Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak zajistit pevné a bezpečné spoje vodovodních rozvodů

Životnost, bezpečnost, cena a náročnost montáže jsou čtyři hlavní kritéria výběru vodovodního potrubního systému. Ať už zákazník zvolí jakékoliv potrubí, při instalaci je potřeba dbát na výslednou kvalitu spojů. Tu ověří a zaručí bezpečný způsob testování.

Plastové potrubní systémy se v posledním desetiletí staly preferovanou volbou při rekonstrukcích či realizacích vnitřních rozvodů vody i topení. Důvodů je přitom hned několik: mají nižší hmotnost, lze je jednoduše a rychle montovat, jsou odolné, mají dlouhou životnost, nedochází v nich v takové míře k usazování nečistot a vodního kamene, nemají žádný negativní vliv na kvalitu vody a splňují i ty nejpřísnější hygienické normy. Důležitým argumentem je pak i ekologičnost a recyklovatelnost.

Existuje hned několik materiálových možností. Asi nejčastěji se aktuálně využívá polyfúzně svařovaný systém z polypropylenu (PP-R), anebo jeho varianty z polypropylenu čtvrté generace, PP-RCT. Ten propůjčuje trubkám a tvarovkám mimořádnou pevnost a odolnost, díky čemuž je možné pro stejné aplikace použít trubky a tvarovky se slabší tloušťkou stěny, než mají trubky z PP-R.


K dispozici jsou celoplastové jednovrstvé trubky i vícevrstvé trubky, které přinášejí ještě větší tlakovou odolnost při vyšších teplotách a výrazně menší teplotní délkovou roztažnost než celoplastové trubky. Velkou výhodou plastového potrubí z PP-R a PP-RCT je pak i jeho snadný způsob spojování. Toho se sice lidé někdy bojí, ale právě jednoduchým svarem, který se provádí polyfúzní svářečkou, lze rychle a jednoduše vytvořit spoj, který je pevný, stálý a věčný.

Výhody lisovaných systémů

Do popředí zájmu se v současné době dostávají také lisované systémy, které jsou tvořeny vícevrstvými trubkami typu PE-Xc/Al/ PE-HD a širokou škálou lisovaných tvarovek z plastu a kovu. Jejich základními výhodami jsou univerzální použití, rychlá a jednoduchá montáž a unikátní bezpečnostní systém. Ke spojování není potřeba používat nažhavenou svařovací techniku, díky čemuž je manipulace s nimi bezpečnější a rychlejší. Ve srovnání se svařováním se ušetří v závislosti na průměru trubky dokonce 30 až 50 % montážní doby. Díky systémům, jako je například lisovaný systém Wavin, je instalace jednodušší a rychlejší. Lisovací technika je přitom stejně všestranná, jako ta polypropylenová. Moderní lisovací systémy jsou určené pro instalace tlakových rozvodů pitné vody, teplé vody, ústředního a podlahového vytápění, stlačeného vzduchu a chlazení.




Nekvalitní spoje odhalí tlaková zkouška

Ať se rozhodnete pro jakoukoliv cestu, přesto nelze opomenout test těsnosti spojů. K nejrozšířenějším způsobům testování dnes patří tlaková zkouška vodou, ta s sebou ale může nést zdravotní riziko, o kterém se příliš nehovoří. Jde o šíření bakterie Legionella, která způsobuje tzv. legionářskou chorobu. Tato bakterie se může usadit v potrubí testovaném tlakem vody v případě, že po testu nedojde k úplnému vypuštění vody a vysušení potrubí. Bakterie se pak totiž v potrubí množí a člověka může infikovat například během pouhého sprchování. Že jde o poměrně častý jev svědčí i to, že v roce 2016 tato nemoc postihla 1,4 z každých 100 000 občanů EU, což je nejvyšší údaj, jaký kdy byl dosud v EU pozorován.

Lepší se v tomto ohledu proto zdá být tlaková zkouška vzduchem, u které je navíc možné přeskočit časově náročnou fázi vysoušení potrubního systému. Velkým pomocníkem pak mohou být při tomto testování tvarovky Wavin K5/M5, které disponují jedinečnou funkcí „acoustic leak alert“. Ta zaručí, že nezalisované anebo špatně provedené spoje budou bezpečně odhaleny, neboť při tlakové zkoušce vzduchem vydají akustický signál o síle až 80 dBA. Díky tomu lze snadno závadu lokalizovat, spoj opravit a předejít tím budoucím problémům a haváriím. Jedná se o vůbec první tvarovky s akustickou výstrahou na světě.

Testování tlakem vzduchu je rychlé, čisté a bezpečné, protože akustický signál je vydáván již při tlaku 0,15 baru. Tlakovou zkoušku lze provést i v zimním období bez rizika zamrznutí potrubí. Kromě toho již neexistuje závislost na včasných dodávkách vody na staveniště, testování spojů se totiž provede za pomocí jednoduchého vzduchového kompresoru.

Pískací tvarovky z plastu i mosazi přinášejí řadu výhod

Pískací lisovací tvarovky Wavin M5 a K5 jsou navrženy způsobem zaručujícím trvalé a těsné spojení, což umožňuje montáž instalace ve zdi a podlaze. Nabízí pevnost, odolnost a vysokou míru bezpečnosti a k dispozici jsou hned ve dvou materiálových provedeních. Řada Wavin M5 je vyrobena z kvalitní mosazi. Tvarovky Wavin K5 jsou pak z vysoce odolného plastu polyfenylsulfonu (PPSU). K základním vlastnostem tohoto plastu patří vysoká odolnost a pevnost při vysokých teplotách. Tvarovky Wavin M5 a K5 mají díky své konstrukci a většímu vnitřnímu průměru výrazně menší tlakové ztráty, což příznivě ovlivňuje hydraulické vlastnosti celého systému. Obě řady tvarovek Wavin M5 a K5 splňují požadavky kladené na instalační systémy pro rozvody pitné vody. Pro instalatéry jsou hlavními výhodami kompatibilita s širokou řadou lisovacích čelistí a možnost akustické kontroly zalisování tvarovek.


Wavin Czechia s.r.o.
logo Wavin Czechia s.r.o.

Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku ...