Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cena vody v roce 2012

Cca 1/3 finančních prostředků vybraných na vodném a stočném přímo či nepřímo do státního rozpočtu.

Dle údajů Českého statistického úřadu o spotřebním koši nejvíce peněz utratíme za bydlení a záležitosti kolem něj a samozřejmě za potraviny. Za vodné pak v Praze utratíme jen jedno celé procento, za stočné dokonce jen dvě desetiny procenta (zatímco za tabák a alkoholické nápoje jsme schopni utratit dohromady celých 7%). Ve zbytku ČR pak lidé za vodné a stočné utratí zhruba 1,5 %.

V ekonomické teorii termín "spotřební koš" představuje modelovou spotřebu průměrné domácnosti. Obsahuje několik set položek, které jsou agregovány do 12-ti skupin (např. odívání, potraviny, doprava, rekreace atd.), přičemž jednotlivým položkám je určena váha podle jejich zastoupení ve výdajích průměrné domácnosti. Spotřební koš tak představuje reprezentativní skupinu statků, na jejichž základě je počítána cenová hladina.

Zvyšování cen ve vybraných lokalitách 2012

Vodovody a kanalizace Pardubice zvýší cenu za metr krychlový ze 70,9 na 77,1 koruny. "Nová cena zahrnuje kromě změny DPH i předpokládanou výši inflace a nutné náklady na opravy a rozvoj vodohospodářské infrastruktury," uvedlo ve svém prohlášení představenstvo společnosti. Cena vody v této lokalitě podrobněji.

Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech (VSOZČ) se dnes dohodlo na zvýšení průměrné ceny vodného a stočného pro rok 2012 ze současných 61,44 koruny na 68,62 koruny za jeden metr krychlový. Cena vody v této lokalitě podrobněji.

Společnost Vodovody a kanalizace Náchod (VAK) zdraží od 1. ledna 2012 vodné a stočné v průměru o devět procent na celkových 65,36 koruny za metr krychlový dodané a odkanalizované vody. Cena vody v této lokalitě podrobněji.

Za pitnou vodu zaplatí lidé na Chebsku od nového roku 39,33 Kč/m3, tedy meziročně o 1,38 Kč více. Cenu v tomto případě zvedl pouze nárůst daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent. Za vodu vypouštěnou do kanalizace uhradí lidé příští rok 35,34 Kč/m3. V tomto případě jde o zvýšení o 3,44 Kč/m3. Chevak čeká, že se spotřeba vody příští rok sníží asi o 2,5 procenta ve srovnání s očekávanou skutečností letošního roku. Cena vody v této lokalitě podrobněji.

Cca 1/3 finančních prostředků vybraných na vodném a stočném přímo či nepřímo do státního rozpočtu

  • prostřednictvím růstu daní, plateb za podzemní i povrchovou vodu, kterou úpravny vody odebírají, poplatky za vypouštění odpadních vod, daně z nemovitostí, ale i prostřednictvím plateb za takzvané zábory pozemků, na nichž provádějí vodohospodářské společnosti údržbu vodovodních řadů.

Z provozních nákladů jde především o elektrickou energii, pohonné hmoty, poplatky za surovou vodu, kde jsou ovšem výrazné regionální rozdíly.
Cenu vodného a stočného ovlivňuje i zákonná povinnost vlastníků plnit plán financování obnovy vodohospodářského majetku a každoročně vytvářet zdroje potřebné na obnovu vodohospodářské infrastruktury. V souvislosti s tím dochází k navyšování nájemného pro provozovatele infrastruktury.
Dalšími důvody, které v některých případech vedly ke zvýšení ceny, jsou úroky z poskytnutých úvěrů, zvýšení odpisů při zařazení investic do používání, nárůst nákladů na opravy vodohospodářského majetku, vyšší cena za likvidaci odpadů nebo růst cen nákladů na používané chemikálie. Dalším podstatným vlivem na růst cen vodného a stočného je inflace.
V cenotvorbě je také nutné zdůraznit specifikum oboru vodárenství. Pro subjekty zabývající se výrobou a distribucí vody je společné, že ceny vodného a stočného ovlivňuje vysoký podíl fixních nákladů (70 až 80 %).

 
 
Reklama