Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Značka DZD – to nejsou jen elektrické bojlery

I akumulační zásobníky pro přípravu teplé vody se digitalizují. Přibývají přesnější a chytré regulace, funkce zvyšující bezpečnost provozu a snižující náklady. V případě Družstevních závodů Dražice-strojírna s.r.o. je zásadní novinkou i rozšíření sortimentu o tepelná čerpadla a klimatizace.

Po spuštění videa se přehraje příslušný rozhovor

Značka DZD, respektive společnost Družstevní závody Dražice-strojírna s.r.o., dodává na český trh poměrně široký sortiment výrobků. Z kdysi dominantních elektrických zásobníků pro přípravu teplé vody, bojlerů, pro domácnosti se rozšířil na akumulační nádoby, prvky pro využití fotovoltaických systémů k ohřevu vody, tepelná čerpadla a klimatizace. I to je jeden z důvodů růstu obchodního obratu společnosti, který v roce 2019 dosáhl téměř 1,7 mld. korun a příznivě se vyvíjí i přes současná protipandemická opatření.

Za příznivým vývojem obchodního obratu stojí neustálé zlepšování nabízených výrobků. Například v oblasti zásobníků pro přípravu vody jde o zavedení nového tvaru, oblého kvádru, nebo u menších typů plochého válce, které se lépe hodí k moderním interiérům koupelen, a navíc mají i nové funkce.

Například elektronický systém řízení nabíjení zásobníku, který snižuje spotřebu elektřiny v závislosti na chování domácnosti, případně umožňující využití vlastní elektrické energie z fotovoltaického systému na střeše domu. Nebo že s přechodem na nový tvar svislého kvádru s oblými rohy bylo spojeno zlepšení tepelné izolace a snížení tepelných ztrát zásobníku, tedy úspora elektrické energie.

Indikátor teploty vody v zásobníku je nyní v některých typech nahrazen elektronicky pracujícím teploměrem, který na rozdíl od indikátoru ukazuje přesnou hodnotu.

Velmi užitečnou funkci zavádí zařízení flow meter. Pokud provozovatel zásobníkového ohřívače nevěnuje dostatečnou pozornost kontrole funkce pojistného tlakového ventilu, může se stát, že ventil přestane být těsný a umožní odtok vody. Typicky se tento stav může stát v případě, že pitná voda je tvrdá, v zásobníku se tvoří usazeniny, a ty se následně dostanou do pojistného ventilu, mezi kuželku a sedlo ventilu. Ten pak není schopen dokonale uzavřít. I malé, ale trvale protékající množství vody, se projeví zbytečně velkými finančními ztrátami. Za rok může jít o desítky kubických metrů vody, nejen studené, ale i částečně již ohřáté.

Začlenění společnosti Družstevní závody Dražice-strojírna s.r.o. do skupiny NIBE umožnilo nabízený sortiment výrobků obohatit o tepelná čerpadla a klimatizace, které na českém trhu vhodně doplňují nabídku značky NIBE.

Jedním z pilířů, o který se opírá důvěra a zájem zákazníků o výrobky DZD, jsou osobní kontakty. Do obvyklého stavu pořádání výstav, veletrhů, seminářů zasáhla pandemická situace. „Tato omezení značně ovlivňují naše aktivity, a proto musíme volit jiná řešení,“ doplnil Jaroslav Oliva. „Ale nejsme v tom sami, takže i zde se ukáže, kteří výrobci a dodavatelé se s nepřízní doby dokážou lépe vyrovnat.

 
 
Reklama