Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mladší sestra systému S.A.W.E.R. se jmenuje MAGDA

UCEEB vyvíjí mobilní autonomní zařízení, které by se mělo vejít na korbu běžné dodávky a v pouštním prostředí fungovat jako nouzový zdroj vody ze vzdušné vlhkosti.

Veřejnosti se představí v únoru 2021 na světové výstavě EXPO v Dubaji.

Vloni tým mladých vědců z ČVUT UCEEB otestoval výkonové charakteristiky jednotlivých komponent zařízení. Poté provedl celoroční simulace pro pouštní klimatické podmínky. Na základě jejich výsledků sestavil v závěru roku 2019 první zkušební prototyp a zahájil jeho testování v laboratorních podmínkách.

V současné době finišují přípravy na podání dvou patentových přihlášek, tím však práce na vývoji zdaleka neskončí. Během letoška bude nutné na základě výsledků testů vytvořit konečnou verzi zařízení a vyzkoušet ji v reálném pouštním prostředí. Tvůrci očekávají, že MAGDA bude ve své finální podobě produkovat zhruba 10 litrů vody denně a rozměry jednotky nepřekročí 1 x 1 x 2 m.

Jméno MAGDA je zkratkou anglického označení Mobile Autonomous Water Generator from Desert Air. Myšlenka na její vznik navázala na vývoj podstatně většího systému pro získávání vody ze vzduchu s názvem S.A.W.E.R., jehož první prototyp v roce 2019 úspěšně prošel zkušebním provozem v reálném pouštním prostředí. Získané zkušenosti byly využity při návrhu a výrobě druhé verze zařízení určené pro český národní pavilon na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji.

Více informací: marketing@uceeb.cz.

 
 
Reklama