Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hygienici zjistili bakterii legionella v systému teplé vody z teplárny v Českých Budějovicích

Dnes 11.6. by mělo skončit plánované ohřívání zásobníků teplé vody na teplotu 65°C, které bylo přijato jako jedno z opatření pro řešení situace. Zároveň dnes probíhá i kompletní desinfekce tohoto zařízení výměníkové stanice.

Hygienici zjistili nadměrný výskyt bakterie Legionella pneumophila v systému výroby a distribuce teplé vody Teplárny České Budějovice. Výskyt překračující doporučenou hodnotu zjistili hygienici v systému distribuce teplé vody z výměníkové stanice číslo 136 v prostoru českobudějovické Plzeňské ulice. Na stanici je napojena řada objektů. Hygienici proto začali neprodleně provádět nezbytné kroky směřující k zajištění nápravných opatření.

Ředitel KHS Jihočeského kraje Zdeněk Velikovský k problému uvedl:
  • Protokoly o kontrolním zjištění a výsledky analýz jsme předali výrobci teplé vody - Teplárně České Budějovice, a. s. Z výsledků analýz odebraných vzorků, které jsme obdrželi od Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem, Zkušební laboratoře Plzeň, Pracoviště 3 – České Budějovice, lze důvodně předpokládat, že bakterií Legionella pneumophila jsou kolonizovány rozvody teplé vody včetně vratných větví a včetně jednotlivých odboček a zařizovacích předmětů, tedy vodovodních a sprchových baterií. Přítomnost bakterie Legionella pneumophila v systému studené vody zjištěna nebyla
  • Doporučujeme odběratelům i přesto, že současný situace nedosahuje vysoké míry rizika, aby postupovali podle instrukcí zdravotního ústavu zveřejněných na webových stránkách KHS Jihočeského kraje.
Zdeněk Zuntych, mluvčí teplárny uvedl:
  • Akciová společnost Teplárna České Budějovice v souvislosti s tímto zjištěním preventivně provádí čištění zařízení, které je určené k ohřevu teplé užitkové vody včetně opakovaného nahřívání zásobníků vody na bezpečnou teplotu, aby nemohlo nastat rozmnožení bakterie ve vlastní ohřívané vodě.
  • Teplárna okamžitě po informaci z krajské hygienické stanice ve zmíněné výměníkové stanici provedla přehřátí zásobníků teplé vody na teplotu 65°C, která garantuje tepelnou desinfekci systému. Toto přehřátí potrvá 8 hod a bude se pravidelně opakovat až do 11.6. V ten den proběhne i kompletní desinfekce tohoto zařízení výměníkové stanice.
  • Teplárna nemůže bohužel garantovat stav potrubních rozvodů v objektech, které nejsou v jejím majetku.
  • Teplárna upozorňuje odběratele teplé užitkové vody v této oblasti na možné zakalení vody bez vlivu na hygienickou kvalitu vody v tomto dni.

Legionella na TZB-info:


 
 
Reklama