Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jika: Vana nebo sprchový kout? Dilema při zařizování nové koupelny

Při zařizování nové koupelny stojí většina z nás před rozhodnutím, zda je lepší zvolit vanu nebo sprchový kout. Ne každý si totiž může kvůli nedostatku místa dovolit obojí. Určit, která varianta pro vás bude ta pravá, však nemusí být úplně jednoduché, obzvlášť pokud se v domácnosti sejdou milovníci dlouhých koupelí s příznivci osvěžujících sprch. Jaké výhody nabízí vana a jaké sprchový kout a co zohlednit při jejich výběru?

Ocelová vana Jika
Ocelová vana Jika

Hlavním kritériem při rozhodování je prostor, který koupelna nabízí. Nicméně dávno už neplatí, že by majitelé malé koupelny museli vždy volit jen sprchový kout. Na trhu se v současné době nabízí i ergonomicky tvarované vany navržené speciálně pro menší prostory, jako je například vana Tigo české značky Jika. Pokud patříte mezi ty, kteří mají dostatek místa, můžete zvolit obě varianty, aby si na své přišli všichni členové domácnosti. V případě, že si musíte vybrat, zohledněte nejen vaše životní tempo a osobní preference, ale také to, kdo všechno bude koupelnu používat. Máte-li děti, přijde často vhod vana. Vaše nejmenší v ní vykoupete jednodušeji než ve sprše a děti navíc koupání milují. V domácnostech, kde žijí starší osoby nebo osoby s pohybovým omezením, je praktičtější sprchový kout umožňující snazší, často bezbariérový vstup. Jeho další výhodou je také možnost rychlé hygieny, vana oproti tomu poskytuje prostor pro pořádný odpočinek. Jako skvělá varianta a kompromis pro nerozhodné se nabízí vana se sprchovou zástěnou, která v sobě kombinuje obě možnosti.

Pohodlí ve vaně

Při výběru vany dbejte na tvar a rozměry, ale také na materiál. Nejčastěji nabízené jsou akrylátové vany a vany ze smaltované oceli. Výhodou akrylátových van jsou dobré izolační vlastnosti, teplý povrch a snadná údržba. Vany ze smaltované oceli se vyznačují zase prakticky neomezenou životností, jsou odolné proti kyselinám, poškrábání i oděru. V nabídce české značky Jika najdete jak vany ze 100% akrylátu, tak ocelové vany vyráběné z ocelového pásu o tloušťce 1,5 – 1,8 mm nebo 2,5 – 2,8 mm a s 3 vrstvami smaltu.

Vana Cubito značky Jika
Vana Cubito značky Jika se stane nepřehlédnutelným prvkem koupelny. Na první pohled zaujme typickými geometrickými liniemi. Vyrobena je ze 100% akrylátu, který je velmi příjemný na dotyk. Cena od 6 641 Kč.
Asymetrická vana Tigo ze stejnojmenné série české značky Jika
Asymetrická vana Tigo ze stejnojmenné série české značky Jika byla navržena speciálně pro malé koupelny. Poskytuje dostatek prostoru na pohodlnou koupel, ale i na rychlou sprchu. Lze ji skvěle kombinovat s vanovými zástěnami značky Jika. Cena od 7 197 Kč.

Série Lyra je stálicí české značky Jika
Série Lyra je stálicí české značky Jika. Vana je vyrobena ze 100% akrylátu a lze ji doplnit vanovými zástěnami značky Jika. Zástěny jsou vyrobeny z 6 mm silného bezpečnostního skla a mají speciální úpravu JIKA perla GLASS. Cena od 6 507 Kč.
Ocelová vana Tanza značky Jika
Ocelová vana Tanza značky Jika oslní dlouhou životností. Je odolná proti kyselinám i oděru, snadno se čistí a udrží vodu déle teplou. Cena od 3 714 Kč. V nabídce najdete také vanu Tanza Plus, nejkvalitnější ocelovou vanu značky Jika.  Je vyrobena ze silného ocelového pásu a je na ni poskytována nadstandardní záruka 30 let. Cena od 5 443 Kč.

Osvěžující sprchování

Pokud vybíráte sprchový kout, máte řadu možností. V nabídce jsou tradiční kouty s rámovou konstrukcí v klasickém designu nebo v asymetrickém provedení, ale volit můžete také bezrámové, které jsou nyní velmi populární. Jsou odlehčené a podpoří moderní styl koupelny. Oblibě se těší také tzv. walk-in sprchové kouty, které si můžete pořídit přesně na míru své koupelně. Sprchové kouty pak můžete instalovat přímo na dlažbu nebo je doplnit vhodnou sprchovou vaničkou. Značka Jika má širokou nabídku sprchových koutů se speciální úpravou JIKA perla GLASS, která prodlužuje životnost a usnadňuje údržbu.

Asymetrický sprchový kout Tigo
Asymetrický sprchový kout Tigo je ideální volbou i do malé koupelny. Díky svým rozměrům 100 x 80 cm s výškou 195 cm poskytuje dostatek pohodlí při sprchování. Vyroben je z 6 mm silného bezpečnostního skla s úpravou JIKA perla GLASS. Cena od 13 817 Kč.
Sprchové stěny Pure značky Jika
Sprchové stěny Pure značky Jika dodají vaší koupelně styl. Jsou vyrobeny z 8 mm silného bezpečnostního skla se speciální úpravou JIKA perla GLASS. Skla Pure lze instalovat přímo na dlažbu nebo je vhodně doplnit ocelovými vaničkami Pure nebo vaničkami Padana značky Jika z litého mramoru. Cena od 12 515 Kč.
Sprchové vaničky Padana
Sprchové vaničky Padana jsou vyrobeny z inovativního litého mramoru. Hlavní složkou je vápenec, který ve spojení s pryskyřicí dává vzniknout jedinečnému materiálu. Ten je pak ve spojení s minimaistickým designem chloubou každé koupelny. Cena od 6 735 Kč.