Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Suché pisoáry z pohledu správy a uživatelů

Suché pisoáry dokážou uspořit stovky litrů vody ročně. Dá se s nimi normálně fungovat? Jak se vypořádat s jejich náročnou údržbou a úklidem?

Když chcete v dnešní době postavit nemovitost, zvláště pak kancelářskou budovu, je skoro nezbytné myslet i na volbu certifikace. Mnohé zahraniční společnosti do necertifikované budovy už nepůjdou a o co jde především? Nájemce je vždy až na 1. místě. Jednou z věcí, které mohou onu certifikaci přiblížit, jsou i diskutované suché pisoáry. O jejich využití dnes spekuluje množství developerů.

PENB Skanska Facility

Suché pisoáry v praxi

Jak ale suché pisoáry fungují v praxi, jaké mají výhody a nevýhody oproti nastaveným standardům, na co se předem připravit?

Suché pisoáry, jak název napovídá, pracují na principu odvodu moči bez splachování, tudíž i bez plýtvání pitnou vodou.

Suché pisoáry, Skanska Facility

Z pohledu správy nemovitostí je třeba počítat s nejméně dvounásobnou frekvencí úklidu toalet se suchými pisoáry oproti běžnému paušálu, který je 2x denně. Paušálně se u suchých pisoárů nastavuje četnost 3 – 4 denně, navíc je třeba si pravidelněji hlídat jejich stav. Největším problémem i přes ubezpečování výrobců je nežádoucí zápach. Výrobci přicházejí s novými technologiemi, jak se s touto nepříjemností vypořádat. Běžně se používá tzv. bariérová kapalina s vyšší hustotou než má moč. Moč se dostává do speciální nádržky, ve které je umístěna bariérová kapalina. Kapalina odizoluje moč a zamezí tak průniku pachů zpět do místnosti. Dále existují vonné podložky, které se umístí nad odpadní kanál pisoáru. Jejich cena a efektivita závisí hlavně na kvalitě. Zde není prostor pro šetření. Bez osvěžovačů vzduchu se ale stejně neobejdete.

Suché pisoáry v praxi, Skanska Facility

S umístěním suchých pisoárů je třeba počítat už při stavbě. Moč má tendence ulpívat na odpadním potrubí, proto je třeba v ideálním případě udělat s co největším spádem, aby bylo množství usazenin co nejnižší. O vše potřebné se pak stará gravitace a čistící kapsle, které se jednou za čas musí vyměnit. Kapsle efektivně zamezují usazování moči. Vydrží kolem 1 500 – 2 000 použití. Jejich cena se pohybuje v rozmezí 900 – 1 000 Kč.

Při správném nastavení, správném zacházení a hlavně správné údržbě nájemce nepozná rozdíl. Vlastně pozná, nemůže po sobě spláchnout. S největším problémem – zápachem – se dá vypořádat osvěžovači vzduchu, pravidelným čištěním a údržbou. Je třeba zvážit, zda se investice do suchých pisoárů vyplatí a zda je úspora vody tak výrazná oproti vyšším režijním nákladům.

Suché pisoáry v praxi, Skanska Facility, srování ročních nákladů běžného pisoáru
 
 
Reklama