Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kam s použitým olejem z vánočních dobrot?

Třídit tuky a olej zvládne opravdu každý. Najděte si nejbližší popelnici na mapě. Obce musejí od 1.1.2020 zajistit nádoby na použitý olej nebo tuk z kuchyně.

Třídit tuky a olej zvládne opravdu každý, foto redakce
Třídit tuky a olej zvládne opravdu každý, foto redakce

Prakticky všechny potravinářské oleje a tuky používané v domácnosti lze recyklovat a můžou tak člověku znovu posloužit. Stačí je slít do obyčejné PET láhve a odnést do některého z našich kontejnerů, jejichž síť stále rozšiřujeme. Předcházíte tak ucpání odpadního potrubí, a navíc pomáháte šetřit naši planetu!


Projekt Třídím olej

Obce musí od 1.1.2020 zajistit nádoby na použitý olej nebo tuk z kuchyně

Města a obce přitom mají na výběr, jestli rozmístí nádoby v ulicích nebo zřídí místo na sběrném dvoře. Jedlé oleje a tuky nesmí být soustřeďovány společně s jinými biologicky rozložitelnými odpady. Obec nemůže povinnost plnit prostřednictvím komunitního kompostování (pokud je v obci zavedeno).

Povinnost je možno zajistit různými způsoby:

  • speciálně určené kontejnery v ulicích – občané do těchto kontejnerů ukládají olej v plastových nádobách (PET láhve atd.);
  • speciálně určené nádoby distribuované obcí občanům – po naplnění je nádoba odevzdána na určeném místě a občan obdrží další nádobu;
  • sběrné dvory – občané odevzdávají olej v plastových nádobách na sběrném dvoře obce podle instrukcí obce.

Přečtěte si také Oleje a tuky do kanalizace nepatří Přečíst článek
 
 
Reklama