Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

VSOZČ zvedlo pro příští rok cenu vodného a stočného na 68,62 Kč

Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech (VSOZČ) se dnes dohodlo na zvýšení průměrné ceny vodného a stočného pro rok 2012 ze současných 61,44 koruny na 68,62 koruny za jeden metr krychlový.


Průměrný spotřebitel v domácnosti v roce 2012 zaplatí za vodné a stočné zhruba o 240 Kč více než v roce 2011. Cena se týká 88 měst a obcí z Karlovarského, Plzeňského, Ústeckého a Středočeského kraje, které jsou členy VSOZČ, sdělila ČTK Věra Štafflová ze společnosti Vodárny a kanalizace Karlovy Vary.

I přes navýšení zůstává průměrná cena vody včetně DPH pro členy VSOZČ pod hranicí 70 korun. Může se tak srovnávat s cenami ve velkých městech, což je vzhledem k daleko vyšším fixním nákladům při hustotě osídlení a rozsahu sítí v tomto regionu pozitivní stav, poznamenal předseda sdružení Josef Hora. "I při porovnání s okolními regiony zůstává tato cena pořád výrazně nižší. Přitom se daří investovat každý rok do obnovy a rozvoje vodohospodářské infrastruktury mezi 100 až 200 miliony korun," uvedl Hora.

Zvýšení ceny vodného a stočného podle Antonína Jágla, ředitele Vodáren a kanalizací Karlovy Vary, které majetek VSOZČ spravuje, ovlivňují především rostoucí náklady. Ať už jde o cenu elektřiny, surové vody nebo dopravy. K tomu je třeba přičíst zvyšující se náklady na nutnou obnovu všech zařízení. "Požadavky Evropské komise, zapracované do cenového vzorce pro výpočet vodného a stočného, míří k samofinancování obnovy a rozvoje infrastruktury bez dotací," poznamenal Jágl.

Cenu vodného a stočného už zvýšila i společnost Chevak Cheb. A to ze 69,85 koruny asi o sedm procent na 74,67 koruny za jeden metr krychlový. Chevak čeká, že se spotřeba vody příští rok sníží asi o 2,5 procenta ve srovnání s očekávanou skutečností letošního roku. Na Sokolovsku vodné a stočné podraží o 7,3 procenta zhruba na 84,7 Kč/m3.

 
 
Reklama