Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jika: Vyberte umyvadlo na míru vašim potřebám

Umyvadlo je srdcem koupelny, proto musí vyhovovat vysokým nárokům na pohodlí a kvalitu. Navíc plní estetickou úlohu a dodává koupelně atmosféru. Přinášíme rady a tipy, na co se při výběru umyvadla zaměřit, aby dodalo vaší koupelně jedinečný vzhled a současně vyhovovalo potřebám všech členů vaší rodiny.

Povrchová úprava JIKA perla
Povrchová úprava JIKA perla

V současné době můžete vybírat z mnoha typů umyvadel – od klasických tvarů, přes rustikální styl až po moderní a designové kousky. Aktuálním trendem jsou umyvadlové mísy na desku a umyvadla geometrických nebo atypických tvarů, která se stanou dominantou koupelny. Ať už je vaše představa o ideálním umyvadle jakákoliv, mělo by ladit s celkovým stylem koupelny. Zvážit byste určitě měli také jeho velikost. Pro velké rodiny, kde potřebuje ranní hygienu zvládnout více členů domácnosti, je praktické dvojumyvadlo, které poskytne dostatečný prostor. Pro ty, kteří v koupelně bojují s nedostatkem místa, představují skvělé řešení jednoduchá umyvadla navržená přímo pro malé koupelny šetřící vzácné centimetry. Nezapomeňte také na to, že byste před umyvadlem měli mít dostatek prostoru, abyste všechny úkony pohodlně zvládli. Doporučovaných je alespoň 80 cm.

Pozornost byste měli věnovat také povrchové úpravě umyvadla. Vhodné je sáhnout po těch s povrchovou úpravou, která odpuzuje vodu a zabraňuje usazování vodního kamene, jako je například „JIKA perla“ české značky Jika. Voda se na povrchu "JIKA perla" sbalí do kapiček, které se rychle skutálí pryč. Pro údržbu tedy stačí omýt proudem vody a občas přeleštit povrch umyvadla vlhkým hadříkem do sucha. Možné je použít i mýdlovou vodu nebo speciální koupelnovou kosmetiku na hydrofobní povrchové úpravy skla a glazury.

Promyslete i způsob instalace umyvadla. V dnešní době se nabízí hned několik možností, ze kterých můžete vybírat. Ať už se jedná o zmíněná umyvadla na desku, zápustná umyvadla nebo klasická nástěnná, která se obvykle kombinují s podumyvadlovými skříňkami, nebo keramickými kryty, díky nimž není vidět odpadní sifon.

Cubito Pure české značky Jika
Cubito Pure české značky Jika

Cubito Pure české značky Jika

Moderní umyvadla na desku

V souladu s posledními trendy vznikla série Cubito Pure české značky Jika, která spojila jedinečný vzhled s praktickými prvky. Jednoduché čisté linie a tenké stěny vzbuzují luxusní dojem, jenž je navíc podpořen umístěním umyvadla, přesněji umyvadlové mísy na desku. Umyvadla jsou k dostání ve dvou tvarech – kruhovém a originálním obdélníkovém.

Tigo
Tigo
Lyra Plus od značky Jika
Lyra Plus od značky Jika

Tipy (nejen) pro malé koupelny

Pokud nemáte příliš velkou koupelnu, je vhodné volit umyvadlo menších rozměrů. V nabídce české značky Jika naleznete umyvadla mnoha rozměrů. Mezi nejmenší patří například kousek ze série Tigo, jenž má hloubku pouhých 38 cm. Toužíte-li přece jen po umyvadle větších rozměrů, volte tvar, který bude nejlépe vyhovovat dispozicím místnosti a kombinujte ho s vhodným koupelnovým nábytkem, jenž poskytne dostatek úložného prostoru. Vedle praktické skříňky pod umyvadlo se hodí také vysoká skříňka, která poslouží k uložení všech nezbytností. Vyberete si například ze série Lyra Plus od značky Jika, která se dočkala rozšíření, a kromě klasických tvarů nabízí také umyvadla v moderním hranatém provedení hned v několika šířkách – 50, 55 a 60 cm.

Mio-N od značky Jika
Mio-N od značky Jika

Velkorysé řešení pro velkou rodinu

Máte-li početnou rodinu a prostory vaší koupelny to umožňují, mělo by být dvojumyvadlo jasnou volbou. Stane se dominantou místnosti, a navíc vám ušetří každodenní čekání, než na vás přijde řada. Zamilujete si například ladné provedení dvojumyvadla o šířce 130 cm ze série Mio-N od značky Jika, v níž se prolínají prvky designu a praktičnosti. V nabídce jsou také klasická umyvadla o šířce 55, 60, 65 a 80 cm.