Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Frekvenční měniče EcoPower spoří až 40% elektrické energie

Proč jsou vodárny a čerpadla s frekvenčními měniči tak úsporné? Zařízení s kvadratickou závislostí točivého momentu na otáčkách, jako jsou čerpadla, jsou typickými aplikacemi pro úsporu energie.

Frekvenční měniče EcoPower spoří až 40% elektrické energie

Typickým příkladem je regulace průtoku kapaliny. Tradičním způsobem regulace je škrcení ventilem, energeticky úsporná je však regulace řízením otáček motoru pomocí frekvenčního měniče. Průtok je přímo úměrný otáčkám čerpadla, moment a tedy potřebný výkon motoru s růstem průtoku stoupá kvadraticky. Při škrcení ventilem má motor otáčky konstantní a při zmenšení průtoku klesá příkon velmi pomalu. V hydraulických částech přitom dochází k velkým ztrátám a mechanicky je čerpadlo zbytečně namáháno.

Při regulaci frekvenčním měničem se pohybujeme přesně po kvadratické charakteristice systému a dodáváme pouze takový výkon, jaký je nutný. Při průtoku na úrovni 50 % je zapotřebí pouze cca 12 % výkonu. V rámci celého procesu tak lze v závislosti na průběhu regulace uspořit 40 až 50 % energie. Převodem uspořeného množství energie na finance dostaneme částky, které po velmi krátké době převýší pořizovací ceny frekvenčních měničů potřebných k realizaci těchto úspor. Momenty setrvačnosti a mechanické namáhání, resp. opotřebení jsou výrazně nižší a značně přispívají k prodloužení životnosti mechanických částí čerpadel.

Výhodou frekvenčních měničů EcoPower od značky EcoSmart je jejich variabilita. Lze jimi řídit jakékoliv odstředivé čerpadlo, mohou být umístěny přímo na motoru čerpadla nebo i desítky metrů od čerpadla. Robustní provedení skříně s krytím IP 65 umožňuje použití i v nejnáročnějších podmínkách. Softwarové funkce umožňují nastavení mnoha provozních režimů dle potřeb zákazníka.

 
 
Reklama