Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Reportáž: Rychlé a přesné dálkové odečty vodoměrů – jak to funguje?

Jednou z nejužitečnějších inovací v segmentu měření spotřeby vody jsou dálkové odečty vodoměrů. V čem přesně výhoda této technologie spočívá, nám předvedl přímo v terénu Peter Bartoš, country manager společnosti Kamstrup.

Kamstrup speciální anténa pro dálkový odečet spotřeby vody
Kamstrup speciální anténa pro dálkový odečet spotřeby vody

Je slunečné listopadové odpoledne, krásný den. U obce Osek v Plzeňském kraji Peter Bartoš na moment zastavuje auto a na jeho střechu upevní speciální anténu. Na svém mobilním telefonu pak zapíná aplikaci READy, vyvinutou právě pro provádění dálkových odečtů.

„V Oseku a jeho blízkém okolí je nainstalováno padesát nových ultrazvukových vodoměrů Kamstrup,“ říká Bartoš a ukazuje na spuštěnou aplikaci. Na displeji jeho telefonu je zobrazena přehledná mapa, každý vodoměr na ní je vyznačen červenou tečkou. Klepnutím na libovolnou z teček lze získat detailní informace o stavu daného vodoměru, jeho spotřebě v minulosti či síle jím vysílaného signálu – ten je nutný právě pro provádění dálkových odečtů.

Kamstrup odečet v obci
Kamstrup odečet v obci
Kamstrup mobilní aplikace READy
Kamstrup mobilní aplikace READy

Je přesně 13:38, když s odečty začínáme. Nejprve zajíždíme do vesnice Vitinka. „Stačí, když obcí zvolna projedeme, a bude hotovo,“ popisuje Bartoš – a má pravdu. Pokaždé, když naše anténa zachytí signál z vodoměru a data o spotřebě z něj načte do aplikace READy, jeden červený bod na mapě se na okamžik změní na velký oranžový a poté z mapy zmizí. Je to jasné a přehledné a neustále přesně víme, kolik vodoměrů nám ještě k odečtení zbývá.

Pokračujeme už přímo v Oseku. Jeho ulicemi projíždíme zvolna, rychlostí okolo 40 km/h, a červené body z mapy ubývají jeden po druhém. Několikrát se stane, že vodoměry, umístěné ve větší vzdálenosti od nás, se odečtou dříve, než ty blíže k nám. Od Petera Bartoše se dozvídám, že rychlost odečtení záleží na místě uložení vodoměru.

Aplikace READy mapa s vodoměry
Aplikace READy mapa s vodoměry
Aplikace READy oranžový bod – načtení dat o spotřebě vody
Aplikace READy oranžový bod – načtení dat o spotřebě vody

„Když je mezi námi a vodoměrem několik zdí nebo pokud je třeba vodoměrná šachta zatopena, je signál vodoměru slabší. Většinou ale pro provedení odečtu stačí přiblížit se k vodoměru na 50 až 100 metrů,“ vysvětluje Bartoš.

A na jakou největší vzdálenost se daří odečty provádět? Standardně se udává, že za optimálních podmínek lze data z vodoměru odečíst až na vzdálenost 400 metrů. Ale jak ukazují zkušenosti z praxe, tuto hodnotu se daří výrazně překračovat. „Největší vzdálenost úspěšného odečtu, kterou jsme v ČR zaznamenali, byla 1,6 kilometru od vodoměru,“ říká Bartoš.

Zbývá už projet jen pár ulic a poslední červené body jsou z mapy pryč. „Data o spotřebě ze všech odečtených vodoměrů jsou nyní v aplikaci a stisknutím jediného tlačítka je lze odeslat do počítače a připravit podklady k vyúčtování,“ popisuje Bartoš.

 

Dívám se na hodinky, je 14:04. Odečíst 50 vodoměrů ve dvou obcích nám trvalo 26 minut. „Časová úspora je obrovská. Klasické manuální odečítání by tady byla práce aspoň na dva dny – a stejně bychom pravděpodobně všechny vodoměry neodečetli, třeba z důvodu nepřítomnosti majitelů domů,“ dozvídám se od Bartoše ještě. V případě velkých bytových domů nebo komerčních center je podle něj úspora času ještě výraznější. „V takových případech provádíme odečty i stovky nebo více vodoměrů za pár minut.“

Ultrazvukové měření je nejpřesnější ze všech způsobů měření spotřeby vody; už proto jsou vodoměry Kamstrup mezi zákazníky i dodavateli vody velmi oblíbené. Možnost rychlých dálkových odečtů a následného komfortního zpracování dat jejich atraktivitu ještě zvětšuje. „Vodoměry Kamstrup ve spojení s aplikací READy šetří neskutečné množství času. Jak při odečtech, tak při zpracování a vyhodnocování dat i při fakturaci,“ uzavírá Bartoš.

Dánská společnost Kamstrup je předním světovým dodavatelem v oblasti inteligentních řešení pro měření energií a působí ve 24 zemích světa. Pro více informací o jejích produktech či pro pomoc s jejich objednáním je vám k dispozici i zastoupení Kamstrup v České republice. www.kamstrup.cz

Kamstrup inteligentní vodoměry (1)
Kamstrup inteligentní vodoměry (1)
Kamstrup inteligentní vodoměry (2)
Kamstrup inteligentní vodoměry (2)
Kamstrup inteligentní vodoměry (3)
Kamstrup inteligentní vodoměry (3)


Kamstrup A/S
logo Kamstrup A/S

Přímé zastoupení dánské společnosti Kamstrup A/S - výrobce měřičů energií. Dodáváme ultrazvukové měřiče tepla, chladu a vodoměry. Rovněž nabízíme komplexní systémy dálkových odečtů a zpracování naměřených dat.