Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stovka sprchových žlábků a kilometry potrubí z ušlechtilé oceli v nemocnici Beroun

V areálu Rehabilitační nemocnice Beroun se loni po pěti letech intenzivní výstavby otevřelo nové Centrum duševní rehabilitace. Jedná se o unikátní projekt nejen v rámci České republiky, ale i v kontextu celé Evropy. Je výrazem dlouhodobé snahy majitele skupiny Akeso holding a.s., Sotiriose Zavalianise, zajistit komplexní péči v důstojném prostředí při využití nejmodernějších postupů a znalostí. Důležité je zachování komfortu, na který jsou návštěvníci zařízení Akeso zvyklí, a s ohledem na zaměření nového Centra také zajištění bezpečnosti pro pacienty i personál. Proto jsou v celém objektu mimo jiné komplet rozvody teplé pitné vody z ušlechtilé oceli, lisovací technikou spojované rozvody protipožární vody anebo sprchové žlábky Advantix Cleviva s antivandal opatřením.

Budova nového Centra duševní rehabilitace v Berouně s vnitřním atriem. (foto: Viega)
Budova nového Centra duševní rehabilitace v Berouně s vnitřním atriem. (foto: Viega)

Nově vybudované Centrum duševní rehabilitace sídlí v pětipatrové a nejmodernějšími technologiemi protkané budově, která je součástí Rehabilitační nemocnice Beroun (RNB). Aktuálně patří k nejlépe vybaveným pracovištím svého typu u nás. Disponuje rovněž týmem vysoce kvalifikovaných zdravotnických pracovníků, který si zakládá na profesionalitě, lidském přístupu a vstřícnosti, což je v péči o duševní zdraví naprosto klíčové. Ambicí Centra je stát se referenčním pracovištěm péče o duševní zdraví v celé střední Evropě.

Budova nového Centra duševní rehabilitace v Berouně s vnitřním atriem. (foto: Viega)
Budova nového Centra duševní rehabilitace v Berouně s vnitřním atriem. (foto: Viega)

V Centru jsou na 25 000 m2 užitné plochy k dispozici veškeré provozní úseky potřebné pro bezproblémový chod. Celé zařízení je koncipováno tak, aby jeho prostředí bylo vlídné, přátelské, aby vytvářelo pocit bezpečí a tolerance, a to nejen stavebně, ale i nabízenými programy. V budově proto nechybí garáže, kanceláře, kuchyň a jídelna s dostatečnou kapacitou pro celý areál Berounské nemocnice, zázemí pro personál, ordinace, multifunkční sál, kinosál a pokoje pro pacienty s kapacitou 190 lůžek. Pro léčebné procedury jsou k dispozici wellness s vířivkou, rehabilitační bazén, sauna, a fitness tělocvična – vše s dálkovým nastavením přístrojů a procedur podle ID pacienta a jeho potřeb. Nechybí ani speciálně tematicky vybavené místnosti pro realizaci řady psychoterapeutických programů a léčbu gastroterapií, arteterapií, kinezioterapií nebo skupinovou či individuální terapií. Samozřejmostí je rovněž zázemí pro online konzultace s psychiatry, psychology a sociálními pracovníky, protože bez zapojení moderních telemedicínských projektů by Centrum nemohlo dostát svému předsevzetí stát se příkladem pro české i evropské zdravotnictví.

Bezpečnost a pocit pohody na prvním místě

Kromě zajištění nemocniční sterility se musela v Centru duševní rehabilitace zohlednit rovněž bezpečnost. Bezpečné prostředí, které je zároveň přívětivé a dbá na důstojnost pacientů, bylo jednou z priorit při budování Centra. V celé budově byly aplikovány nejnovější poznatky spojené s pobytem pacientů při hospitalizaci. Na akutních pokojích z důvodu redukce sebepoškozujícího jednání byla realizována početná opatření, včetně tzv. antivandal vybavení.

