Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové podmínky pro řemeslníky?

Potrubí, zdroj fotolia
Potrubí, zdroj fotolia

Na ČT24 proběhla velká debata o řemesle. O podmínkách pro řemeslníky, daních, EET, školství, mistrovských zkouškách. Zúčastnil se i Ing. Andrzej Bartoś, předseda sekce Vzdělávání CTI ČR a ředitel Střední školy polytechnické Brno, Jílová.

Řemeslníci tvoří cca 1/3 ze všech živnostníků

Diskusní pořad 90' ČT24 se věnoval v první části podmínkám pro řemeslníky. Vláda připravuje opatření na podporu malých a drobných živnostníků a řemeslníků. Jedním z hlavních bodů je zavedení jednotného paušálu pro OSVČ. Místo daní, sociálních odvodů a zdravotního pojištění by podnikatelé s příjmem do 1 milionu Kč měli možnost zvolit si měsíční předem stanovený paušál v řádu několika stokorun. Ministr průmyslu avizoval možnost zvolit si jednotný daňový paušál v řádu několik stovek korun od roku 2021.


V debatě zazněly i otázky porovnání tohoto připravovaného modelu se stávajícím systémem, kdy roli hrají i odpočty na dítě, manželku apod. Vzhledem k tomu, že není známa výše paušálu a nejsou jasné detaily vládního návrhu a nezná je ani Asociace malých a středních podniků a živnostníků, lze těžko vyhodnotit, jak dalece se skutečně jedná o opatření na podporu malých živnostníků a řemeslníků.

Nedostatek řemeslníků souvisí s populační křivkou

„Některá řemesla opravdu vymřela, na naší škole jsme už ukončili výuku oboru sklenář, kamnář, kameník. Naopak jsou obory, kde je obrovský zájem: instalatéři, elektrikáři či truhláři,“ poznamenal Bartoś.

Jakkoliv klesá počet mladých řemeslníků, klesá i počet student na středních školách. Jiří Vojtěch z Národního ústavu pro vzdělávání vidí roli i ve vývoji populace; počty žáků podle něj už nesvedou nahradit lidi, kteří odcházejí do důchodu.

Instalatér patří mezi obory, o které je obrovský zájem


„Jsem vyučený instalatér. Dnes je ale instalatér jako dítě, které si hraje s Legem, skládá potrubí do sebe a pak ho s pomocí speciálního zařízení jenom spojuje. Nenosí žádné těžké věci, není to špinavá práce, je celkem lehká a hlavně máme spoustu přístrojů, které ji ulehčují. Takže si nemyslím, že by řemeslná práce byla těžká a náročná,“ poznamenal Andrzej Bartoś.

Bartoś však také zmínil k mistrovským zkouškám: "mistr v oboru je někdo, kdo umí řemeslo lépe než vyučenec. 5 let požadované praxe je základ, kdy lze načerpat zkušenosti. CTI ČR má pro mistrovské zkoušky již připravené v 90. letech proběhl i první cyklus, nyní na tom dále pracujeme. Ale chybí k tomu navazující legislativa. Že mistr může vyučovat své žáky, mistr může brát státní zakázky, mistr má takové a takové výhody. Pokud se toto vyřeší, pak mistrovské zkoušky mohou být ku prospěchu věci.
Dost podstatná věc jsou ovšem cechy jako také. Mluvíte tady celou dobu o tom, co cechy mají, co umí, ale není zde žádná podpora toho, aby byly řemeslníci a podnikatelé alespoň registrováni. Aby cechy měly minimálně představu, kolik řemeslníků v tom daném oboru pracuje. Jsem pro povinnou registraci v cechu. A shodujeme se na tom i s dalšími cechy."

Eva Svobodová, ředitelka AMSP ČR reagovala, s povinnou registrací Asociace malých a středních podniků a živnostníků nesouhlasí. Dlouhodobě zastává stanovisko nechat věci volný průběh.


Cech topenářů a instalatérů ČR
logo Cech topenářů a instalatérů ČR

Odborné vzdělávání, kurzy a odborné publikace. Tvorba a vydávání odborných publikací Topenářské příručky, Topenářských svazků (TS) a Topenářských pravidel (TP) a cechovního časopisu pro tepelnou techniku a instalaci pod názvem CTI INFO. Účelem a cílem ...