Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

MŽP spouští slibovaný program na boj se suchem za 300 milionů. Peníze půjdou na zdroje pitné vody v obcích

Ministerstvo životního prostředí nepolevuje v boji proti suchu. Po podpoře projektů řešících rekonstrukce úpraven vody a propojování vodárenských soustav, chytré hospodaření s vodou v obcích a zadržení vody v krajině vyhlašuje MŽP program zaměřený na průzkum, posílení a budování zdrojů pitné vody. V praxi to znamená dotace na nové i průzkumné vrty řešící zdroje pitné vody v obcích, včetně jejich napojení na vodovodní řady.

Cílem nového programu je zajistit dostatek pitné vody pro obyvatele České republiky. S nedostatkem kvalitní pitné vody se v současnosti potýká nejedna česká obec a město.

„Na vině je nejen změna klimatu, ale i skutečnost, že v minulosti byla oblast hospodárného nakládání s vodou zanedbávána. To chceme změnit, proto obcím a městům nabízíme dotace, které jim pomohou nejenom finančně, ale měly by je i motivovat k tomu, aby se oblasti vodního hospodářství systematicky věnovaly a nepodceňovaly ji,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

V rámci nové výzvy z Národního programu životní prostředí si příjemci podpory rozdělí 300 milionů korun. Půjdou na projekty rozšíření možnosti zásobování obyvatelstva pitnou vodou v odpovídajícím množství a jakosti zejména v lokalitách, kde lidé mají pitné vody nedostatek, anebo voda nedosahuje požadované kvality. Podpořeny budou projekty na regeneraci a zkapacitnění stávajících podzemních zdrojů vody využívaných pro zásobování obyvatelstva pitnou vodou, včetně případných úprav napojení zdrojů na stávající rozvod pitné vody. Podporu mohou získat i projekty realizace průzkumných vrtů na zajištění nových podzemních zdrojů pitné vody a „ostré“ vrty, včetně jejich napojení na stávající rozvod pitné vody. „Boj proti suchu a s ním souvisejícím nedostatkem vody jako takové je jednou z našich hlavních priorit. Šanci získat dotaci by neměly nechat bez povšimnutí zejména obce a města, které již nyní mají problémy zajistit dodávky kvalitní pitné vody pro své obyvatele. Právě tyto obce a města mohou získat na projekty zcela nových anebo zvýšení kapacit nedostatečných veřejných zdrojů pitné vody až 80% dotaci. Minimální výše dotace na jeden projekt činí 100 000 korun, maximální výše 3 miliony korun,“ upřesňuje ministr Richard Brabec.

Oprávněnými žadateli v aktuální výzvě jsou obce, dobrovolné svazky obcí, obchodní společnosti ovládané z více než 50 procent obcemi a městy nebo jinými veřejnoprávními subjekty a příspěvkové organizace územních samosprávných celků. U příspěvkových organizací územně samosprávných celků a obchodních společností je stanoveno, že musejí být vlastníky vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu.

„Žádosti o dotace je možné podat od letošního 11. července do 30. června příštího roku. Času ale není nazbyt, protože příjem žádostí bude ukončen v momentě vyčerpání alokace. Žádosti o dotace budou posuzovány a schvalovány průběžně, nikoliv jak bývá obvyklé až po skončení výzvy. Umožníme tak prakticky okamžitou podporu realizace opatření tam, kde je problém s nedostatkem vody již nyní,“ říká ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Až 80% dotaci z celkových způsobilých výdajů získají žadatelé, na jejichž území neexistuje veřejný zdroj pitné vody anebo je kapacita jejich stávajícího zdroje či zdrojů pitné vody prokazatelně nedostatečná, případně voda z nich i přes svou technologickou úpravu nesplňuje požadavky na pitnou vodu dle vyhlášky č. 252/2004 Sb. Žadatelé, v jejichž případě kapacita stávajícího zdroje pitné vody dostačuje, ale hrozí prokazatelné riziko, že v následujících pěti letech nebude jejich stávající zdroj kapacitně vyhovovat, získají až 70% dotaci z celkových způsobilých výdajů. Aktuální potřeba dodávek pitné vody a kapacita zdroje pitné vody musí být vyhodnocena v rámci odborného posudku, který žadatel doloží jako jednu z povinných příloh žádosti o poskytnutí podpory.

„Až 60% podporu z celkových způsobilých výdajů mohou získat žadatelé s projekty zaměřenými na průzkum a vyhledání záložního zdroje pitné vody v obci, tedy s projekty průzkumných vrtů,“ dodává Valdman, který upozorňuje na to, že Státní fond životního prostředí ČR pod patronací Ministerstva životního prostředí i nadále pokračuje v pořádání seminářů, jejichž cílem je přiblížit zejména obcím možnosti řešení současných problémů souvisejících s nedostatkem pitné vody a zároveň jim představit dotační příležitosti, které lze na takovéto projekty čerpat z národních a evropských dotačních titulů. Krom aktuálně vyhlašované výzvy bude představena i chystaná podzimní výzva z OPŽP, kde již po druhé bude dána příležitost obcím, městům a vodohospodářským společnostem požádat si o podporu na rozšíření vodovodních sítí, rekonstrukcí úpraven vody a zejména na propojování vodárenských soustav. Představeny budou rovněž možnosti finanční podpory na odstraňování nelegálních skladů odpadů a sanace havarijních stavů. Série seminářů s názvem „Boj se suchem a ekologickými zátěžemi“ se uskuteční na přelomu července a srpna v Praze, Brně a Ostravě a naváže na úspěšnou sérii šesti seminářů nazvaných „Chytré hospodaření s vodou“ – možnosti podpory, kterých se na jaře letošního roku zúčastnilo na tři stovky zástupců měst a obcí.

 
 
Reklama