Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vybíráte septik? Na toto se zaměřte

Septiky patří mezi jedny z možností, jak se dá vyřešit problém s odpadní vodou v místech, kde neexistuje klasická kanalizace. Společně se podíváme na to, jak a podle čeho vybrat to pravé řešení. Věcí, na které se zaměřit, je hned několik.

Betonový septik
Betonový septik

Objem jako to hlavní

Prvotní věc, na kterou je nutné se stoprocentně zaměřit, je rozhodně vyřešení celkového objemu, který bude septik mít. Ten by měl odpovídat počtu osob, které v konkrétní domácnosti žijí. Ideální je podívat se na různé orientační tabulky, nebo si nechat poradit od prodejce. Navíc vždy platí, že je lepší větší řešení, než to malé nedostačující. Dále je dobré myslet na to, že výběr dokáže uspokojit jak pár bydlící v malém domě, tak i několika generační rodinu. Není problém pořídit jak velikost v jednotkách metrů krychlových, tak i ty co přesahují 10.

Zaměřte se také na materiál

I toto je věc, na kterou je dobré se zaměřit. Nejlepší je pochopitelně vsadit na osvědčenou klasiku. Tou není nic jiného, než betonové septiky. Používaly se v minulosti a používají se také nyní. Důvodem je hlavně celá řada pozitiv, které dané řešení i samotný materiál mají. Když si uděláme výčet hlavních plus, rozhodně sem patří tyto:
  • Odolnost a dlouhá životnost
  • Snadná instalace a požadované místo
  • Příznivá pořizovací cena

Myslete i na počet komor

I toto je kritériu výběru, které je třeba brát v potaz. Co dnes lze na našem trhu pořídit? Je to řešení, které má buď komory dvě, nebo má dokonce i komory tři. Zde je třeba říci, že ty jsou důležité právě pro jeho správné fungování. Na rozdíl od jímek totiž odpadní vodu jenom neukládají, ale také i průběžně čistí. Ta je následně i použitelná třeba v okolí domu, na zalévání. Daný počet komor má následně vliv na to, jak efektivně bude voda čištěna. Tříkomorové řešení je v tomto ohledu lepší, zatímco to druhé je bráno jako standard.

 
 
Reklama