Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bydlení hendikepovaných

Nejen díky demografickým změnám se v poslední době dostávají do popředí potřeby staršího obyvatelstva. U koupelny platí obzvlášť, že by měla být praktická, bezpečná a měli bychom se v ní cítit dobře. Praktická řešení ocení nejen invalidé, ale i starší lidé.

Správně zvolené umyvadlo umožňující snadný přístup z kolečkového křesla a ergonomická baterie jsou základem pro každou bezbariérovou koupelnu. Skříňka pod umyvadlo či klasický sifon se nedoporučují. Nejen pro tento případ je ideálním řešením sifon, který je možné zabudovat do zdi, což umožní podjezd vozíku a příjemné užívání. Co se pak baterie týče, platí čím delší je páka baterie, tím menší síla je zapotřebí k jejímu ovládání. Vhodné jsou i bezkontaktní armatury nevyžadující k ovládání žádnou sílu.

Doslova oporou jsou také různé varianty madel a mnoho dalších důležitých drobností. Šikovné sklopné sedátko do sprchy je dnes běžnou součástí koupelny nejen pro hendikepované. V invalidním programu najdete také elegantní výklopná zrcadla. Nicméně zrcadlo lze vybrat i z klasické nabídky, podstatné je ho nainstalovat níže než je standard, aby se v něm dobře viděl i člověk na vozíčku.


 
 
Reklama