Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plánujete nákup ohřívače vody? Ariston přináší několik dobrých rad

Je čas na výměnu elektrického ohřívače vody? Jak vybrat ten správný a kam ho umístit? K tradičnímu kulatému bojleru již existují ploché varianty se zaoblenými hranami, které jsou kompaktní, praktické, energeticky úspornější a navíc designové. Zásobníkové ohřívače Velis, Velis Plus a Velis Inox můžete nainstalovat svisle nebo vodorovně, navíc tvarem a hloubkou jen 27 cm ušetří hodně místa.

Omezte tepelné ztráty

Ohřívač vody je třeba instalovat tak, aby byl co nejblíže kohoutkům. Pokud teplá voda musí běžet dlouhým systémem trubek, než se dostane k cíli, tepelné ztráty jsou značné. „Hrozí zejména tehdy, pokud máte koupelnu a kuchyň na opačných koncích bytu a ohřívač někde mezi nimi,“ říká Ivan Talába, Service Manager společnosti Ariston Thermo. „V tom případě se vyplatí investice do druhého spotřebiče. V kuchyni většinou postačí některý z malých ohřívačů, které mají zásobník na deset, patnáct či třicet litrů a v této situaci představují ideální řešení.“ A ještě něco – nenastavujte zbytečně vysokou teplotu vody. Čím bude vyšší, tím větší budou i tepelné ztráty. Nejekonomičtější je pro použití v kuchyni nastavit na ohřívači teplotu na 60 °C.

Prostor pro ohřívač

 
Zásobníkový ohřívač vody Ariston Velis a ukázka jeho variabilního umístění v rámci daných dispozic prostoru.
Zásobníkový ohřívač vody Ariston Velis a ukázka jeho variabilního umístění v rámci daných dispozic prostoru.
Plochý designový zásobníkový ohřívač vody Ariston Velis vhodně doplní moderní interiéry.
Plochý designový zásobníkový ohřívač vody Ariston Velis vhodně doplní moderní interiéry.

Potřebujete ho méně než dřív – k tradičnímu kulatému bojleru nyní existují ploché varianty se zaoblenými hranami, které jsou kompaktní, praktické, energeticky úspornější a navíc designové.

Produktová řada Ariston Velis z dílny italského designéra Umberta Palerma zahrnuje tři varianty zásobníkových plochých ohřívačů s hloubkou jen 27 cm. Lze je namontovat na zeď ve svislé i vodorovné poloze.
Produktová řada Ariston Velis z dílny italského designéra Umberta Palerma zahrnuje tři varianty zásobníkových plochých ohřívačů s hloubkou jen 27 cm. Lze je namontovat na zeď ve svislé i vodorovné poloze.

Produktovou řadu Ariston Velis z dílny italského designéra Umberta Palerma tvoří zásobníkové ohřívače Velis, Velis Plus a Velis Inox. Všechny tři můžete dokonce nainstalovat nejen svisle, ale i vodorovně, tj. přesně podle vašich prostorových možností nebo představ. Svým tvarem a hloubkou jen 27 cm ušetří hodně místa, nebudou vyčnívat zbytečně do prostoru a díky jejich vzhledu je nebudete ani schovávat za zástěnu. Umístit je můžete v koupelně třeba i nad dveře, ale bezpečná je i montáž nad vanou.

