Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Záchodky Toi Toi ubyly hlavně na stavbách

Mobilní toalety jsou pro firmu Toi Toi klíčovým byznysem, ale postupně přibyly další aktivity, např. pronájem oplocení na stavby, ochrana povrchu pro hromadné akce, speciální pevné veřejné toalety pro města s napojením na kanalizaci.

"I po loňském poklesu jde o zajímavý byznys v ČR s obratem cca půl miliardy Kč. Letos čekáme propad o dalších 10%," odhaduje Karel Svoboda, jednatel společnosti Toi Toi, sanitární systémy.

V roce 2009 klesly sice tržby na 312 mil. Kč, firma přesto díky úsporným opatřením vydělala 83,8 milionu korun. Stavby dnes firmě dělají kolem 60% obratu. Karel Svoboda začínal v r.1993 se 3 toaletami, které sám jezdil ručně čistit a vyprazdňovat. Dnes Toi Toi v ČR provozuje kolem 7 000 mobilních toalet. Celkový počet v zemi odhaduje na 10 000, zbytek má konkurence. Například Johnny Servis podle výsledků patří také ke slušně vydělávajícím: při 70 milionech obratu měl zisk 16 mil.Kč. Toi Toi patří pod globální společnost Adco, jejíž další dceřiná společnost Dixi je v Česku také dobře známá, nicméně pro Toi Toi je to na českém trhu konkurence.


Karel Svoboda, jednatel Toi Toi

Na začátku 90. let podobná zařízení na stavbách nebyla. "Mysleli si, že si z nich děláme legraci," líčí první reakce stavbařů Karel Svoboda. Firmy však postupně zjistily, že je lepší na stavbu umístit záchodky, než aby jejich zaměstnanci chodili do okolních restaurací pod záminkou vykonání potřeby. Toalety zůstávají stále pro firmu klíčovým byznysem, ale postupně přibyly další aktivity, např. pronájem oplocení na stavby, ochrana povrchu pro hromadné akce, speciální pevné veřejné toalety pro města s napojením na kanalizaci. "Města mají zájem, ale nemají na to peníze," konstatoval Karel Svoboda.
Každá toaleta je pojištěná proti krádeži. "Ročně se jich tak padesát ukradne nebo je někdo zapálí. Většinou na hudebních akcích," vysvětluje Karel Svoboda.

Ač sám připouští, že o záchodcích už toho nejde moc vymyslet, němečtí majitelé vyvíjejí nové technologie pro toalety. "Snažíme se nahradit chemické látky, které do záchodů dáváme, biologickými tabletami. Firma by tím ušetřila náklady na likvidaci v čističkách. A především by se celý proces stal daleko více ekologickým," uzavírá Karel Svoboda

Zdroj: www.idnes.cz 31.7.2010

 
 
Reklama