Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Problémy s pitnou vodou z vodovodu v Trnové

Kvůli překročení mikrobiologických i biologických ukazatelů pitné vody z vodovodu v Trnové u Prahy ji od června 2015 není možné používat ji k pití, vaření i umývání.


Podle Krajské hygienické stanice to v polovině června vypadalo tak, že úpravna vody nestihla upravit vodu, která se odebírá z Vltavy, ukazuje to tedy na povrchové znečištění. Odběry a následné rozbory ukázaly, že voda v Trnové je nevyhovující v řadě mikrobiologických ukazatelů.

Voda v Trnové je přitom paradoxně nejdražší v České republice, lidé platí 162 Kč/m3. Vodovod v obci provozuje firma Reinwasser.

"Hygiena není povinna nás informovat, protože my nejsme vlastníci ani provozovatelé,“ řekl pro Český rozhlas starosta Štefan Moravčík.
Naráží na to, že vlastníci infrastruktury i provozovatel řadu sídlí na Seychelách a vyjednávat lze s nimi těžko, hlavně o ceně vody.
„Zejména proto, že jsou do ní v plné výši promítnuty veškeré náklady na výrobu vody a na provoz toho zařízení,“ vysvětluje právní zástupce provozovatelské firmy Reinwasser Tomáš Kubík.
Kde se ve vodě mikroorganismy vzaly, společnost podle něj zatím neví, situaci se ale snaží vyřešit.

Na stránkách města Trnová u Prahy je uvedena ze stejného dne 23.6.2015 omluva společnosti REINWASSER s.r.o., provozovatele vodovodní a kanalizační infrastruktury v obci Trnová za obtíže z důvodu zákazu užívání dodávané vody jako pitné, ale zároveň upozornění odběratelům, kteří jsou v prodlení s placením podle sjednaného způsobu úhrady vodného a stočného po dobu delší než 30 dnů, že je nucena v souladu s čl. VII odst. 1 písm. g) smlouvy a v souladu s §9 odst. 6 písm. g) zákona o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu přerušit těmto klientům dodávku vody.

Cena a kvalita vody je v Trnové hlavním tématem už řadu let.

I kvůli tomu, že původně měl kdysi soukromý investor předat vodárenskou infrastrukturu obci. To se ale nestalo a samospráva teď kvůli tomu podala trestní oznámení. A vodárenskou firmu už kvůli vysoké ceně na podnět obce prošetřuje i Generální finanční ředitelství.

Aktualizace 14.7.2015:
Zastupitelé Trnové u Prahy podali trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli špatné kvalitě pitné vody v obci. ČTK to řekl starosta Štefan Moravčík. Kvůli překročení mikrobiologických i biologických ukazatelů se voda z vodovodu nesmí od 12. června 2015 používat k pití, vaření ani umývání.
Hejtman Miloš Petera (ČSSD) dnes v souvislosti se situací v Trnové uvedl, že kraj vyzve společnosti provozující na jeho území vodovodní infrastrukturu, aby ho informovaly o zabezpečení zdrojů pitné vody. hejtman za ne úplně šťastnou považuje privatizaci vodohospodářského majetku v 90. letech. "Domnívám se, že tyto excesy mohou být i na jiných místech," řekl hejtman pro ČTK.

 
 
Reklama