Jak je to s napájením

Jaká je nejlevnější energie? Ta, kterou nespotřebujete. Hitem minulých desetiletí bylo spínání přes HDO neboli noční proud. Moderní ohřívače vody však tuto výhodu relativizují. Horké vody, která se přes noc ohřála, ráno spotřebujete jen trochu, a zbytek pak bude v zásobníku celý den bez užitku chladnout. Večer, kdy zpravidla potřebujeme teplé vody nejvíc, ji už ohřívač nedohřeje, neboť bude čekat na noční proud. „Řešením jsou opět ohřívače Velis,“ uvádí Ivan Talába. „Jsou tak chytré, že díky funkci Eco během prvního týdne provozu ´pochopí´, jak to v domácnosti chodí. Zaznamenají, kdy všichni vstávají a potřebují vodu na čištění zubů, sprchování a podobně, kdy odejdou za svými povinnostmi, a tím pádem teplou vodu nečerpají, a kdy se zase vracejí a spotřeba teplé vody roste. Na základě zkušeností se tyto ohřívače po týdnu samy naprogramují tak, aby ohřívaly vodu s maximální efektivitou s ohledem na váš denní režim, čímž snižují spotřebu energie. Pokud přijdete domů v nečekanou hodinu, nemusíte se obávat, že nebudete mít teplou vodu. Pro případ odběru mimo obvyklý čas udržují zásobu teplé vody o teplotě 45 °C.“

Navíc specifické řešení dvou oddělených zásobníků u řady Ariston Velis umožňuje zkrátit dobu ohřevu vody a vy si tak můžete dopřát sprchu rychleji v porovnání s klasickými ohřívači.

Pro velké i malé rodiny

Možná nejdůležitějším hlediskem pro výběr ideálního ohřívače vody je počet členů domácnosti. Ariston nabízí velké ohřívače se zásobníkem na 50, 80 a 100 litrů teplé vody. „Obecně se uvádí spotřeba 50 litrů na osobu, ale každý z nás má v tomto ohledu jiné návyky, takže je to velmi individuální,“ upozorňuje Ivan Talába. „S chytrým ohřívačem s funkcí Eco je stolitrový zásobník zcela dostačující. Pokud ho kvůli minimalizaci tepelných ztrát zkombinujete s malým ohřívačem v kuchyni, pokryjí oba ohřívače spotřebu domácnosti naprosto spolehlivě a ekonomicky.“

V ohřívačích vody Ariston se snoubí nové technologie, italský design a dlouholeté zkušenosti. Vývojem a výrobou těchto spotřebičů se firma zabývá od roku 1960 a značku Ariston nese každý třetí ohřívač vody na světě. Více informací na www.aristonvelis.cz.

TIPY na ohřívače

Ohřívač Ariston Velis Plus se stříbřitým, matně lesklým pláštěm představuje v interiéru zajímavý designový prvek. Snadno se ovládá díky LCD displeji s možností programování ohřevu a digitální regulací teploty.Ohřívač Ariston Velis Plus se stříbřitým, matně lesklým pláštěm představuje v interiéru zajímavý designový prvek. Snadno se ovládá díky LCD displeji s možností programování ohřevu a digitální regulací teploty.Ohřívač Ariston Velis Plus se stříbřitým, matně lesklým pláštěm představuje v interiéru zajímavý designový prvek. Snadno se ovládá díky LCD displeji s možností programování ohřevu a digitální regulací teploty.Ohřívač Ariston Velis Plus se stříbřitým, matně lesklým pláštěm představuje v interiéru zajímavý designový prvek. Snadno se ovládá díky LCD displeji s možností programování ohřevu a digitální regulací teploty.

Produktová řada Ariston Velis z dílny italského designéra Umberta Palerma zahrnuje tři varianty zásobníkových plochých ohřívačů s hloubkou jen 27 cm. Preferujete-li futuristický design, zvolte Velis Plus (pořizovací cena od 8 264 Kč včetně DPH). Jeho stříbřitý, matně lesklý plášť představuje v interiéru zajímavý designový prvek. Snadno se ovládá díky LCD displeji s možností programování ohřevu a digitální regulací teploty.

 
K ovládání ohřívače Ariston Velis Inox slouží přehledný panel s tlačítky pro nastavení teploty a s indikací zvolené teploty LED diodami. Model Velis Inox je vybaven unikátním systémem dvou nádrží pro maximálně efektivní ohřev vody v nerezovém provedení.K ovládání ohřívače Ariston Velis Inox slouží přehledný panel s tlačítky pro nastavení teploty a s indikací zvolené teploty LED diodami. Model Velis Inox je vybaven unikátním systémem dvou nádrží pro maximálně efektivní ohřev vody v nerezovém provedení.
K ovládání ohřívače Ariston Velis Inox slouží přehledný panel s tlačítky pro nastavení teploty a s indikací zvolené teploty LED diodami. Model Velis Inox je vybaven unikátním systémem dvou nádrží pro maximálně efektivní ohřev vody v nerezovém provedení.