Zařizovací předměty i otvorové výplně musí být nerozebíratelné, nesmí z nich nic vyčnívat, nikde nesmí být ostré hrany a vše musí být nerozbitné. V pokojích jsou proto např. okna s bezpečnostní fólií, aby se zabránilo rozbití a následnému použití střepů, kterými si může pacient ublížit nebo je použít jako zbraň. Dveře se otevírají ven do chodeb, aby se nikdo nemohl zabarikádovat uvnitř. Nadsvětlíky jsou zajištěny, aby se znemožnilo provlečení jakýchkoliv předmětů a kliky jsou speciálně tvarované. Věšáky a podobné předměty jsou uzpůsobeny tak, aby unesly jen určitou hmotnost pro minimalizaci škrcení, případně oběšení. Větrací otvory jsou uzamknuté, elektrické zásuvky mají možnost dálkového spínání, kabely k ovládání lůžka mohou být v případě potřeby zcela vyjmuty. Nad vším dohlíží protipožární a zabezpečovací systémy včetně kamerového dohledu v těch pokojích, kde je potřeba pacienta monitorovat. Kamery nahrazují polopropustná zrcadla využívaná v minulosti. Pokud se kamera spustí, pacient je informován zprávou na televizoru, aby bylo zachováno jeho maximální soukromí. Pacienti mají rovněž k dispozici signalizaci personálu dostupnou u lůžka.

Standardní zařízení apartmánu s koupelnou. (foto: Viega)
Standardní zařízení apartmánu s koupelnou. (foto: Viega)

Standardní zařízení apartmánu s koupelnou. (foto: Viega)

Při všech bezpečnostních opatřeních přitom bylo dbáno i na příjemné prostředí a materiály. Pacienti se musí na pokojích cítit dobře. Design na akutních i standardních pokojích je totožný, nechybí TV ani kuchyňský koutek s ledničkou. Celkový efekt nemocničního prostředí přispívá k psychické pohodě. Tu ovlivňuje rovněž osvětlení ve stropních panelech, které podporuje přirozený cirkadiánní rytmus a stává se tak důležitým léčebným faktorem. Osvětlení lze v závislosti na denní době nastavit v každém pokoji a každému pacientovi zcela individuálně přímo na míru podle subjektivního vnímání prostoru pacientem, aby odpovídalo jeho biologickým potřebám a výrazně podpořilo terapeutické procesy. Zjednodušeně řečeno bude přes den imitovat biologickou účinnost přirozeného slunečního svitu, večer napodobovat zapadající slunce a tlumené noční osvětlení pak pomůže navodit bezpečné prostředí a optimalizovat spánkový profil pacienta.

Společné prostory jako chodby a schodiště jsou stejně jako koupelny a toalety obloženy moderními a designovými velkoformátovými obklady. Jsou totiž praktické a oproti omítkám se nemusí každé dva roky natírat kvůli zachování prvotřídní hygienické úrovně. Obklady lze snadno umýt dezinfekčním prostředkem a stěny jsou pak opět čisté a jako nové. Navíc jsou i odolnější na běžné opotřebení.

Všechny sprchy v Centru duševní rehabilitace jsou řešeny bezbariérově a osazené bezpečnostními nerozebíratelnými sprchovými žlábky Viega Advantix Cleviva. (foto: Viega)
Všechny sprchy v Centru duševní rehabilitace jsou řešeny bezbariérově a osazené bezpečnostními nerozebíratelnými sprchovými žlábky Viega Advantix Cleviva. (foto: Viega)

Hygienicky nezávadné rozvody v bezpečné koupelně

Lůžkové pokoje disponují rovněž speciální úpravou sanitárního zařízení. S nerozbitnou nerezovou toaletou a umyvadlem není možné manipulovat, umyvadlo je bez otvoru pro baterii, voda se spouští piezo tlačítkem a přitéká přes speciální anti-suicide ramínko (zabraňující sebepoškozování) ze zdi, s nerezovým krytem tloušťky 3 mm a bezpečnostními šrouby. Zrcadla jsou vyrobena z polykarbonátového materiálu a nelze je rozbít ani sundat. Bezbariérově řešené sprchy jsou osazené nerozebíratelnými sprchovými žlábky Advantix Cleviva. Jejich designový rošt z ušlechtilé oceli s jedním vtokovým otvorem, který slouží pro čištění odpadní armatury, je z bezpečnostních důvodů ke žlábku adhezivně fixovaný, tudíž ho nelze bez použití nářadí vyjmout. Rovněž i to, co není na první pohled vidět, je uzpůsobeno maximálním bezpečnostním požadavkům. Přívody teplé vody jsou komplet v celém objektu rehabilitačního centra realizovány v trubkách a fitinkách Viega Sanpress Inox z ušlechtilé oceli 1.4401. Přes 8 kilometrů rozvodů teplé pitné vody včetně cirkulace tak pomáhá zajistit kvalitní hygienicky nezávadnou vodu v každé části instalace. Trubky z ušlechtilé oceli (nerezové) nejenom, že nekorodují, ale obecně se nezanáší a jsou inertní vůči většině chemikálií. Jejich životnost je tudíž takřka neomezená a není ani vykoupena zbytečně vysokou cenou. Rovněž pomáhají v boji s nežádoucími bakteriemi jako jsou Legionella pneumophila nebo E.coli a splňují i protipožární požadavky.

