Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Requiem na zdražování

S vodou je to zajímavé. Po listopadu 1989 jsme s jistým pochopením přijali myšlenku, že voda, která stála v roce 1990 osmdesát haléřů za kubík, je výrobně silně pod náklady. Zdražilo se. Zároveň jsme si vyslechli i morální odůvodnění, že se vodou plýtvá.

Doba pokročila a my jsme přehodnotili své rozpustilé hygienické návyky a šetřili. Ukázalo se, že to nestačí, výroba se díky zastaralým trubkám a technologiím stále nevyplácí. Navíc zdražovaly vstupy. Zdražilo se zas a šetřilo se dál. Utáhli jsme nádržky na záchodech, které už bez toho splachovaly spíše díky síle gravitace, někteří se přestali i holit. Pak ale přišla velká rána: šetřili jsme tak hodně a tak poctivě a urputně, že odběr vody o hodně poklesl a tak málo vody se za ty peníze vodárnám nevyplatilo vyrábět. Zdražilo se.

No a co jsme mohli dělat, šetřili jsme dál, protože pořád je lepší kupovat draze a platit co možná nejméně, než kupovat draze a ještě k tomu platit hodně. A to se šířily zvěsti, že cíl je platit jako ve Francii - 100 Kč za kubík pitné vody.

Méně nebo více?

Začali jsme tedy chytat dešťovou vodu na zalévání s tím, že to na Západě dělají už dávno. Kupovat ultra úsporné pračky a myčky, přibylo fousáčů a naplno se rozběhl prodej papírových plen – náš domácí svět začal poprvé ve své novodobé historii trpět nedostatkem z nadbytku. Bloger Pavel Herman na idnes.cz napsal, že cena vody od roku 1990 do roku 2013 zdražila stonásobně. Za průměrnou mzdu jste v roce 1990 zakoupili 4 100 kubíků vody. V roce 2013 to už bylo 324 kubíků vody.

HWAT – komfort, úspora, ekologie.
HWAT – komfort, úspora, ekologie.
Inteligentní samoregulační kabel Raychem HWAT zajistí stálou požadovanou teplotu vody. Spoří energii i vodu.
Inteligentní samoregulační kabel Raychem HWAT zajistí stálou požadovanou teplotu vody. Spoří energii i vodu.

Requiem na zdražování

Zdálo by se, že už není kde brát – leda bychom oprášili kadibudky, což už mnozí na venkově stejně udělali, jedli z papíru a chodili se koupat po známých. Nebudete mi věřit, ale právě v této kritické a pro hygienu národa zlomové chvíli se objevilo technické řešení. Jmenuje se HWAT a přišla s ním firma Raychem.

Nejde o návod jak ještě více křečovitě šetřit vodou - i nadále se budeme sprchovat a mýt se! Vtip je v tom, že jednotrubkový systém HWAT, skládající se z inteligentního samoregulačního kabelu a izolace, dokáže geniálně jednoduchým a přitom velmi účinným dohřevem teplé vody v jednom potrubí ušetřit majlant. Jedna trubka bez nutnosti oběhového čerpadla zaručuje úsporu místa, úsporu provozních nákladů, technických problémů a bezúdržbový provoz – takový ten vodárenský sen panelového či bytového domu. Systém je přitom zárukou toho, že se váš každodenní komfort zlepší a zároveň ušetříte na vodě: teplá voda je k dispozici hned po otočení kohoutkem, nemusíte odtáčet. Sníží se vám provozní náklady na energie – to vám, řečeno s trochou obraznosti, zaplatí i zdražování vody. Pro vaši představu je to pro středně velký hotýlek roční úspora vody zhruba velikosti plaveckého bazénu. A to všichni splachují, koupou se a určitě se tajně holí pod tekoucí vodou.

Úspory tohoto revolučního patentu se synergicky projevují ještě i v mnoha dalších oblastech, ale pokud někoho z vás zaujala informace, že i z takových tragicko-komických situací našeho malého rybníčku existuje řešení, nechť si o systému HWAT přečte na internetu. Bude překvapen a mile potěšen.

Cirkulační systém - dvojnásobné množství potrubí a tepelných ztrát.
Cirkulační systém - dvojnásobné množství potrubí a tepelných ztrát.
Systém HWAT - pouze jedno potrubí s topným kabelem.
Systém HWAT - pouze jedno potrubí s topným kabelem.


Raychem topné systémy
logo Raychem topné systémy

Elektrické topné systémy. Vynálezce samoregulační technologie. Úsporné elektrické podlahové topení, ochrana okapů a svodů, venkovních ploch a potrubí. Detekce úniku kapalin s mimořádnou přesností. HWAT - Energeticky a ekonomicky úsporný systém pro ...