K ovládání ohřívače Velis Inox (pořizovací cena od 9 305 Kč včetně DPH) pak slouží přehledný panel s tlačítky pro nastavení teploty a s indikací zvolené teploty LED diodami. Model Velis Inox je vybaven unikátním systémem dvou nádrží pro maximálně efektivní ohřev vody v nerezovém provedení. Základní model Velis (pořizovací cena od 7 175 Kč včetně DPH) s bílým opláštěním lze stejně jako ostatní dva modely instalovat na stěnu ve svislé i vodorovné poloze.

 
Pokud vás prostor nijak nelimituje a jste stále zastánci klasiky, zvolte kulatý zásobníkový ohřívač Ariston Pro R. Jeho hlavní výhodou je jednoduché řešení a regulace teploty pomocí otočného termostatu.
Pokud vás prostor nijak nelimituje a jste stále zastánci klasiky, zvolte kulatý zásobníkový ohřívač Ariston Pro R. Jeho hlavní výhodou je jednoduché řešení a regulace teploty pomocí otočného termostatu.

Pokud vás prostor nijak nelimituje a jste stále zastánci klasiky, zvolte kulatý zásobníkový ohřívač Pro R (pořizovací cena od 4 550 Kč včetně DPH). Jeho hlavní výhodou je jednoduché řešení a regulace teploty pomocí otočného termostatu. Ocelová nádrž s titanovým smaltem je navržena pro dlouhou životnost a v nabídce je v široké škále velikostí – 50, 80, 100, 120 a 160 l.

Moderní technologie s důrazem na co největší energetické úspory a tedy i šetrný přístup k životnímu prostředí se promítly do ohřívače vody na bázi tepelného čerpadla Nuos Evo (závěsné, pořizovací cena od 29 996 Kč včetně DPH) s objemem 80 a 100 l a Nuos (stacionární varianta, pořizovací cena od 54 511 Kč včetně DPH). Obě varianty fungují na bázi vzduch – voda a ročně uspoří v rodinném domě i několik tisíc korun za ohřev vody a vytápění.

 
Moderní technologie s důrazem na co největší energetické úspory a tedy i šetrný přístup k životnímu prostředí se promítly do ohřívače vody na bázi tepelného čerpadla Ariston Nuos Evo. Na obrázku závěsná varianta.Moderní technologie s důrazem na co největší energetické úspory a tedy i šetrný přístup k životnímu prostředí se promítly do ohřívače vody na bázi tepelného čerpadla Ariston Nuos Evo. Na obrázku závěsná varianta.Moderní technologie s důrazem na co největší energetické úspory a tedy i šetrný přístup k životnímu prostředí se promítly do ohřívače vody na bázi tepelného čerpadla Ariston Nuos Evo. Na obrázku závěsná varianta.
Stacionární tepelné čerpadlo Ariston Nuos funguje na bázi vzduch-voda a ročně uspoří v rodinném domě i několik tisíc korun za ohřev vody a vytápění.
Stacionární tepelné čerpadlo Ariston Nuos funguje na bázi vzduch-voda a ročně uspoří v rodinném domě i několik tisíc korun za ohřev vody a vytápění.
 

Servis výrobků je zajištěn prostřednictvím široké sítě servisních partnerů. Nejbližší prodejce a informace o kompletním programu výrobků Ariston najdete na www.ariston.com.


Ariston Thermo CZ s.r.o.
logo Ariston Thermo CZ s.r.o.

Ariston je globálním odborníkem v oblasti ohřevu vody a vytápění. Nabízí lidem po celém světě výrobky s italským designem, které jsou efektivním a vysoce kvalitním řešením pro jejich pohodlí.