Celkem přes 8 kilometrů rozvodů teplé pitné vody včetně cirkulace jsou komplet v celém objektu rehabilitačního centra realizovány v trubkách a fitinkách Viega Sanpress Inox z ušlechtilé oceli 1.4401. (foto: Viega)
Celkem přes 8 kilometrů rozvodů teplé pitné vody včetně cirkulace jsou komplet v celém objektu rehabilitačního centra realizovány v trubkách a fitinkách Viega Sanpress Inox z ušlechtilé oceli 1.4401. (foto: Viega)

Celkem přes 8 kilometrů rozvodů teplé pitné vody včetně cirkulace jsou komplet v celém objektu rehabilitačního centra realizovány v trubkách a fitinkách Viega Sanpress Inox z ušlechtilé oceli 1.4401. (foto: Viega)

Proč instalační komponenty Viega?

Již dříve jsme v rámci modernizace pracovních postupů v TZB přešli ze svařování a letování k lisování,“ dodává ke stavbě Mgr. Georgios Giannitsis, který výstavbu a rozvody TZB v celém Centru koordinoval. „Je to mnohem rychlejší, jednodušší, bezpečnější a kvalifikačně méně náročné. Postupem času a testováním řady lisovacích systémů jsme zjistili, že Viega má nejkvalitnější fitinky, které zabraňují nekvalitnímu slisování. S nalisovanou trubkou ve fitince Viega již nelze otočit a spoj tak nikdy neteče. K danému spoji se už tudíž nemusíte vracet, což šetří čas. A čas jsou peníze. Tedy kvalita rozhodla. I cena za nerezové trubky byla ve srovnání s konkurencí příznivá. Dalším faktorem byla rychlost dodávek a komplexní a vstřícný servisní přístup. Když jsme potřebovali narychlo zalisovat silnostěnné ocelové spojky větších dimenzí, Viega nám obratem bezplatně zapůjčila vhodný lisovací nástroj s příslušnými čelistmi, které se nepoužívají denně a které by se nám ani nevyplatilo pořizovat. Lisovací systém jsme použili rovněž i pro rozvody protipožární vody, konkrétně Prestabo z nelegované vně pozinkované oceli v DN 35. Celkem 179 kusů sprchových žlábků Advantix Cleviva jsme sice instalovali poprvé, ale věřím, že v náročném nemocničním provozu se znovu naplno ukáže proslulá německá kvalita a jak pacienti, tak personál, budou spokojeni,“ uzavírá Mgr. Georgios Giannitsis.

V areálu nechybí wellness včetně bazénu, ani kinosál. (foto: Viega)
V areálu nechybí wellness včetně bazénu, ani kinosál. (foto: Viega)

V areálu nechybí wellness včetně bazénu, ani kinosál. (foto: Viega)

Další informace naleznete na adresách:
www.viega.cz/cs/produkty/Katalog/Potrubni-systemy/Sanpress-Inox-LF.html
www.cdr-akeso.cz
www.nemocnice-beroun.cz


Viega s.r.o.
logo Viega s.r.o.

Společnost Viega s téměř 5000 zaměstnanci po celém světě patří k předním výrobcům instalační techniky v oblasti sanity a vytápění. Na trvalém úspěchu firmy se pracuje v deseti světových lokalitách. Výroba je soustředěna do čtyř výrobních závodů v Německu.