Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Karlovarském kraji zvýší vodárenské firmy cenu vody až o 9 pct

V Karlovarském kraji vodárenské firmy od roku 2012 patrně zvednou cenu za vodu až o devět procent. V Karlovarském kraji vodárenské firmy od roku 2012 patrně zvednou cenu za vodu až o devět procent.


U Vodáren a kanalizací Karlovy Vary je navržen růst o 8,8 pct, u Vodohospodářské společnosti Sokolov zvýšení kolem sedmi procent. U těchto dvou firem však ještě ceny neschválily valné hromady vodohospodářských sdružení, zjistila ČTK.

Za pitnou vodu zaplatí lidé na Chebsku od nového roku 39,33 Kč/m3, tedy meziročně o 1,38 Kč více. Cenu v tomto případě zvedl pouze nárůst daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent. Za vodu vypouštěnou do kanalizace uhradí lidé příští rok 35,34 Kč/m3. V tomto případě jde o zvýšení o 3,44 Kč/m3. Chevak čeká, že se spotřeba vody příští rok sníží asi o 2,5 procenta ve srovnání s očekávanou skutečností letošního roku.

Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech bude ceny navržené správcem svého majetku, tedy Vodárnami a kanalizacemi Karlovy Vary (VaK), schvalovat 20. prosince. Zvýšení vodného a stočného navrhuje VaK o 8,8 procenta. To by znamenalo, že by se současná cena 61,44 Kč/m3 mohla navýšit od příštího roku o přibližně 5,4 Kč/m3. Hlavním důvodem zdražení je trvalý pokles odběru vody domácnostmi a růst cen energií.

Vodohospodářské sdružení měst a obcí Sokolovska se bude cenou vody pro příští rok zabývat 16. prosince a nejčastěji se v této souvislosti hovoří o zvýšení kolem sedmi procent. V letošním roce byl vodné a stočné celkem 74,35 koruny, což bylo nejvíce v regionu. Pokud by došlo ke zvýšení o sedm procent, dostala by se tady cena už téměř k 80 korunám za metr krychlový.

 
 
Reklama