Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Český přístroj S.A.W.E.R.je tahounem na EXPO 2020

Český přístroj S.A.W.E.R. vyrobí až tisíc litrů vody za den. Vyrobená voda pak zavlažuje zahradu před pavilonem a pomocí zařízení pro remineralizaci vody WatiMin vyrábí i pitnou vodu.

Zatímco běžným chladičem lze z pouštního vzduchu získat v průměru 10 l/den, zařízením S.A.W.E.R. je to až 200 l/den při srovnatelných průtocích upravovaného vzduchu. Hlavní devízou systému S.A.W.E.R. je autonomní provoz.


Energetické potřeby systému jsou plně hrazeny ze sluneční energie (solární kolektory, fotovoltaické moduly, akumulace tepla a elektrické energie). Vedlejším produktem systému je teplá voda pro sprchování a chladný vzduch pro klimatizaci budovy.

Příběh projektu S.A.W.E.R.
Záměr postavit systém S.A.W.E.R. vznikl už v závěru světové výstavy EXPO 2015 v hlavě komisaře národní účasti Jiřího F. Potužníka, kterého začala lákat myšlenka propojit v Miláně prezentované inovace a ukázat je příště světu jako jeden funkční celek. Když ministerstvo zahraničí vypsalo výběrové řízení na koncepci národní účasti na EXPO 2020 v Dubaji, napsal proto návrh na vznik systému, který by získával vodu ze vzduchu a pak kultivoval poušť.

Přečtěte si také Rozhovor o partnerství s projektem S.A.W.E.R. a EXPO 2020 Přečíst článek

EuroClean, s.r.o.
logo EuroClean, s.r.o.

Úprava vody a problémy spojené s úpravou a filtrací vody. EuroClean se specializuje na projekce, výrobu a dodávky technologických celků řešících nestandardní problémy investorů s vodou a vodním hospodářstvím.

 
 
Reklama