Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Světový den vody: Šetřete vodou v domácnosti, vyzývá společnost Laufen CZ

Světový den vody, který každoročně upozorňuje na problematiku nedostatku pitné vody, připadá už tradičně na 22. března.

Termostatická baterie Mio značky Jika
Termostatická baterie Mio značky Jika

Na nadměrné plýtvání se zaměřuje i společnost Laufen CZ, výrobce koupelnového vybavení. Protože se s nedostatkem vody budeme v budoucnu setkávat stále častěji, nabízí společnost moderní technologie, jak s vodou zacházet co nejšetrněji. „Na osobní hygienu a splachování připadne až 70 % denní spotřeby v domácnosti. Přitom nadbytečnou spotřebu můžeme omezit například moderními toaletami nebo vhodnými vodovodními bateriemi,“ uvádí Ingrid Hubáček, marketingová manažerka společnosti Laufen CZ.

Úsporná toaleta

Jen na splachování připadne až 30–40 % denní spotřeby vody. U starších toalet na jedno spláchnutí spotřebujeme i 6 litrů, přitom u modernějších a úspornějších to může být až o polovinu méně. Roční úspora u moderních toalet může v domácnosti s pěti uživateli činit až 15 000 litrů. Úsporné toalety nabízí například česká značka Jika v sériích Cubito Pure nebo Mio.

Vhodné vodovodní baterie

Velký rozdíl v úspoře udělají i pákové baterie. Díky nim se dá podstatně rychleji nastavit požadovaná teplota než v případě kohoutkových baterií a lze tak značně omezit množství spotřebované vody. Běžnou pákovou baterií proteče za minutu 13 litrů. Je tedy vhodnější zvolit baterie, které umožňují nastavení průtoku vody, abychom snížili její spotřebu. Značka Jika nabízí baterie s nejmodernějšími technologiemi a kvalitními kartušemi se systémem Optim Eco, u nichž lze omezit průtok, například baterie Mio nebo Lyra.

Sprchové hlavice s dešťovým efektem

Ačkoliv je sprchování samo o sobě úspornější než koupání, lze omezit spotřebu vody i tam. Speciální sprchové hlavice s dešťovým efektem dokáží omezit průtok až na 12 litrů za minutu. Ultratenká hlavová sprcha Cubito značky Jika se velice snadno instaluje, a navíc disponuje omezovačem průtoku a dešťovým efektem sprchování.


 
 
Reklama