Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové dotace na domovní čistírny v domácnostech

Nedaří se ve vaší obci postavit kanalizaci a čistírnu odpadních vod? Řešením může být soustava domovních čistíren. 200 milionů korun obcím na zlepšení kvality vod.

Pumpa a vodní tok, dotace na čistírnu, foto redakce
Ilustrační obrázek, foto redakce

Soustava domovních čistíren (DČOV) je cestou v případech, kdy není možné kvůli terénu, vysokým nákladům nebo technickým důvodům vybudovat klasickou čistírnu odpadních vod. O dotace požádají od 2. března obce, čistírny pak instalují přímo v domácnostech.

Za 240 milionů tak vznikne více než 2 000 DČOV pro téměř 10 000 obyvatel

Ke kanalizaci u nás není připojeno stále více než 1,5 milionu lidí.
V předchozích výzvách na DČOV si obce peníze rozebraly 4 měsíce před termínem, své projekty poslalo na šest desítek obcí.

Odkanalizování a vyčištěná voda na zalévání

Decentralizované čistění odpadních vod realizovali například v obci Starkoč na Kutnohorsku. Obec loni v létě zkolaudovala 41 DČOV propojených do sítě, připravuje se dalších 20 čistíren. Starkoči soustava přináší potřebné odkanalizování a nižší náklady oproti vybudování klasické čistírny a kanalizace, která by v členité obci nedávala ekonomický smysl. Kromě čisté vody a nižších nákladů pro občany přináší soustava další velký benefit v tom, že vyčištěná voda zůstává na místě a neodtéká pryč. Přečištěnou šedou vodu vyžívají obyvatelé na zalévání.

Soustavy moderních domovních čistíren se ukázaly jako cenově efektivní a ekologicky přijatelná alternativa ke starým netěsným jímkám či septikům, které bývají velkým zdrojem znečištění podzemních i povrchových vod. Výhodou domovních čistíren je navíc i vysoká účinnost bez nutnosti následného dočištění. To, že soustava domovních čistíren může při správném provozování bezproblémově fungovat a zároveň plnit parametry na vyčištěnou odpadní vodu, prokázala i odborná studie Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka provedená v loňském roce. V ní byl vyhodnocen provoz DČOV ve třech lokalitách, ve kterých byly podpořené čistírny již v provozu.

Nová dotační výzva má velmi podobné podmínky jako ty předchozí

  • Rezort přispěje na vybudování soustavy domovních čistíren odpadních vod u rodinných či bytových domů do kapacity 50 ekvivalentních obyvatel. Soustava musí přitom odkanalizovat minimálně 30 % z celkového počtu obyvatel v dané části obce či města.
  • Výše příspěvku je odstupňována podle kapacity jedné čistírny od 100 do 240 tisíc korun.

„V předchozích výzvách se investiční náklady projektů pohybovaly od 400 tisíc do 20 milionů korun, dotace z nich může obcím pokrýt až 80 %,“ upřesňuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman a dodává: „Do způsobilých výdajů, ze kterých se vypočítává výsledná výše příspěvku, mohou žadatelé zahrnout náklady na přípravu projektu, nákup čistíren, jejich instalaci a související stavební práce, stejně jako technologie pro nepřetržitý monitoring systému či proškolení obsluhy.“

Žádosti o podporu přijímá SFŽP ČR od 2. března 2020 do 30. června 2021, případně do vyčerpání alokace.


 
 
Reklama