voda v budovách proto musí mít správnou teplotu a musí být umožněn její neustálý tok, aby byla zaručena správná hygiena. Proto je nezbytné odborné plánování, projektování a instalace systému pitné vody. A stejně důležitý je i bezchybný provoz a vysoká kvalita potrubních materiálů.

Zásadním principem pokládky jakéhokoli rozvodu s pitnou vodou by mělo být zachování cirkulace. Nežádoucí jsou naopak slepá ramena, obzvlášť nebezpečná v instalacích jen s občasným provozem. (foto: Viega)
Zásadním principem pokládky jakéhokoli rozvodu s pitnou vodou by mělo být zachování cirkulace. Nežádoucí jsou naopak slepá ramena, obzvlášť nebezpečná v instalacích jen s občasným provozem. (foto: Viega)
Baterie Legionella způsobuje závažné plicní onemocnění, které může skončit i smrtí. Rozmnožuje se ve stagnující vodě za příznivých teplotních podmínek. (foto: Viega)
Baterie Legionella způsobuje závažné plicní onemocnění, které může skončit i smrtí. Rozmnožuje se ve stagnující vodě za příznivých teplotních podmínek. (foto: Viega)

Důležité faktory pro hygienu vody

Vedle správné volby materiálu je obecně potřeba zajistit:

  • Průtok
    Průtok potrubní sítí znamená pravidelné využívání celého systému pitné vody. Brání stagnující vodě, ve které se množí choroboplodné zárodky mnohem rychleji než je obvyklé a dá se dosáhnout pomocí malých jmenovitých rozměrů trubek.
  • Teplota
    Udržování správné teploty je rozhodující, protože bakterie jako Legionella se v horké vodě množí při teplotě nižší než 50 °C, ve studené vodě při teplotě vyšší než 25 °C.
  • Výměna vody
    V systému pitné vody je nezbytná úplná výměna vody na všech odběrných místech nejméně každých 72 hodin, aby se chránila před hygienickými riziky.
  • Živiny
    Aby nedošlo k živení potenciálních choroboplodných zárodků a zabránilo se tak jejich množení, je důležité udržovat obsah živin v pitné vodě co nejmenší.

Viega s.r.o.
logo Viega s.r.o.

Společnost Viega s téměř 5000 zaměstnanci po celém světě patří k předním výrobcům instalační techniky v oblasti sanity a vytápění. Na trvalém úspěchu firmy se pracuje v deseti světových lokalitách. Výroba je soustředěna do čtyř výrobních závodů v Německu.