Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na Novoborsku voda vysoce překročila hygienické limity

V Okrouhlé odhalily laboratorní testy znečištění jednoho z vodojemů, v Novém Boru Severočeské vodovody a kanalizace (SČVK) původce kontaminace hledají.

Hygienici používání znečištěné vody zakázali 20.8.2015, laboratorní testy ukázaly ve vodě nadlimitní výskyt bakterií Escherichia coli a koliformních bakterií, které způsobují průjmová onemocnění a mohou vážně ohrozit zdraví.

NOVÝ BOR

"K lokálnímu znečištění mohlo dojít ze zatím neidentifikovaného místního zdroje, například studny, který byl použit v době plánované odstávky 18. srpna. Tím mohlo dojít ke kontaminaci části veřejné vodovodní sítě," uvedla mluvčí SČVK Iveta Kardianová.
Společnost Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. (SčVK) zkontrolovala kvalitu vody všech zdrojů, kterými je zásobováno město Nový Bor. Všechny tyto zdroje mají vyhovující kvalitu vody. Přesto v ulici Revoluční a Lužická prokázaly 2 vzorky nevyhovující kvalitu vody.
"Připravujeme kvůli tomu trestní oznámení na neznámého pachatele, lidé po nás budou žádat odškodnění," dodal pro ČTK starosta Jaromír Dvořák.

OKROUHLÁ

V Okrouhlé byl jeden z vodojemů znečištěn zřejmě v souvislosti se silnými dešti, které na počátku týdne zasáhly celou republiku. "Vodojem jsme ale vypustili, vyčistili a znovu napustili, vodu chlorujeme. Laboratorní testy by měly ukázat, zda už je v pořádku," řekla mluvčí SČVK Iveta Kardianová.

 
 
Reklama