Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Chladicí věže jako zdroj bakterie Legionella pneumophila

Chladicí věže jsou nápadnou součástí tepelných a jaderných elektráren, ale i dalších průmyslových provozů. Prostřednictvím studeného vzduchu nebo cirkulující kapaliny je zde chlazena voda na požadovanou teplotu. Během procesu chlazení se z věží část vody odpaří a vznikne aerosol, který je vidět nad věží jako zkondenzovaná vodní pára.

Na vnitřním vlhkém povrchu těchto věží se mohou množit různé mikroorganismy. Prostředí mikrokapiček vody i smáčené povrchy vytváří příznivé mikroklima pro růst mnoha jednobuněčných i mnohobuněčných organismů ‒ bakterií, řas a hub a mohou například představovat významný zdroj infekce bakterií rodu Legionella.

Legionella pneumophila ‒ nebezpečný patogen

Bakterie Legionella pneumophila způsobuje onemocnění zvané legionářská nemoc (legionelóza), mezi příznaky onemocnění patří horečka, bolesti svalů a dýchací obtíže. Člověk se zpravidla nakazí prostřednictvím kapének. Těžké formy nemoci obvykle doprovází zápal plic, protože Legionella proniká dovnitř buněk hostitele, kde se množí a má na ně devastující účinek.

Ilustrace Legionell
Ilustrace Legionell

Pontiacká horečka, lehčí forma nemoci, je bez respiračních problémů a symptomy se podobá chřipce. Inkubační doba onemocnění legionelózou je 2 až deset dní, úmrtnost se pohybuje mezi 5 až 10 %, přičemž největší riziko představuje pro lidi starší a také ty, kdož mají sníženou imunitu. Onemocnění se léčí pomocí antibiotik.

V přírodě se Legionella vyskytuje v povrchových vodách, úspěšně se však adaptovala na systémy vytvořené člověkem. Životu příznivé prostředí pro ni představují všechna zařízení, kde cirkuluje voda. Ideální rozmezí teplot pro Legionellu je 20–45 °C. Nakazit se legionelózou je možné ve sprchách, vířivkách nebo i bazénech. Dalším častým zdrojem infekce jsou vedle rezervoárů vody klimatizační systémy.

Jak zamezit šíření Legionelly z chladicích věží

Chladicí věže jsou součástí areálů různých výrobních a zpracovatelských provozů a mohou představovat významný zdroj infekce bakterií rodu Legionella. Nakazit se mohou nejen zaměstnanci, ale i obyvatelé v přilehlých oblastech, neboť Legionelly unášené kapičkami aerosolu se mohou dostat do poměrně velkých vzdáleností od samotné chladicí věže.

Hlavním pilířem v boji proti šíření Legionelly je prevence. Prohlídky v rámci pravidelných technických revizí vyžadují monitorování nejen vnitřních prostorů věží, ale také jejich stěn a veškerých souvisejících zařízení. Součástí komplexů pro chlazení vody jsou kromě věží také kondenzátory, výměníky tepla, potrubí nebo čerpadla.


Cílem preventivních zásahů je eliminace všech bakterií, které se v chladicím systému mohou nacházet. Nezbytné je pravidelné chemické, případně manuální odstraňování nánosů koroze, minerálních inkrustů a kalů, jejichž opětovné tvorbě je možno zamezit dávkováním inhibitorů koroze do cirkulující chladící vody.

Voda, kterou se plní chladicí okruhy, by před použitím měla být upravená a je doporučeno pravidelně kontrolovat například i obsah železa. Kromě zvýšeného rizika koroze je železo prvkem, který Legionella potřebuje ke svému růstu.

Také usazený kal a vodní kámen představují pro Legionellu zdroj živin a opěrnou půdu k přichycení. Vytváří příznivé prostředí pro tvorbu biofilmů (šlemovitých povlaků, ve kterých bakterie snáze přežívají). Vrstvy biofilmu ucpávají rozvody vody, urychlují korozi potrubí a jednoznačně zhoršují přestup tepla. Aby se zamezilo šíření a růstu biofilmů, přidávají se do vody surfaktanty, které biofilm naruší a následně do něj lépe pronikají biocidní látky.


Dalším vhodným nástrojem pro prevenci šíření Legionell je udržování nepřetržitého provozu. Jakákoliv stagnace či odstávka může vést k rozmnožování škodlivých mikroorganismů. I množství aerosolu, které z chladicí věže odchází, se reguluje. Příliš velká koncentrace kapének je nežádoucí.

Základem preventivních opatření je pravidelné testování vody a sledování přítomnosti legionelly. Vzorky se odebírají z nádrže věží a z cirkulační vody.

Na přítomnost legionelly se chladicí okruhy a doprovodná zařízení testují také před uvedením do provozu, při odstávkách, rekonstrukcích, výměnách stavebních prvků nebo při nepříznivém výsledku jiného mikrobiologického rozboru.

Nejen vzorky vody, ale také sedimentů jsou odesílány do akreditované laboratoře, která provede kultivaci na speciálním živném médiu. V případě zjištění přítomnosti Legionelly se zařízení a rozvodné sítě dezinfikují prostředky na bázi chlóru, bromu nebo velmi efektivního chlordioxidu. Preventivní dezinfekce prostoru věží a všech rozvodů by se zpravidla měla provádět dvakrát za rok.

Kontinuální dezinfekce vody

Někdy se i v řádně navrženém a správně ošetřovaném vodovodním systému Legionella objeví. Občasným odstávkám se nelze vyvarovat. Proto je nutná dezinfekce vody. Po odstávkách se doporučuje šoková dezinfekce vody v okruhu, kdy se do systému přídávají vyšší dávky biocidních prostředků a dále se pokračuje s kontinuální dezinfekcí, která zajistí zdravotně nezávadnou vodu.

Závěr

Chladicí věže představují významný rezervoár bakterie Legionella pneumophila, která způsobuje závažná onemocnění. Odhaduje se, že Legionella se vyskytuje téměř v každé druhé chladicí věži. Proto je důležité osídlení Legionellou předcházet, vytvořit plán údržby a sanitace věží i jejich konstrukčních prvků.

Základem eliminace Legionelly je minimalizace koroze, pravidelné odstraňování úsad a kontrola vody na přítomnost dalších mikroorganismů. Je nutné provádět pravidelnou dezinfekci vody, chemickou, tepelnou nebo obě zároveň.

Onemocnění legionellózou z chladicích věží není vzácností, tudíž je nezbytné v případě zjištění přítomnosti bakterie přijmout opatření, aby se zabránilo jejímu dalšímu šíření.


EuroClean, s.r.o.
logo EuroClean, s.r.o.

Úprava vody a problémy spojené s úpravou a filtrací vody. EuroClean se specializuje na projekce, výrobu a dodávky technologických celků řešících nestandardní problémy investorů s vodou a vodním hospodářstvím.